kalkavouras_gwomensummit
14/12/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Το συνέδριο που έκανε το όνειρο να δείχνει άκρως ρεαλιστικό!

Αντώνης Καλκαβούρας

Αντώνης Καλκαβούρας

Ο Αντώνης Καλκαβούρας βρίθει από ηθική ικανοποίηση συνεισφέροντας στο 2ο Gazzetta Women Sports Summit και καταγράφει συναισθήματα, εικόνες και διδάγματα από μία εξάωρη εποικοδημητικη συζήτηση που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την θέση της γυναίκας στον αθλητισμό!

Η αλήθεια είναι ότι – λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων – δεν είχα καταφέρει να παραστώ στην πρώτη έκδοση του GW Sports Summit (2022) για να μπορώ να κάνω την αναπόφευκτη σύγκριση με την εφετινή προσπάθεια, ωστόσο, η εμπειρία μου από τις ώρες που βρέθηκα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συμμετέχοντας στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα του Gazzetta Women, ήταν ανεκτίμητη και διδακτική.

Όχι τόσο γιατί έμαθα πράγματα που δεν είχαν γίνει κτήμα μου στην διάρκεια της 28χρονης διαδρομής μου στην αθλητική δημοσιογραφία, όσο γιατί είδα φωτισμένα πρόσωπα και χαμόγελα, είδα βλέμματα γεμάτα αισιοδοξία κι ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον χώρο και είδα νέα κορίτσια έτοιμα να ρουφήξουν κάθε πληροφορία που θα τις βοηθήσει να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Με άρτια διοργάνωση και σε έναν χώρο που αποτελεί κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Gazzetta εκανε για μία ακόμη φορά όλους τους ανθρώπους του περήφανους που αποτελούν μέλη μίας τόσο σπουδαίας δημοσιογραφικής οικογένειας.

 kalka

Οι τυχερές και οι τυχεροί που το παρακολούθησαν από κοντά ή μέσω του live streaming, είδαν να παρελαύνουν μπροστά τους τα μεγαλύτερα ονόματα του γυναικείου αθλητισμού της χώρας μας, άκουσαν τις ιστορίες κι έμαθαν από πρώτο χέρι και από τις καλύτερες ότι για κάθε δυσκολία και κακοτοπιά, υπάρχει πάντα μία λύση.

Η ανακάλυψη της οποίας, προκύπτει μέσα από την αστείρευτη επιθυμία που έχει η καθεμία μέσα της για να ορθοποδήσει, να προχωρήσει και να καθιεωρωθεί μέσα σε ένα σκληρό οικοσύστημα, που δύσκολα βρίσκει κάποια τις πόρτες ξεκλείδωτες και τα κλειδιά μπροστά της.

Η σπουδαία προσπάθεια της ΕΟΚ να ενισχύσει το γυναικείο μπάσκετ με την διοργάνωση του Eurobasket του 2025 και οι τιμητικές παρουσίες του γενικού γραμματέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, του προέδου της ελληνικής ομοσπονδίας, Βαγγέλη Λιόλιου αλλά και νυν και πρώην διεθνών καλαθοσφαιριστριών και προπονητριών με θητεία και στο εξωτερικό, λάμπρυναν την εκδήλωση και πέρασαν το δικό τους μήνυμα.

Κύκλοι συζητήσεων με ηχηρές παρουσίες (Zecchini, Κορακάκη, Ντρισμπιώτη, Μιλλούση, Γκουντούρα, Μάλτση, Φασούλα) θέμα την ισότητα, την έμπνευση και την ενδυνάμωση της γυναίκας μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, έκαναν αν μη τι άλλο τη διαφορά.

Αν με ρωτούσε κάποιος τι μου έκανε προσωπικά την μεγαλύτερη εντύπωση, θα σταθώ σε τρία πράγματα:

Πρώτον, στην επιθυμία μίας φίλης πρώην μπασκετμπολίστριας και νυν προπονήτριας να πληρώσει εισιτήριο και να συνδράμει με βιβλία από την πλούσια βιβλιοθήκη (είχε έρθει με πρόσκληση), μόλις έμαθε για τον ιερό σκοπό στον οποίο θα πάνε τα έσοδα.

Δεύτερον, στη μεγάλη διάθεση και ανυπομονησία να συμμετάσχει στο event η διάσημη (στην Αμερική) anchor woman του CBS, Trish (Παναγιώτα) Christakis, η οποία μίλησε για τις εμπειρίες του καθημερινού ρεπορτάζ στους Μαιάμι Χιτ (NBA) και Ντόλφινς (NFL), αλλά και για τις δυσκολίες που συνάντησε ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ιεραρχίας στην τηλεοπτική βιομηχανία.

 christakis_kalka

Και τρίτον, ο πολύ ουσιαστικός χαιρετισμός που απέστειλε μέσω video (λόγω έκτακτου ταξιδιού που της έτυχε), η πιο ισχυρή γυναίκα με διευθυντική θέση μεταξύ των 30 ομάδων του ΝΒΑ, η Matina Kolokotronis.

H επιχειρησιακή διευθύντρια των Σακραμέντο Κινγκς, μοιράστηκε μας μας την εμπειρία στον πλέον ανδροκρατούμενο χώρο των σπορ στην Αμερική, στάθηκε στην συμβολή του συνεδρίου στην ενίσχυση της θέση της γυναίκας κι αποκάλυψε ότι το 40% του εργατικού δυναμικού στον οργανισμό των «βασιλιάδων» είναι γυναίκες.

Αν με γέμισε τόσο πολύ το 2ο Gazzetta Women Sports Summit, δεν σας κρύβω ότι προβληματίζομαι λίγο για το πόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης ενόψει του επόμενου ραντεβού, αλλά και συνάμα ανυπομονώ για να το ανακαλύψω... Εν αναμονή για του χρόνου, λοιπόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια σταματά...

Υγ.: Την Βάσω Στασινού την ήξερα (όχι επί προσωπικού) σαν πρώην παίκτρια και εν συνεχεία σαν σύζυγο του εθνικού μας τερματοφύλακα, του Αντώνη Νικοπολίδη. Μέσα από την ενασχόλησή της με το Gazzetta Women ως Ambassador, όμως, την γνώρισα καλύτερα και συνεργαζόμενος μαζί της, εκτίμησα την φλόγα που «καίει» μέσα της για να κάνει υπερβάσεις, βοηθώντας τον χώρο στον οποίο έκανε, ως κοριτσάκι, τα πρώτα της βήματα...

Photo credits: Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]