Debbie Hewitt

Ιστορική εκλογή της Χιούιτ ως αντιπρόεδρος της FIFA, δεν τα κατάφερε η Κλάβενες

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η πρόεδρος της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ντέμπι Χιούιτ εξελέγη ως αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της FIFA, με την Λίσε Κλάβενες να μην τα καταφέρνει στην δική της υποψηφιότητα στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Η Ντέμπι Χιούιτ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της FA το 2021, επιλέχθηκε για τον ρόλο στην ανώτερη επιτροπή του παγκόσμιου κυβερνώντος οργάνου μέχρι το 2027 στο Συνέδριο της UEFA στη Λισαβόνα την Τετάρτη (05/04) πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη.

Η Χιούιτ εξασφάλισε 39 από τις ψήφους των 55 εθνικών ομοσπονδιών της UEFA και κέρδισε τον έτερο υποψήφιο Ντέιβιντ Μάρτιν από τη Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της FIFA και αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα κέρδισε έναν άνδρα σε ψηφοφορία της UEFA.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για την FA, η οποία πίεσε σκληρά για τον διορισμό της Χιούιτ, ενώ ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν την είχε επίσης υποστηρίξει για τη θέση, πιστεύοντας ότι ήταν σημαντικό για την Ευρώπη να έχει αγγλική φωνή στο Συμβούλιο της FIFA.

«Είναι τιμή μου που διορίστηκα ως αντιπρόεδρος της FIFA και ευχαριστώ ειλικρινά τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για την υποστήριξή τους», δήλωσε η ίδια μετά την εκλογή της. «Στόχος μου είναι να είμαι μια ουσιαστική φωνή για την UEFA στις διεθνείς συζητήσεις, καθώς η FIFA επιδιώκει να μεγαλώσει το παιχνίδι. Θα εργαστώ σκληρά για να προωθήσω την σωστή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια και να ενισχύσω τις σχέσεις της UEFA με τη FIFA».

Η Πρόεδρος της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Λίσε Κλάβενες, η πρώτη γυναίκα που έτρεξε εναντίον ανδρών για μια θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, απέτυχε στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει μια θέση στο κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Κλάβενες ήρθε στο προσκήνιο στους παγκόσμιους ποδοσφαιρικούς κύκλους όταν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή της στην Ομοσπονδία της χώρας της, σηκώθηκε στο συνέδριο του περασμένου έτους στη Ντόχα για να εκφράσει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ.

Έγραψε επίσης μια επιστολή στη FIFA τον περασμένο μήνα, καλώντας τους αρχηγούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να διευκρινίσουν τις ευθύνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πιθανή επανόρθωση που σχετίζονται με το τουρνουά του Κατάρ.

Θυμίζουμε ότι οι διαθέσιμες θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, ήταν επτά αλλά η Κλάβενες έλαβε μόνο 18 ψήφους από τις 55.

Η Επιτροπή της UEFA αποτελείται από τον πρόεδρο και άλλα 16 μέλη - συμπεριλαμβανομένων, λένε οι κανόνες της UEFA, «τουλάχιστον μία γυναίκα»- που εκλέγεται από το Κογκρέσο της, καθώς και δύο μέλη που εκλέγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ομίλων (ECA) και ένα μέλος που εκλέγεται από τα Ευρωπαϊκά Λιγκ.

Η Λάουρα ΜακΆλιστερ από την Ουαλική Ομοσπονδία της Ουαλίας έχει διοριστεί ως αντιπρόεδρος της UEFA - η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της UEFA - μαζί με τον πρόεδρο της ιταλικής Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]