Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ: Η Miss... Basketball Indiana που μαγεύει τον κόσμο του WNBA
20/06/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ: Η Miss... Basketball Indiana που μαγεύει τον κόσμο του WNBA

Σταυρούλα Μουστακάτου

Η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ έδωσε τα πρώτα σπουδαία δείγματα από το κολλέγιο. Το μπάσκετ της ανήκει. Έμαθε να ζει μέσα στο παρκέ για να... αναπνέει και έξω από αυτό! Είναι ένα σύμβολο του WNBA με πολλές διαστάσεις.

Εάν είσαι η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ ξέρεις τί σημαίνει ανταγωνισμός.

Εάν είσαι η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ ξέρεις πώς να τραβήξεις τα βλέμματα.

Εάν είσαι η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ ξέρεις πως να υπάρχεις μέσα σε αυτό. Και έξω από αυτό.

Εάν είσαι η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ δίνεις διάσταση σε πολλούς… αγώνες. Ακόμη και πολιτικούς

Εάν είσαι η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ είσαι η πρώτη στο WNBA που έφτασε τους 3.000 πόντους, 1.000 ασίστ και 200 κλεψίματα.

Εάν είσαι η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ έχεις καταφέρει να κερδίσεις τον σεβασμό. Και αυτή είναι η ιστορία σου, που σε κάνει να νιώθεις… «just Sky», όπως περιγράφεις τον εαυτό σου!

Γεννήθηκε στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, με ένα οικογενειακό background αρκετά… ερασιτεχνικό όσον αφορά το μπάσκετ. Με γνώμονα την άρνηση της μητέρας της να δεχτεί την φράση «δεν μπορώ», η Σκάιλαρ ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό μέσα από το σοφτμπολ. Ακολούθησε το cheerleading, το ποδόσφαιρο και η γυμναστική, μέχρι να βρεθεί στο μονοπάτι του μπάσκετμπολ που συνεχίζει να βαδίζει ακόμη και σήμερα.


Στο λύκειο Γουάσινγκτον κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα με το ταλέντο της και να λάβει διακρίσεις που αφορούσαν το παιχνίδι της. Σαν να είχε «προβλέψει» ήδη ένα μέλλον της Miss Basketball Indiana. Και η πόρτα του Νότρ Ντέιμ άνοιξε μπροστά της.

Και από τα πρώτα κιόλας βήματα φρόντισε να φιγουράρει ψηλά σε όσες κατηγορίες υπήρχαν στην στατιστική της. Η Ντίγκινς-Σμιθ ξεδίπλωνε τον εαυτό της στο παρκέ ως… δευτεροετής σε εθνικό επίπεδο, ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο πρώτη στην ομάδα σε ασίστ ανά αγώνα (4,8 μέσο όρο), δεύτερη στο σκοράρισμα (14,4π.) και τρίτη σε κλεψίματα (1,9). Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε ώστε το Νότρ Ντέιμ να φτάσει στους τελικούς του NCAA για δεύτερη φορά στην ιστορία του, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο το 2001. Και παρά τις τρεις εμφανίσεις σε Final 4 και δύο συνεχόμενες παρουσίες ως φιναλιστ, το τρόπαιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της. Παρόλα αυτά, άφησε παρακαταθήκη ανάλογη της αφοσίωσής της στο παιχνίδι, λίγο πριν κάνει το άλμα του επαγγελματικού!

«Στο Νο3 η Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ»

Το 2013, το τρίτο όνομα του draft pick στο WNBA ανήκε στην Σκάιλαρ. Το όνειρο ήταν πλέον μπροστά της. Και η κορυφαία λίγκα έμοιαζε να είναι η ιδανική συνθήκη για εκείνη.

Οι Τούλσα Σοκ επιστράτευσαν στο δυναμικό τους μία πόιντ γκαρντ που με το πέρασμα της παρθενικής της σεζόν, έγινε μέλος της καλύτερης πεντάδας των rookies, ενώ το 2014 -όπου έλαβε το βραβείο της πιο βελτιωμένης παίκτριας- ψηφίστηκε ως starter στο All-Star Game βάζοντας γερές βάσεις για μία καριέρα πέρα από κάθε φαντασία.

Ο δύσκολος τραυματισμός και η επόμενη μέρα

«Μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου όταν τραυματίζεσαι». Αυτά είναι τα λόγια που ξεκινάει να περιγράφει την τραυματική της στιγμή της 28ης Ιουνίου το 2015. Στην τρίτη της σεζόν, όπου τα βήματα πλέον στο παρκέ έμοιαζαν πιο σίγουρα, η ατυχία δεν άργησε να έρθει.

Με 40’’ να απομένουν στην κλεψύδρα του αγώνα και δίχως καμία ουσιαστική επαφή με κάποια άλλη παίκτρια, η Ντίγκινς-Σμιθ στάθηκε μπροστά σε έναν σοβαρό τραυματισμό. Με ρήξη μηνίσκου και πρόβλημα στους συνδέσμους παρέμεινε στα «πιτς» όλη τη χρονιά, έχοντας αγωνιστεί μόλις 9 φορές, ενώ δεν κατάφερε να λάβει μέρος και στο δεύτερο All-Star που θα έδινε το «παρών» ως βασική. Επέστρεψε τον Μάιο του 2016 με την ομάδα της να έχει πλέον έδρα το Τέξας, αλλάζοντας όνομα σε Ντάλας Γουίνκγς.

Η νέα ημέρα του franchise έδωσε και άλλη πνοή στην Σκάιλαρ που άρχισε να βρίσκει ξανά τον εαυτό της μέσα στη φανέλα του Ντάλας. Το 2017 συνδύασε την τρίτη της… κλήση σε WNBA All-Star με την πρώτη της συμμετοχή σε αγώνα postseason, με το 2018 να επαναλαμβάνεται. Βέβαια, καμία από τις δύο σεζόν δεν κατάφεραν να φτάσουν σε σημείο να διεκδικούν το δαχτυλίδι.

Η εγκυμοσύνη μέσα στο γήπεδο και η επιλόχειος κατάθλιψη

Μία… μυστηριώδης αφορμή την κράτησε μακριά από τα γήπεδα το επόμενο διάστημα.

Δεκατέσσερις εβδομάδες. Τόσο καιρό προπονήθηκε και αγωνίστηκε, κρύβοντας από τις συμπαίκτριές της πως δημιουργούσε μία άλλη ζωή μέσα από την εγκυμοσύνη της. Και αποφάσισε να μείνει εκτός παρκέ λίγο μετά τα playoffs στη σειρά που οι Γουίνγκς αποκλείστηκαν από το Φοίνιξ Μέρκιουρι. Η Ντίγκινς-Σμιθ έκανε γνωστό το γεγονός του ερχομού του παιδιού της μέσω του Twitter έπειτα από την έντονη κριτική που δέχτηκε για την κίνησή της… Εννέα εβδομάδες μετά την γέννηση του Σέβεν, η πορτοκαλί μπάλα ήρθε και πάλι στα χέρια της μέσα στην προπόνηση της ομάδας.

Ωστόσο, στην επιστροφή της τίποτα δεν ήταν… ρόδινο. «Όταν βιώνεις την επιλόχειο κατάθλιψη πιστεύεις ότι μόνο εσύ το περνάς αυτό, είναι δύσκολο να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου και δεν ζητάς βοήθεια» αναφέρει η ίδια τονίζοντας το δύσκολο έργο που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας. Ενώ αγωνιζόταν για τις παροχές που δεν μπορούσε (σε έναν βαθμό ακόμη) να έχει μία παίκτρια σε αυτή τη Λίγκα. Ούσα η παίκτρια με την δεύτερη φανέλα σε πωλήσεις, χωρίς να έχει λάβει σεντ! Για καλύτερες συνθήκες. Σαν μητέρα, σαν αθλήτρια, σαν γυναίκα!

To Φοίνιξ, η Εθνική και το μετάλλιο

Η μετάβασή της στο Φοίνιξ Μέρκιουρι μέσω sign-and-trade συμφωνίας, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το μπάσκετ. Χωρίς, όμως, να φτάσει ξανά στο σημείο που η ανταγωνιστική της φύση επιτάσσει. Δίπλα στην θρυλική Νταϊάνα Ταουράσι που ήταν ένα από τα είδωλά της, ξεκινώντας να γνωρίζει τον κόσμο του μπάσκετ.

Και με την οποία δεν έλειψε και η… ένταση λίγο καιρό πριν, κατά την διάρκεια ενός τάιμαουτ, με τους πιο ψύχραιμους να παρεμβαίνουν για να κατευνάσουν τα δύο… χειμαρρώδη πνεύματα. Αλλά και με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ που εξακολουθεί να κρατείται στη Ρωσία για την υπόθεση ναρκωτικών ουσιών που βρέθηκαν στην τσάντα της στο αεροδρόμιο της Μόσχας, με την Ντίγκινς-Σμιθ να ποστάρει συχνά στους λογαριασμούς της για την άλλοτε συμπαίκτριά της στο Φοίνιξ.

Το όνειρο της Εθνικής…χτίστηκε μέσα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996, όπου η Ντίγκινς-Σμιθ βλέποντας την διοργάνωση ήθελε να γίνει κομμάτι της. Το 2016 η πρώτη ευκαιρία χάθηκε λόγω του τραυματισμού που την ταλαιπώρησε. Δεν της αρκούσαν, άλλωστε, οι μικρές κατηγορίες που είχε ονομαστεί «διεθνής».

Το 2021 στο Τόκιο δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο στην παρουσία της που την έφερε να φιγουράρει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, φορώντας το χρυσό μετάλλιο! Με τις Ταουράσι, Σου Μπερντ, Μπρίτνεϊ Γκράινερ και την λοιπή dream team των ΗΠΑ.

ο

Το επιχειρηματικό μυαλό και η άλλη... διάσταση

Η Σκάιλαρ ζει μέσα από το μπάσκετ και έχει μάθει να αναπνέει και έξω από αυτό! Η πολυδιάστατη φύση της έφτασε μέχρι το πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο, όπου μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Τρέι Γιανγκ, έκαναν πιο δυνατή την «φωνή» του κινήματος «More than a vote». Μίας οργάνωσης με στόχο να αφυπνίσει το αίσθημα δικαιοσύνης και ισότητας με φόντο την προεδρία Τραμπ και το BlackLivesMatter.

και την υπογραφή της συμφωνίας με την Rock Nation, του Jay-Z ως η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που γινόταν μέλος σε αυτή, έχοντας μόλις μπει στο WNBA.

To 2016, λίγο μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό της, κυκλοφόρησε και το παιδικό βιβλίο που έγραψε για τον εαυτό της με τίτλο The Middle School Rules of Skylar Diggins. Σε αυτό εξηγεί τα δύσκολα χρόνια της παιδικής της ηλικίας, αλλά και την πορεία αναζήτησης του μπασκετικού της εαυτού μέχρι και το κορυφαίο επίπεδο.

Έχει βρεθεί ως εξώφυλλο της Vogue, αλλά και του Sports Illustrated, έχει εξελιχθεί σε… μοντέλο της Nike με την οποία συνεργάζεται και στο επίπεδο του αθλήματός της, ενώ οργανώνει camps ανά τον κόσμο, τα «Shoot 4 the Sky» για αγόρια και κορίτσια από 2 έως και 12 ετών.

Βέβαια, η ζωή μετά το μπάσκετ φαίνεται πως θα την βρει με… ακουστικά. Εξακολουθώντας να βρίσκεται στο παρκέ, έχει αναλάβει το broadcasting διάφορων αγώνων της δικής της λίγκας κάνοντας την κατάλληλη «προθέρμανση» για το μέλλον. Με τον ίδιο ζήλο! Την ίδια ενέργεια και την ίδια αφοσίωση που την έχουν φτάσει στο σημείο να πιάνει απλά… Sky!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]