Η Ναντίν Κέσλερ

H Ναντίν Κέσλερ στο GWomen: «Ετσι, θα μεγαλώσετε το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα»

Η Ναντίν Κέσλερ, πρώην κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, είναι η Chief του ποδόσφαιρου γυναικών στην UEFA και μίλησε στο GWomen για το αθλητικό προϊόν με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια. Το ποδόσφαιρο γυναικών.

Champions League Γυναικών με ομίλους. Τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων! Αυξηση των εισιτηρίων. Σχεδόν 15.000.000 φίλαθλοι παρακολουθήσαν τους αγώνες. Ενας εκπληκτικός τελικός στο Τορίνο, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στη Λιόν.

AΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

Ναι, το ποδόσφαιρο γυναικών δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των ανδρών (ακόμα τουλάχιστον), αλλά όποιος αγνοεί την δυναμική που έχει είναι τουλάχιστον αφελής. Το ποδόσφαιρο γυναικών δεν είναι το αύριο, αλλά το τώρα. Κι αυτό το έδειξαν τα στοιχεία του φετινού Champions League. Το επιβεβαίωσαν τα νούμερα για το Euro 2022 των γυναικών που θα γίνει στην Αγγλία! Κρατηθείτε. Εκλεισαν όλα τα χορηγικά πακέτα. Υπάρχει ήδη sold out για τον τελικό (στο Wembley παρακαλώ). στους δύο ημιτελικούς, αλλά και στο εναρκτήριο ματς (στο Old Trafford).

Ευχαριστούμε την Aegean για την υποστήριξη της αποστολής #gwomengoestotorino για τον τελικό Champions League Γυναικών 2022.

Πίσω από την (υπέρ)ανάπτυξη του ποδόσφαιρου γυναικών και την στρατηγική που έχει χαραχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη είναι φυσικά η UEFA και η Chief, Ναντίν Κέσλερ. Η Γερμανίδα που μέχρι το 2016 φορούσε εξάταπα με την φανέλα της Βόλφσμπουργκ και της Εθνικής της ομάδας. Κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 2014, μιας και κατέκτησε το tremble με την Βόλφσμπουργκ.

Η Ναντίν Κέσλερ, λοιπόν ενημερώθηκε για το GWomen και βρήκε χρόνο να μας μιλήσει παραμονές του τελικού. Για την πρόοδο, την δυναμική, την εξέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα γύρω από το συγκεκριμένο χώρο.

image

Δεν γινεται να μην επενδύσεις στο ποδόσφαιρο γυναικών

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε όλη αυτή την πρόοδο στο ποδόσφαιρο γυναικών από το 2019 έως το 2022;

Δεν ήταν εύκολο. Κάναμε ένα μεγάλο δρόμο τα προηγούμενα χρόνια. Επενδύσαμε πολλά και αλλάξαμε πολλά. Φυσικά βοήθησε πολύ η ομοσπονδία (σ.σ. UEFA) να επενδύσει για να γίνουν όλα αυτά πράξη και όλα κατέληξαν στην στρατηγική την οποία χαράξαμε και εφαρμόσαμε. Το 2019 λοιπόν αποφασίσαμε να δούμε την μεγάλη εικόνα του ποδοσφαίρου γυναικών και όχι απλά να κοιτάξουμε τι θα γίνει αυτή την χρονιά στο Champions League και τι θα γίνει την τάδε χρονιά στην τάδε διοργανώση. Θέλαμε να φτιάξουμε (και φτιάξαμε) μια στρατηγική ώστε να δημιουργηθεί το ανάλογο hype γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών και να πούμε στα μέλη μας (σ.σ. τις ομοσπονδίες) αλλά και στους συλλόγους τι πρέπει να γίνει.

Δεν ήταν εύκολο, άλλαξε άξιζε τον κόπο. Είναι φανταστικό και είναι εκπληκτικό να το ζεις από μέσα αυτά τα τρία χρόνια με το πόσο γρήγορα γιγαντώνεται το ποδόσφαιρο γυναικών σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα καταπληκτικό project και αξίζει την σκληρή δουλειά.

Γιατί κάποιος να επενδύσει στο ποδόσφαιρο γυναικών και τελικά πόσο σημαντικό είναι να το κάνει κάποιος;

Στην πρώτη σου ερώτηση θα σου απαντήσω “Γιατί όχι;”. Εάν θες να μεγαλώσεις ως οργάνωση, ως ομοσπονδία, ως σύλλογος, ως ποδόσφαιρο, ως industry, δεν πρέπει να συγκεντρωθείς μόνο στους άνδρες. Αυξάνεις τους αθλητές, τους διαιτητές, τους προπονητές, τους φιλάθλους που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο γυναικών. Ουσιαστικά προσθέτεις (κι άλλη) αξία στο ποδόσφαιρο. Στις ομοσπονδίες, όπως φυσικά η UEFA, σε όσους καλύπτουν γενικά το ποδόσφαιρο, στους συνεργάτες του αθλήματος. Γιατί πολύ απλά, όπως και σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, χρειαζόμαστε και τους άντρες και τις γυναίκες για να μεγαλώσει το impact. Ναι, το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο σπορ στον κόσμο, αλλά μετά τι; Είναι μια τεράστια προοπτική, που τόσο καιρό δεν είχαμε δει. Το ποδόσφαιρο γυναικών θα φέρει νέο κοινό -κυρίως γυναίκες- κοντά στο μεγαλύτερο άθλημα του κόσμου.

Πως και πόσο βοήθησε η UEFA το ποδόσφαιρο γυναικών και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Τώρα είναι το Euro 2022. Θα είναι η σημαία μας για το που έχουμε φτάσει. Και φυσικά να επενδύσουμε περισσότερο στην βάση του αθλήματος. Να επενδύσουμε στις ακαδημίες. Το όριο είναι ο ουρανός. Το ποδόσφαιρο γυναικών μεγαλώνει τόσο γρήγορα και τόσο απότομα. Θα συνεχίσουμε το πλάνο μας και την στρατηγική μας...

image

Τι θέλει η Ελλάδα; Σίγουρα πλάνο και στρατηγική...

Ποια βήματα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε το ποδόσφαιρο γυναικών να βρει τον δικό του και τον σωστό δρόμο;

Δεν υπάρχει ένας δρόμος. Κάθε χώρα είναι ξεχωριστή. Κάθε χώρα ξεκινάει από την δική της αφετηρία και όπως καταλαβαίνεις από διαφορετικές βάσεις. Για να ειμαι ειλικρινής πρέπει να δουλέψουμε μαζί με την ελληνική ομοσπονδία και να φτιάξουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο με συγκεκριμένους στόχους. Προφανώς μπορεί να έχει η Ελλάδα περισσότερες ποδοσφαιρίστριες. Φυσικά πρέπει να βελτιωθεί το πρωτάθλημά σας. Να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια. Ειναι πολλά τα στοιχεία. Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο που μπορώ να σας πω αυτό είναι και όλα θα αλλάξουν. Πρέπει να ενωθούν τα στοιχεία και να δούμε τι θα κάνουμε στρατηγικά. Και φυσικά πρέπει ολοένα και περισσότερο τα media να προβάλλουν το ποδόσφαιρο γυναικών. Γιατί στο τέλος πάντα έχει να κάνει με τον πόσο κόσμο ενδιαφέρει. Τα media σε όλη την Ευρώπη και σε επίπεδο broadcasting εχουν αυξήσει σε τρομερά μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο γυναικών.

Ομως για να γίνω πιο συγκεκριμένη. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλάνο και από το πλάνο αυτό να υπάρξει ένα μεγάλο hype για το ελληνικό ποδόσφαιρο και έτσι να υπάρξει ένα θετικό impact γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ποδόσφαιρο γυναικών είναι πως έχει πολύ λιγότερα έσοδα από το ποδόσφαιρο των ανδρών. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα μιας και δεν υπάρχουν καν λεφτά για τους μισθούς των ποδοσφαιριστριών. Βλέπουμε την πρόοδο στην Ευρώπη, αλλά είναι αρκετή αυτή; Ποιο ειναι το πλάνο σας;

Είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο topic. Για αυτό ως UEFA έχουμε επενδύσει στις ακαδημίες, σε εκπαίδευση προπονητών και στις διοργανώσεις. Και ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε ως UEFA -και νομίζω είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε αυτό το 2019 όταν και χαράξαμε την συγκεκριμένη στρατηγική- ήταν να διαχωρίσουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα από τους άντρες. Γιατί ξέρετε πως ήταν. Οσοι αγόραζαν τα δικαιώματα των ανδρών, τους έλεγαν πάρτε στο πακέτο και τα ματς των γυναικών. Και το κάναμε αυτό για να δείξουμε ότι υπάρχει πραγματική και ξεχωριστή αξία στο ποδόσφαιρο γυναικών. “Εϊ, media, broadcasters, χορηγοί κοιτάξτε εδώ τι γίνεται”.

Και γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι για το Euro του καλοκαιριού γιατί χορηγικά κλείσαμε τα πάντα. Εχουμε τρομερά μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Θυμάμαι στην αρχή πόσο δύσκολες ήταν οι συζητήσεις πριν από τρία χρόνια. Μπορεί να μην λειτουργεί για όλες τις ομοσπονδίες, αλλά κάποιες αρχίζουν και το κάνουν στην Ευρώπη.

Η Ναντίν Κέσλερ
Η ambassador του GWomen, Βάσω Στασινού έδωσε στη Nadine Kessler το βιβλίο της εικαστικού, Caroline Rovithi ως δώρο του Gazzetta και του GWomen για την τιμή της πρόσκλησης στον τελικό του Champions League Γυναικών. Στη φωτογραφία και η Ελένη Κεχαγιά, lifestyle editorial director της Liquid.gr και ο αρχισυντάκτης του Gazzetta, Αντώνης Σαούλης.

Η άποψή σας για το equal pay; Είναι εφικτό να το δούμε να γίνεται πράξη στην Ευρώπη;

Αρχικά είναι τρομερό και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ. Ναι, μπορεί να συμβεί στο μέλλον και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Νομίζω ήδη κάποιες χώρες το κοιτάνε αλλά και ήδη κάποιες το έχουν κάνει με τις Εθνικές ομάδες. Η Αγγλία, η Νορβηγία για παράδειγμα δίνουν επιπλέον bonus στις εθνικές ομάδες των γυναικών.

Είστε μια από τις πιο γνωστές στον χώρο και φυσικά νικήτρια της Χρύσης Μπάλας. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στις γυναίκες στην Ελλάδα που παρακολουθούν ή παίζουν ποδόσφαιρο;

Είναι πολύ ευκολότερο να είσαι ποδοσφαιριστής. Λατρέυω την δουλειά μου και ειμαι ευγνώμων που δουλεύω πλέον για το ποδόσφαιρο και να προσπαθώ να εμπνεύσω τον κόσμο για κάτι που αγαπώ. Γενικά ως αθλητής είναι πολύ καλύτερο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο.

Το μεγαλύτερο μου μήνυμα. Πάρτε τη μοιρα στα χέρια σας. Θα είναι δύσκολο πολλές φορές, αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσετε να παλεύετε και να πιστεύετε για κάτι που αγαπάτε τόσο πολύ. Για το πάθος σας. Αξίζει.

Πως σας φαίνεται το project του Gazzetta;

Ειναι τρομερό. Ειδα το mini site είναι εκπληκτικό. Βοηθάει πολύ το άθλημα, αλλά μπαίνει και πίσω από τις ιστορίες των γυναικών. Μου αρέσει και η προσωπική ματιά των αθλητριών. Οχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά για το γυναικείο αθλητισμό. Μακάρι να σας ακολουθήσουν κι άλλοι στην Ευρώπη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]