Μουντιάλ 2022: Γνωρίστε τις τρεις γυναίκες ρέφερι που θα γράψουν ιστορία ως οι πρώτες που θα διαιτητεύσουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Μουντιάλ 2022: Γνωρίστε τις τρεις γυναίκες ρέφερι που θα γράψουν ιστορία ως οι πρώτες που θα διαιτητεύσουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Μαριλένα Καλόπλαστου

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκόσμιων Κυπέλλων, γυναίκες ρέφερι επιλέχθηκαν για να διευθύνουν αγώνες στη διοργάνωση του Κατάρ.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, βιώνουν παραστάσεις υψηλού επιπέδου», σχολίασε ο Ιταλος θρύλος της παγκόσμιας διαιτησίας, Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA όταν έγινε γνωστό πως οι Στεφανί Φραπάρ, Σαλίμα Μουκανσάγκα και Γιοσίμι Ιαμάστα επιλέχθηκαν -μεταξύ των 36 συνολικά διαιτητών- από τη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να διευθύνουν παιχνίδια στο προσεχές Μουντιάλ στο Κατάρ για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκόσμιων Κυπέλλων. Τις τρεις ρέφερι θα συνοδέψουν ως βοηθοί η Νέουζα Μπακ, η Κάρεν Ντρίας Μεδίνα και η Κάθριν Νέσμπιτ που βρίσκονται ανάμεσα στους 64 βοηθούς που θα ταξιδέψουν στο εμιράτο της Μέσης Ανατολής.

Το πιο γνωστό όνομα της διαιτητικής τριάδας που θα γράψει ιστορία είναι αναμφίβολο αυτό της Στεφανί Φραπάρ. Η επιλογή της Γαλλίδας διαιτητή είναι λογική εξέλιξη της ανοδικής πορείας της καριέρας της. Πρώτη γυναίκα διαιτητής στη δεύτερη κατηγορία Γαλλίας, πρώτη γυναίκα διαιτητής της Ligue 1, πρώτη που διευθύνει το UEFA Super Cup μεταξύ των Λίβερπουλ και Τσέλσι, πρώτη σε παιχνίδι του Champions League και στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας. Η 38χρονη έχει πετύχει πολλές πρωτιές σε όλη την καριέρα της και στο Κατάρ θα συνεχίσει να ανοίγει νέους δρόμους.

Η διαιτητής από τη Ρουάντα, Σαλίμα Μουκανσάνγκα, δεν είναι πολύ γνωστή στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο από το 2019 δίνει το παρών σε διοργανώσεις υψηλού προφίλ. Ήταν παρούσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της Γαλλίας, ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ενώ επιλέχθηκε και για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής νωρίτερα φέτος. Τώρα περιμένει για «το όνειρο κάθε διαιτητή», όπως χαρακτήρισε η ίδια το γεγονός, όταν επελέγη στην ομάδα διαιτητών του Μουντιάλ του Κατάρ.

Εξίσου έμπειρη σε διεθνείς διοργανώσεις και η Ιάπωνας Γιοσίμι Ιαμάστα. Η 36χρονη ρέφερι σφύριξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ήταν παρούσα και σε παιχνίδια του ασιατικού Champions League, και έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει παιχνίδια της J1 League την κορυφαία κατηγορία του Ιαπωνικού ποδοσφαίρου. «Δεν υπάρχουν σχεδόν γυναίκες διαιτητές στη Μέση Ανατολή, οπότε θα ήθελα να δω αυτή την αλλαγή, με καταλύτη το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ», δήλωσε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]