Τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων θα κοντραριστούν για το στέμμα της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης στα γήπεδα της Αγγλίας από τις 6 έως τις 31 Ιουλίου. Το Euro 2022 είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού και το GWomen σας παρουσιάζει τις συμμετέχουσες.

Όμιλος Α:

Αγγλία (οικοδεσπότης), Αυστρία, Νορβηγία, Βόρεια Ιρλανδία

Β' Όμιλος:

Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία

Γ' όμιλος:

Ολλανδία (κάτοχος), Σουηδία, Πορτογαλία*, Ελβετία

*Η Πορτογαλία αντικαθιστά τη Ρωσία

Όμιλος Δ:

Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισλανδία

Η οικοδέσποινα Αγγλία έχει φτάσει δύο φορές ως τον τελικό της διοργάνωσης το 1984 και το 2009. Στο τελευταίο χρονικά Euro έφτασε ως τα ημιτελικά. Key Fact για τις Lionesses; έχουν στο τιμόνι τους την προπονήτρια των μεγάλων επιτυχιών της Ολλανδίας. Η Σαρίνα Γίγκμαν οδήγησε τις «οράνιε» στη δόξα του 2017 και στον τελικό του Παγκοσμίου δύο χρόνια αργότερα.

Η Αυστρία κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης στο τελευταίο Euro το 2017, στην πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση. Ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι από τη Δανία.

Η Νορβηγία έχει αναρριχηθεί στην κορυφή δύο φορές, το 1987 και το 1993. Στο τελευταίο Euro αποκλείστηκε άδοξα στη φάση των ομίλων. Key Fact οι Σκανδιναβές πραγματοποιούν συνήθως αξιόλογες πορείες στη διοργάνωση. Μονάχα δύο φορές από το 1987 ως φέτος δεν έχουν φτάσει τουλάχιστον ως τα ημιτελικά (το 1997 και το 2017). Πλέον έχουν στις τάξεις τους την Καρολίν Γκράχαμ Χάνσεν καθώς και τη μεγάλη τους σταρ Άντα Χέγκερμπεγκ.

Η Βόρεια Ιρλανδία αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro. Key Fact ανάμεσα στις 48 διεκδικήτριες ομάδες κατατάχθηκε στην 32η θέση.

Η Γερμανία έχει σηκώσει το τρόπαιο οκτώ φορές (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013). Στην τελευταία διοργάνωση, έφθασε ως τα προημιτελικά. Key fact, η δωδεκαετής της ηγεμονία έληξε από τη Δανία στα προημιτελικά της διοργάνωσης το 2017!

Η Δανία έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης το 2017 και πήρε την πρόκριση στο φετινό ευρωπαϊκό επικρατώντας επί της Ιταλίας (3-1) η οποία δεν είχε χάσει εντός έδρας για περισσότερα από πέντε χρόνια. All eyes on Νάντια Ναντίμ!

Η Ισπανία θεωρείται νέα υπερδύναμη στο ποδόσφαιρο γυναικών, κυρίως λόγω της φανταστικής εξέλιξης της Μπαρτσελόνα. Η καλύτερη θέση της ως τώρα είναι τα ημιτελικά. Στη διοργάνωση του 2017 αποκλείστηκε στους «8». Key fact: Έχοντας προκριθεί μόνο σε ένα μεγάλο τουρνουά πριν το 2013, οι Ισπανίδες δίνουν το παρών σε πέμπτη διαδοχική μεγάλη διοργάνωση.

Η Φινλανδία έχει καταφέρει ως τώρα να δηλώσει παρουσία ως και σε ημιτελικό. Key fact: Οι Helmarit έφθασαν στα ημιτελικά το 2005 στην πρώτη τους εμφάνιση σε τελική φάση μεγάλη διοργάνωσης (σε γυναίκες και άνδρες)!

Η κάτοχος Ολλανδία δεν είχε αγωνιστεί ποτέ άλλοτε σε μεγάλο τελικό, μέχρι το 2017, όταν και έφθασε ως το τέλος της διαδρομής και πανηγύρισε και το τρόπαιο εντός έδρας. Δύο χρόνια αργότερα, έφθασαν ως τον τελικό και του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου ηττήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πορτογαλία αντικαθιστά στη διοργάνωση την ομάδα γυναικών της Ρωσίας -λόγω των αποκλεισμών που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στο ευρωπαϊκό της ταξίδι έχει φτάσει ως τη φάση των ομίλων το 2017 που ήταν και το ντεμπούτο της σε τελική φάση.

Η Σουηδία έχει φτάσει ως την κορυφή της Ευρώπης μια φορά στο παρελθόν, το 1984. Στο τελευταίο τουρνουά πορεύτηκε ως τα προημιτελικά. Key fact: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και έχει επίσης φτάσει ως τον τελικό του Παγκοσμίου καθώς και σε τέσσερις τελικούς Euro (συμπεριλαμβανομένου του θριάμβου της το 1984)!

Η καλύτερη θέση της Ελβετίας διαχρονικά στη διοργάνωση είναι η φάση των ομίλων, στάδιο όπου έλαβε τέλος και η πορεία της το 2017.

Η Γαλλία έχει μια ιδιότυπη παράδοση αποκλείεται στα προημιτελικά. Η φάση των «8» αποτελεί τη μεγαλύτερη... επιτυχία της, την οποία επανέλαβε και το 2017. Οι Γαλλίδες από τότε που εισήχθη το σύστημα με τις 8 ομάδες (το 1997) αποκλείονται πάντα εκεί, στους 8. Δηλαδή το 1997, 2001, 2005 αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και όταν αργότερα όταν επεκτάθηκε το τουρνουά με 12 και 16 ομάδες, εκείνες αποκλείονται στα προημιτελικά (το 2009, 2013, 2017)!

Η Ιταλία έχει φτάσει στον μεγάλο τελικό δύο φορές, το 1993 και το 1997 αλλά δεν έχει πεί νερό. Το 2017 αποκλείστηκε πρόωρα στους ομίλους. Μάλιστα το τελευταίο αυτό Euro είναι και η πρώτη φορά που οι Ιταλίδες δεν μπαίνουν έστω στους «8».

Το Βέλγιο δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από τους ομίλους. Έχει όμως στις τάξεις του μια δεινή σκόρερ, την Τιν Ντε Κενί.

Η καλύτερη πορεία της Ισλανδία είναι ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το 2017, στο τελευταίο Euro, δεν πήρε την πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Φέτος συμμετέχει στην τελική φάση για τέταρτη διαδοχική φορά από το ντεμπούτο της, το 2009, που ήταν και η πρώτη φορά που ομάδα της Ισλανδίας (σε άνδρες και γυναίκες) τα καταφέρνει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]