united_arsenal

Έρευνα Deloitte: Οι ομάδες γυναικών θα προσδώσουν «σημαντική αξία» στους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι ομάδες γυναικών θα προσδώσουν «σημαντική αξία» στους συλλόγους τις επόμενες σεζόν, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte.

Το ποδόσφαιρο γυναικών, οι ομάδες του, οι πρωταγωνίστριές του, κάνουν σπουδαία βήματα προς την ορατότητα και το φως. Αυτά τα βήματα είναι αδιαμφισβήτητα, παρότι ακόμα υπάρχουν πολλά να γίνουν.

Τα ευρήματα έρευνας της Deloitte «φωτογραφίζουν» καλύτερα την πραγματικότητα μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών. Η χρηματοοικονομική εταιρεία προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει αν το γυναικείο παιχνίδι πρόκειται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με «οικονομικά βιώσιμο τρόπο», αλλά οι γυναικείες ομάδες θα προσδώσουν «σημαντική αξία» στους συλλόγους τις επόμενες σεζόν!

Η σχετική έκθεση της εταιρείας διαπίστωσε ότι οι κορυφαίοι σύλλογοι στον κόσμο είχαν κατά μέσο όρο έσοδα 2,1 εκατ. ευρώ από τις γυναικείες ομάδες τους πέρυσι, αλλά επέστρεψαν συνολική ζημία. Οι απώλειες είναι φυσικά αναμενόμενες από «κάθε επιχείρηση» σε πρώιμο στάδιο, ξεκαθάρισε εμπειρογνώμονας.

Ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής εταίρος της ομάδας αθλητικών επιχειρήσεων της Deloitte, πρόσθεσε: «Τα έσοδα που παράγουν οι κορυφαίοι σύλλογοι σε αυτό το πρώιμο στάδιο υποδηλώνουν τη σημαντική αξία που θα αποφέρουν οι γυναικείες ομάδες στους συλλόγους τις μελλοντικές σεζόν, καθώς η δημοτικότητα και η επιτυχία τους συνεχίζει να αυξάνεται. Υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι το ποδόσφαιρο γυναικείων συλλόγων θα συνεχίσει να επαγγελματοποιείται και να αναπτύσσεται με οικονομικά βιώσιμο τρόπο».

Μάλιστα τόνισε ότι το ποδόσφαιρο γυναικών πρέπει να χαράξει μια δική του στρατηγική ανάπτυξης και να μην περπατήσει στο μονοπάτι του ανδρικού ποδοσφαίρου. «Παρόλο που οι απώλειες είναι αναμενόμενες για κάθε επιχείρηση που βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, η πρόκληση τώρα για το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι να αναπτύξει μια κατάλληλη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί απλώς να ακολουθήσει το πρότυπο του ανδρικού ποδοσφαίρου- στην πραγματικότητα, αυτή η προσέγγιση μπορεί κάλλιστα να περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης».

Η έκθεση της Deloitte εξέτασε τα οικονομικά των γυναικείων ομάδων των 20 κορυφαίων συλλόγων στον κόσμο που παράγουν έσοδα.

Από αυτές, διαπίστωσε ότι η Μπαρτσελόνα, νικήτρια του Champions League γυναικών το 2021 και φιναλίστ του 2022, απέφερε τα περισσότερα έσοδα τη σεζόν 2021/22 - 7,7 εκατ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Σίτι ανέφερε τα δεύτερα υψηλότερα έσοδα για τη γυναικεία ομάδα της με 5,1 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Παρί Σεν Ζερμέν με 3,6 εκατ. ευρώ, την Άρσεναλ με 2,2 εκατ. ευρώ και την Τότεναμ με 2,1 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι σύλλογοι επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την εμπορική πρόταση των ανδρικών και γυναικείων ομάδων τους. Περίπου οι μισοί από τους συλλόγους της Money League -μια κατάταξη ποδοσφαιρικών συλλόγων με βάση τα έσοδα που προκύπτουν από τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες. Παράγεται ετησίως από την εταιρεία λογιστών Deloitte- που διαθέτουν σήμερα κορυφαίες γυναικείες ομάδες (47% από τους 15 που παρείχαν πληροφορίες) διαπραγματεύονται σήμερα τους χορηγούς της φανέλας της γυναικείας ομάδας ξεχωριστά από την ανδρική ομάδα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι απ' τους μισούς σημερινούς συλλόγους της κορυφαίας κατηγορίας της Money League (7 από τους 13 που παρείχαν πληροφορίες) σημείωσαν ότι αποκόμισαν κέρδη από τις πωλήσεις παικτριών που αποδίδονται στη γυναικεία ομάδα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]