Usa

Ο «Guardian» ξεσκέπασε την αδυναμία των ΗΠΑ να προστατέψουν νεαρές αθλήτριες, αποκαλύπτοντας την ιστορία του Μπραντ Έβανς

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ολόκληρος ο μηχανισμός ενός Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, αλλά και το εξουσιοδοτημένο από το Κογκρέσο Κέντρο για να βοηθήσει στην πρόληψη και τον τερματισμό κάθε είδους κακοποιητικής συμπεριφοράς σε όλα τα αθλήματα στην Αμερική, απέτυχαν ή δεν ήθελαν να ερευνήσουν την υπόθεση ενός προπονητή ποδοσφαίρου γυναικών τον οποίο βαραίνουν σοβαρότατες κατηγορίες!

«Ο Μπραντ Έβανς παραιτήθηκε από τη θέση του ως head coach του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου του Τολέδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του UT και αθλητικός διευθυντής Μάικ Ο' Μπράιαν». Αυτό που θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια απλή ανακοίνωση παραίτησης ενός προπονητή ποδοσφαίρου, αποδεικνύεται ότι συγκάλυψε τη δράσης ενός ανθρώπου τον οποίο βαραίνουν κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης!

Όταν ο Έβανς άφησε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο -μετά από 14 χρόνια- οι ισχυρισμοί για σεξουαλική παρενόχληση ουσιαστικά εξαφανίστηκαν, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να προπονεί! Και το έκανε, αναλαμβάνοντας θέση στο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ, αφού ούτε το Κέντρο Ασφαλών Σπορ της Αμερικής προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα για τις καταγγελία σε βάρος του, ανοίγοντάς του την πόρτα να συνεχίσει να προπονεί κορίτσια και νεαρές γυναίκες...

Όπως αποκάλυψε ο «Guardian», ο Έβανς επετράπη να παραιτηθεί από τον ρόλο του επικεφαλής ενός επιτυχημένου προγράμματος γυναικείου ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο το 2015. Εκείνη την εποχή η παραίτηση ανέφερε μια «ανάρμοστη σχέση» με έναν συνάδελφό του, παρόλο που το πανεπιστήμιο είχε επίγνωση των ανησυχιών που εξέφρασαν παίκτριες και οι οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού για σεξουαλική επίθεση.

evanss

Το πανεπιστήμιο τερμάτισε την έρευνά του για αυτές τις καταγγελίες όταν παραιτήθηκε - πράγμα που σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί από το πρώην προσωπικό ουσιαστικά εξαφανίστηκαν. Ο Έβανς δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις για τις κατηγορίες. Μετά την αναχώρησή του από το Τολέδο, προσλήφθηκε σε ανώτερους ρόλους στην Ohio Youth Soccer Association North και την Internationals Soccer Club, μια περιφερειακή δύναμη ποδοσφαίρου Νέων με έδρα κοντά στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Brad Evans

Η Κέρι Σάρβερ, διευθύντρια προπονητών της Internationals Soccer Club, προσέλαβε τον Έβανς δίνοντάς του προπονητικό ρόλο στην ομάδα το 2020. Σε δηλώσεις της στον «Guardian» ανέφερε ότι δεν γνώριζε για τις κατηγορίες εναντίον του στο Τολέδο. «Γνώριζα ότι είχε παραιτηθεί από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο εξαιτίας μιας ακατάλληλης σχέσης με έναν συνάδελφό του και αυτό είναι το μόνο που ξέρω. Μου είπαν ότι ήταν μια σχέση με έναν ενήλικα συνάδελφο και από αυτή την οπτική γωνία ήταν μια προσωπική υπόθεση μεταξύ αυτού και της συζύγου του και της οικογένειάς του και του εργοδότη του. Σε εκείνο το σημείο, αυτό ήταν το μόνο που ήξερα και εκεί ξεκίνησε και τελείωσε».

Η Σάρβερ επί του παρόντος υπηρετεί επίσης ως βοηθός προπονητή με την εθνική ομάδα γυναικών της Νέας Ζηλανδίας που προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023. Διαθέτει ένα μακροσκελές βιογραφικό που περιλαμβάνει δουλειά ως σκάουτερ για τις εθνικές ομάδες νέων της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ως βοηθός προπονητή για την Κ18 των ΗΠΑ.

«Ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες – έλεγχο του εγκληματικού ιστορικού – και δεν υπήρχαν κόκκινες σημαίες. Όλοι οι προπονητές που προσλαμβάνουμε ή που εργάζονται με τις ομάδες μας εκπαιδεύονται στο SafeSport κάθε χρόνο, οπότε σημείωσε όλα αυτά τα πλαίσια. Ενέργησα με ό,τι ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι ήταν αλήθεια», υποστήριξε η Σάρβερ.

Την πραγματιστική άποψη της Σάρβερ, ωστόσο, δεν συμμερίζεται ορισμένοι γονείς στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Αφού ο «Guardian» αποκάλυψε τις κατηγορίες εναντίον του Έβανς τον περασμένο Ιούλιο, μια δημόσια διαθέσιμη ανάρτηση στο Facebook υπογράμμιζε πώς η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την αποχώρηση του Έβανς από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο έπληξε την ποδοσφαιρική κοινότητα των νέων. «Ο Μπραντ ήταν ο προπονητής του συλλόγου της κόρης μου για μερικά χρόνια. Την έκανε τόσο άβολα. Παραλίγο να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο εξαιτίας του. Πολλές από τις συμπαίκτριές της το έκαναν. Ξέραμε γιατί έφυγε από το UT και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί προσλήφθηκε ως προπονητής άλλου συλλόγου», έγραφε η ανάρτηση.

Μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο το 2015, ο Έβανς προσλήφθηκε από την Ohio Youth Soccer Association North σε ρόλους που περιελάμβαναν την ηγεσία του Ολυμπιακού Προγράμματος Ανάπτυξης. Ένα άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία πρόσληψης δήλωσε στον Guardian: «Είμαι σοκαρισμένος μέχρι σήμερα που αυτός ο τύπος αφέθηκε να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Υπήρχαν πράγματα που δεν έγιναν σωστά στο Οχάιο Νορθ που τον οδήγησαν στην πρόσληψή του», είπε το άτομο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας φοβούμενο επαγγελματικές και προσωπικές επιπτώσεις στην ποδοσφαιρική κοινότητα των ΗΠΑ.

«Κόλαση, ναι, [η συμπεριφορά του] ήταν πολύ γνωστή εκείνη την εποχή. Αυτοί ήξεραν. Όλοι γνώριζαν το παρελθόν του. Αλλά φέρθηκαν κάπως σαν " ναι, τον ξέρουμε, μας αρέσει, οι ιστορίες δεν είναι αληθινές, είναι απλά παιδιά κολεγίου που κατασκευάζουν ιστορίες". Ντροπή τους», πρόσθεσε! «Δεν υπήρχε συναίνεση από το διοικητικό συμβούλιο να προσληφθεί. Υπήρχαν κάποιοι στο Οχάιο North που ήταν απολύτως αντίθετοι, αλλά οι φωνές τους δεν είχαν σημασία».

Ο Τομ Τέρνερ ήταν ο διευθυντής προπονητών για την Ένωση Νέων Ποδοσφαίρου του Οχάιο North κατά την πρόσληψη του Έβανς και θεωρείται ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την πρόσληψη σύμφωνα με πολλές πηγές. Ο Τέρνερ αναφέρεται επί του παρόντος ως διευθυντής ανάπτυξης μελών του Ohio Youth Soccer Association North και φυσικά δεν απάντησε στα πολλαπλά αιτήμα του «Guardian» για σχολιασμό των γεγονότων.

Το Ohio Youth Soccer Association North έγινε Ohio Soccer Association (OSA) το 2021. Ο Έβανς συνέχισε να ηγείται του Προγράμματος Ολυμπιακής Ανάπτυξης της πολιτείας και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προπονητικής ποδοσφαίρου των ΗΠΑ μέχρι που αποκαλύφθηκαν από τον Guardian κατηγορίες για κακοποίηση έξι γυναικών.

«Δεν γνωρίζαμε τους ισχυρισμούς ούτε είχαμε καμία εικόνα για τις πρακτικές προσλήψεων άλλων εταιρειών ή οργανισμών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του OSA, Γκόρντον Χέντερσον, σε email στον «Guardian». Έκτοτε, η OSA αφαίρεσε οποιαδήποτε αναφορά στον Έβανς από τον ιστότοπό της και ισχυρίζεται ότι οι ισχυρισμοί βρίσκονται πλέον στη δικαιοδοσία του Κέντρου Ασφαλούς Σπορ των ΗΠΑ. Ο Χέντερσον είπε ότι η απασχόληση του Έβανς στην οργάνωση έληξε στις 29 Ιουλίου 2022, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του «Guardian».

«Το Πανεπιστήμιο του Τολέδο γνώριζε [για τη συμπεριφορά του] και του επέτρεψαν να παραιτηθεί και να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη», λέει η Μισέλ Σάντορ, η οποία αγωνίστηκε υπό τον Έβανς στο Πανεπιστήμιο Άσφιλντ του Οχάιο από το 1996 έως το 2000. Σήμερα, η Σάντορ είναι προπονήτρια ποδοσφαίρου γυμνασίου και λέει ότι έχει αποφύγει να παρευρεθεί σε οποιαδήποτε προπονητική εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί ο Έβανς!

«[Το Τολέδο] έβαζε όλα αυτά τα άλλα θηλυκά σε κίνδυνο», είπε η Σάντορ. «Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Οχάιο τον προσέλαβε γνωρίζοντας ότι έπρεπε να παραιτηθεί λόγω της συμπεριφοράς του. Δεν είναι τόσο καταπληκτικός προπονητής που δεν μπορείς να βρεις κάποιον άλλο. Ότι θα προσλάβετε κάποιον που [φέρεται να] κακοποίησε γυναίκες αντί να βρείτε τον επόμενο καλύτερο προπονητή; Είναι απαίσιο.»

Το US Center for SafeSport – ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2017 για τη διερεύνηση και την επισήμανση ζητημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση και άλλες ανάρμοστες συμπεριφορές στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα – έλαβε επίσης μια αναφορά για τη συμπεριφορά του Έβανς το 2019, αλλά δεν ακολούθησε έρευνα!!

Αυτή η αναφορά, από την πρώην βοηθό προπονητή του Πανεπιστημίου του Τολέδο, Κάντις Φάμπρι, σημείωνε μια σεξουαλική επίθεση από τον Έβανς που είχε αναφερθεί νωρίτερα στο πανεπιστήμιο. Η αναφορά της Φάμπρι, είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλές ανταλλαγές email και δύο συνομιλίες με ερευνητές και της ζητήθηκε να συλλέξει πληροφορίες για άλλα πιθανά θύματα εκ μέρους του SafeSport και να προωθήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες στον οργανισμό. Παρόλο που το SafeSport γνώριζε για τον ισχυρισμό εναντίον του Έβανς, η υπηρεσία δεν τον ερεύνησε εκείνη τη στιγμή.

«Το SafeSport γνώριζε [το 2019] τι ανέφερα στο Τολέδο και πώς το Τολέδο δεν είπε την αλήθεια όταν παραιτήθηκε», είπε η Φάμπρι. «Αυτό είναι το πιο απογοητευτικό – η ιστορία μου δεν ήταν αρκετή, πάντα μου ζητούσαν να πάω να δω αν μπορώ να πείσω άλλους να έρθουν μπροστά για να γίνει πραγματικά μια έρευνα και, στη συνέχεια, δύο σώματα ικανά να διερευνήσουν και να εξυπηρετήσουν τις συνέπειες»

Ο Guardian υπέβαλε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό στο Κέντρο Ασφαλούς Σπορ των ΗΠΑ. Μετά από πολλαπλές ανταλλαγές email, το αμερικανικό Κέντρο για το SafeSport δεν παρείχε καμία πληροφορία ή εκπρόσωπο στο βρετανικό Μέσο που ερευνά την υπόθεση. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του SafeSport, «ο Νόμος περί Προστασίας Νεαρών Θυμάτων από Σεξουαλική Κακοποίηση και Εξουσιοδότηση Ασφαλούς Αθλητισμού του 2017 κωδικοποίησε το US Center for SafeSport, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό 501(c)(3), ως τον ασφαλή αθλητικό οργανισμό της χώρας».

Ο νόμος του 2017 εξοπλίζει το SafeSport με την εξουσία να επιλύει αναφορές κατάχρησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς σε όλο το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Κίνημα των ΗΠΑ – το οποίο περιλαμβάνει το ποδόσφαιρο. Το Κέντρο χρηματοδοτείται από μια ετήσια συνεισφορά 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, ενώ μέρος αυτής της χρηματοδότησης προέρχεται από φορείς διοίκησης αθλημάτων που πληρώνουν τέλη - ουσιαστικά μια μορφή προστίμου - με βάση τον αριθμό των καταγγελιών που αναφέρονται στο κέντρο.

Μια έρευνα του ABC News του 2022 στο Κέντρο Ασφαλούς Σπορ των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το «σύστημα επέτρεψε σε υποτιθέμενους κατά συρροή καταχραστές να επιστρέψουν στα αθλήματά τους με ελάχιστη έως καθόλου δημόσια προειδοποίηση, υπονομεύοντας την πίστη ορισμένων αθλητών και των υποστηρικτών τους στο έργο του κέντρου, το οποίο με τη σειρά του απειλεί την ικανότητα του κέντρου να λειτουργεί αποτελεσματικά».

Το Κέντρο Ασφαλούς Αθλητισμού των ΗΠΑ μπορεί να απαγορεύσει και να αναστείλει τη συμμετοχή ατόμων σε ένα άθλημα υπό την ομπρέλα του USOPC. Αυτά τα άτομα αναφέρονται στην κεντρική πειθαρχική βάση δεδομένων του. Αν και ο Έβανς δεν αντιμετώπισε κυρώσεις όταν το Κέντρο Ασφαλούς Σπορ των ΗΠΑ έλαβε για πρώτη φορά αναφορά για την υποτιθέμενη συμπεριφορά του το 2019, στη συνέχεια περιλήφθηκε με «προσωρινή αναστολή» στις 11 Ιουλίου 2022, μετά την έρευνα του Guardian.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]