Παγκόσμια κατάταξη ποδοσφαίρου Γυναικών: Στην πρώτη θέση παρέμειναν οι ΗΠΑ, τρίτη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία

Παγκόσμια κατάταξη ποδοσφαίρου Γυναικών: Στην πρώτη θέση παρέμειναν οι ΗΠΑ, τρίτη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προηγούνται στην παγκόσμια κατάταξη γυναικών, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία να έρχεται τρίτη, πίσω από τη Γερμανία.

Ο Ιούλιος του 2022 ήταν ένας πολύ γεμάτος μήνας για το ποδόσφαιρο γυναικών, με πέντε μεγάλα τουρνουά να λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το UEFA Women's EURO 2022, διεξήχθησαν ηπειρωτικά πρωταθλήματα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία, όλα ως προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023. Από τις 17 Ιουνίου 2022, όταν δημοσιεύτηκε για τελευταία φορά η Παγκόσμια Κατάταξη Γυναικών της FIFA, έχουν διεξαχθεί τουλάχιστον 221 αγώνες, δημιουργώντας σημαντική κίνηση στη βαθμολογία.

Και ενώ οι ΗΠΑ παρέμειναν πρώτες στην κορυφή της κατάταξης, οι πρόσφατες νικήτριες του Γυναικείου Πρωταθλήματος CONCACAF, έχουν έναν νέο διώκτη τη Γερμανία (2ος, +3). Η δευτεραθλήτρια του EURO 2022 προηγείται της Σουηδίας (3η, μείον 1), της οποίας οι δικές της φιλοδοξίες ευρωπαϊκού τίτλου τελείωσαν στα ημιτελικά. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία (4η, + 4) ανέβηκε τέσσερις θέσεις μπροστά από τη Γαλλία (5η, μείον 2). Οι πτώσεις για την Ολλανδία (6η, μείον 2), τον Καναδά (7η, μείον 1) και την Ισπανία (8η, μείον 1) είναι οι άλλες σημαντικές αλλαγές στο Top 10 αυτής της έκδοσης.

Όπως και οι Lionesses, η Νότια Αφρική (54η, συν 4) ανέβηκε επίσης τέσσερις θέσεις μετά τον θρίαμβο του τίτλου τους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής Γυναικών CAF 2022. Η Ζάμπια που έφτασε ως τα ημιτελικά σε αυτό το τουρνουά, (80η, συν 23) είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα αυτής της έκδοσης μετά από άνοδο 23 θέσεων. Η Νιγηρία (46η, μείον 7), που με ηττήθηκε με 1-0 στη She-polopolo στον αγώνα για την τρίτη θέση, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε βαθμούς (μείον 69,33). Η Τζαμάικα, πέτυχε την υψηλότερη θέση της ever στην παγκόσμια κατάταξη (42η, συν 9), μετά την τρίτη θέση της στο Πρωτάθλημα CONCACAF.

Επίσης, ιστορικό υψηλό πέτυχε και η Ισλανδία (14η, συν 3), η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (26η, συν 1), η Πορτογαλία (27η, συν 3) και η Ζάμπια.

Τέσσερις νέες ομάδες έχουν ενταχθεί στην κατάταξη από τον Ιούνιο του 2022: Καμπότζη (120η, -), Τουρκμενιστάν (137η, -) Τιμόρ-Λέστε (152η, -) και Γουινέα-Μπισάου (169η, -), δίνοντας ρεκόρ στην έκδοση του Αυγούστου 2022- σπάζοντας 185 ομοσπονδίες μελών της FIFA.

Η Εθνική μας βρίσκεται στην 61 θέση σε σύνολο 185 χωρών.

Η επόμενη έκδοση της Παγκόσμιας Κατάταξης Γυναικών FIFA θα δημοσιευτεί στις 13 Οκτωβρίου 2022, πριν από την κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Πρώτη θέση: ΗΠΑ (αμετάβλητες)
Χώρα που μπήκε στο top10 - Καμία
Χώρα που έπεσε από το top10 - Καμία
Συνολικά αγώνες που διεξήχθησαν από τις 17 Ιουνίου ως σήμερα - 221
Μεγαλύτερη άνοδος αναφορικά στους πόντους - Ζάμπια (+89)
Μεγαλύτερο άνοδος αναφορικά στις θέσεις - Ζάμπια (+23)
Μεγαλύτερη πτώση κατά πόντους - Νιγηρία (μείον 69,33)
Μεγαλύτερη πτώση ανά κατάταξη - Μεξικό (μείον 10 θέσεις)
Νέες ομάδες κατάταξης Καμπότζη, Τουρκμενιστάν, Τιμόρ-Λέστε, Γουινέα-Μπισάου

fifa_ranking_women

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]