Τελικός Champions League Γυναικών: Αλέξια Πουτέγιας vs Άντα Χέγκερμπεργκ

Τελικός Champions League Γυναικών: Αλέξια Πουτέγιας vs Άντα Χέγκερμπεργκ

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η κάτοχος Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Λυών με δύο από τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου γυναικών να έρχονται αντιμέτωπα το Σάββατο (21/05) στο Τορίνο.

Μπαρτσελόνα vs Λυών. Μέλλον vs Παρελθόν. Και κάπου ανάμεσα... το παρόν, διαθέσιμο, να υπογραφεί.

Στο «σπίτι» της Γιουβέντους το Σάββατο το βράδυ (21/05) δύο από τις καλύτερες ομάδες του ποδοσφαίρου γυναικών παγκοσμίως θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Στο χορτάρι του Juventus Stadium θα λάμψουν -μεταξύ άλλων- τα άστρα της πρώτης ever κατόχου της Χρυσής Μπάλας, Άντα Χέγκερμπεργκ και της νυν καλύτερης παίκτριας στον κόσμο Αλέξια Πουτέγιας.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια, το 2019, όταν η Λυών επικράτησε με το εμφατικό 4-1 της Μπαρτσελόνα στη Βουδαπέστη. Εκείνη τη βραδιά τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν όλα πάνω στην Νορβηγίδα διεθνή. Η Χέγκερμπεργκ σημειώνοντας ένα χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στον θρίαμβο της ομάδας της που έφτασε τότε στην τέταρτη διαδοχική της κατάκτηση.

Όμως την επόμενη ακριβώς σεζόν, η σούπερ σταρ της OL υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Τραυματισμός που την κράτησε στα πιτς για περισσότερους από 20 μήνες. Λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην κορυφαία σκηνή της Ευρώπης η 26χρονη δήλωσε στο BBC ότι αισθάνεται «ξανά σαν μικρό παιδί».

«Αυτοί οι τελικοί είναι κάτι ξεχωριστό. Το να φτάσεις στον τελικό του Champions League από μόνο του είναι πολύ μεγάλο. Όταν είσαι σε αυτόν, θέλεις να κερδίσεις. Το παν είναι να απολαύσω τη στιγμή, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο μετά από όσα έχω περάσει και νιώθω κυριολεκτικά σαν μικρό παιδί. Πέρυσι δεν θα φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου να βρίσκομαι σε αυτό το σημείο».

Η βασιλεία της Λυών στη διοργάνωση ολοκληρώθηκε πέρυσι, όταν ελλείψει της, η ομάδα έχασε στα προημιτελικά από τη μεγάλη εγχώρια αντίπαλο Παρί Σεν Ζερμέν. Όμως φέτος η Άντα είναι παρούσα!

Πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στο θεσμό με 58 τέρματα σε 59 αγώνες, έχοντας φτάσει τα 50 ευρωπαϊκά γκολ γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα ή άνδρα η Νορβηγίδα επέστρεψε έγκαιρα, ήταν εκείνη από το πρώτο παιχνίδι της φάσης των ομίλων τελειώνοντας μια αναμονή 707 ημερών! Η πολύπειρη στράικερ πέτυχε πέντε τέρματα σε εννέα συμμετοχές αυτή τη σεζόν ως τώρα, αλλά όταν πατήσει το πόδι της στο γρασίδι του Juventus Stadium, την ιδιότητα της Κατόχου της Χρυσής Μπάλας θα έχει άλλη παίκτρια και θα φορά «μπλαουγκράνα» φανέλα.

Ερωτηθείσα για την 28χρονη Πουτέγιας, η Χέγκερμπεργκ τόνισε: «Είναι φυσιολογικό μεγάλα παιχνίδια όπως αυτό [να έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον] και είναι καλό για το ίδιο το άθλημα. Δεν μπορώ να μιλήσω για την Αλέξια, αλλά νομίζω ότι είναι τόσο συγκεντρωμένη στη δουλειά της που παραμένει ήρεμη και δεν προσπαθεί να προκαλέσει το οτιδήποτε. Θέλω απλώς να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι αν και είναι καλό να έχουμε αυτό το ενδιαφέρον ως μέρος της προετοιμασίας».

Η Πουτέγιας ήταν μέλος της ομάδας της Μπαρτσελόνα που υπέστη εκείνη την σκληρή ήττα από τη Λυών πριν από τρία χρόνια. «Τώρα έχουν περάσει αρκετά χρόνια, έχω μια σχέση αγάπης-μίσους με εκείνον τον τελικό», είπε η Ισπανίδα στο DAZN. «Πονούσε πολύ, μας αφύπνισε αλλά ήταν επίσης κι ένα χρήσιμο τεστ για εμάς. Βλέπαμε ότι δεν ήμασταν στο ίδιο επίπεδο με τη Λυών. Για πολλά χρόνια από εκείνον τον τελικό του 2019 ήμασταν δεσμευμένοι. Ήμασταν αφοσιωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Μπάρτσα πια θεωρείται η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Αυτή που θα κατακτήσει το τρόπαιο. Η απόλυτη κυρίαρχος. Πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση αυτής της σεζόν με 37 γκολ σε συνολικά 284 προσπάθειες με μέσο όρο κατοχής 66,3% και ακρίβεια πάσας που φτάνει το 88,7%. Και η Πουτέγιας ήταν για ακόμα μια φορά κεντρική παράγοντας της επιτυχίας της. Η Ισπανίδα είναι πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης την παρούσα σεζόν έχοντας πετύχει 10 τέρματα σε εννέα συμμετοχές. Όσα η Ταμπία Βάσμουτ της Βόλφσμπουργκ.

«Κάθε χρόνο προσπαθώ να επανεφεύρω τον εαυτό μου», είπε η μεγάλη σταρ της Μπάρτσα στο BBC Sport. «Θέλω ακόμα να βελτιώσω τον εαυτό μου για να πετύχω τους στόχους μου. Ακόμα δεν έχω επίγνωση όλων όσων συνέβησαν την περασμένη σεζόν. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα που θα καταλήξω να θυμάμαι όταν τελειώσει ο χρόνος μου στο ποδόσφαιρο. Ζούμε σε ένα άθλημα όπου παίζεις έναν αγώνα και τρεις μέρες μετά έχεις άλλον. Δεν έχεις χρόνο να γευτείς τίποτα - τις νίκες, τις ήττες ή τους ατομικούς τίτλους όπως η Χρυσή Μπάλα. Αυτά συμβαίνουν, αλλά πρέπει να συνεχίσεις γιατί αυτός ο κόσμος δεν σταματά»

Εντός των τειχών η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε μια άνευ προηγουμένου σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα με 30 διαδοχικές νίκες στην La Liga. Έχασε μόνο μία φορά σε όλη τη σεζόν κι ήταν μια ήττα με 2-0 στον δεύτερο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Βόλφσμπουργκ που ήρθε μετά από ένα 5-1 στο πρώτο παιχνίδι.

Το Σάββατο, όμως καλείται να κάνει κάτι που δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν. Να νικήσει τη Λυών. Η γαλλική ομάδα, είναι στην κορυφή του πρωταθλήματός της, αλλά δεν έχει κατακτήσει ακόμη τον τίτλο με δύο παιχνίδια να απομένουν.

«Είναι ένας τεράστιος τελικός. Δύο μεγάλες ομάδες. Αυτό που πέτυχε η Μπαρτσελόνα τον τελευταίο χρόνο, αυτό είναι που χρειάζεται το ποδόσφαιρο γυναικών. Και τέτοιους τελικούς. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα είμαι ξανά μέρος αυτού του αγώνα», είπε η Χέγκερμπεργκ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]