viviannemiedema

Βιβιάν Μίντεμα: Βρέθηκε μια ανάσα από το να αποσυρθεί, κι όμως γράφει ιστορία στην Women's Super League

Μαριλένα Καλόπλαστου

Την «φλέρταραν» Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν όμως η κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών της WSL επέλεξε να παραμείνει στην Άρσεναλ. Δεν ήταν όμως πάντα όλα ονειρικά για τη διεθνή Ολλανδή επιθετικό.

2015, λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Καναδά και η 18χρονη Μίντεμα βίωσε την «πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου». Το ταξίδι της Ολλανδίας είχε ολοκληρωθεί με μια ήττα 2-1 από την Ιαπωνία, πρόωρα. Στους «16». H πιτσιρίκα γύρισε στο σπίτι της, έπιασε τη μητέρα της και της είπε ότι «τελείωσε». Ότι δεν θέλει να παίξει άλλο ποδόσφαιρο. Ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση. Ότι δεν της άρεσε πια. Κι ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι να γυρίσει στην Ολλανδία και να παίζει μπάλα μόνο για πλάκα.

Όταν ήταν μικρή η Βιβιάν έμαθε να «ανθίζει» στις αντιξοότητες και να αποδεικνύει στους ανθρώπους ότι κάνουν λάθος. Μεγάλωσε παίζοντας ενάντια σε αγόρια στη μικρή πόλη Hoogeveen, πριν ενταχθεί στην HZVV και εν συνεχεία στην VV de Weide και μετά στη Χέρενφεεν στα 14 της χρόνια. «Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο γιατί ήθελα να είμαι μέρος μιας ομάδας με τους φίλους μου, είμαι ακόμα η ίδια τώρα», λέει σε συνέντευξή της στο BBC.

Ποτέ δεν ήταν περίεργο για εκείνη που ήταν το μόνο κορίτσι στην ομάδα. Όταν πήγαινε στο γήπεδο και ζητούσε να την συμπεριλάβουν στο παιχνίδι, όλοι πίστευαν πως θα έχουν εύκολο έργο απέναντί της. Κάτι που της άρεσε πάρα πολύ γιατί απαντούσε με χατ-τρικ κι εκείνοι έχαναν τα λόγια τους. Ωστόσο δεν είχε γυναικεία πρότυπα. Ακολούθησε έτσι εκείνα των ανδρών. Μεγάλωσε θαυμάζοντας τον Φαν Πέρσι, τον Ντίρκ Κάιτ, ύστερα τον Ραούλ της Ρεάλ. Παράλληλα, λάτρευε το τένις και την Σερένα Γουίλιαμς που αποτέλεσε ίσως την αθλητική προσωπικότητα που την ενέπνευσε να αποζητά πάντα το καλύτερο από τον εαυτό της.

Στη Χέρενφεεν σκόραρε 83 γκολ σε 74 συμμετοχές. Και έπειτα ακολούθησε η Γερμανία και η Μπάγερν Μονάχου. Το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία της. Εκεί, παρότι κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή με τη γυναικεία ομάδα των Βαυαρών στην πρώτη της σεζόν στο πρωτάθλημα, ήταν πολύ μακριά από την safety zone της. Δεν μιλούσε αγγλικά ή γερμανικά. Της ήταν δύσκολο να κάνει φιλικές σχέσεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ωστόσο αυτός ο τίτλος άλλαξε συνολικά τη νοοτροπία της. Άρχισε να νιώθει πιο ελεύθερη, να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό της, να μην ακούει τα σχόλια του κόσμου.

Το 2017 έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Ολλανδία και πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ. Η παρουσία της ήταν καταλυτική για τους «κανονιέρηδες» στο πρωτάθλημα του 2019, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι, επίτευγμα που επανάλαβε και το 2019/20 παρότι οι «κανονιέρηδες» έχασαν τον τίτλο από την Τσέλσι της Σαμ Κερ. Τώρα, στην 5η της σεζόν με τη φανέλα της ομάδας είναι πια πρώτη σκόρερ όλων των εποχών για τη λίγκα, καθώς και η πρώτη παίκτρια που έφτασε τα 100 τέρματα. Η ίδια δεν βλέπει τον εαυτό της ως «9άρι» παρότι είναι εντυπωσιακά παραγωγική (Έχει 117 γκολ σε 144 εμφανίσεις στο WSL).

Φέτος, (βρήκε δίχτυα 23 φορές σε 39 συμμετοχές) απέρριψε το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν. Παρέμεινε πιστή στην ομάδα του βόρειου Λονδίνου. «Νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να χτίσεις κάτι με μία ομάδα και με ανθρώπους γύρω σου όπου θες πραγματικά να ανήκεις. Αισθάνομαι ότι το έχω αυτό στην Άρσεναλ. Αισθάνομαι ότι το να κερδίζω τίτλους με την Άρσεναλ σημαίνει πολύ περισσότερα για μένα από το να κερδίσω με οποιονδήποτε άλλο σύλλογο αυτήν την στιγμή».

Τι κάνει την Μίντεμα τόσο καλή; Η διεθνής Ολλανδή επιθετικός είναι μια τρομερά ολοκληρωμένη στράικερ. Δεν είναι απλά μια φορ περιοχής. Κινείται έξω από την περιοχή, συνδυάζεται με τα χαφ και μπορεί να ξεφύγει από τις αντιπάλους της χάρη στην ταχύτητά της. Επίσης έχει πολύ καλές προσποιήσεις και μπορεί να κινείται στην πλάτη των αντιπάλων. Η θρύλος του της Άρσεναλ, Κέλι Σμιθ, την έχει χαρακτηρίσει «η καλύτερη στον κόσμο αυτή την στιγμή».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]