Η Portia Bing σε αγώνα
15/06/2022

Νέα Ζηλανδία: Αθλήτριες παρακολουθούν τον κύκλο τους για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους

Ελένη Τζάντασεκ

Αθλήτριες, προπονητές και ειδικοί στη Νέα Ζηλανδία συνεργάζονται για να σταματήσει η περίοδος να θεωρείται ταμπού στον αθλητισμό

«Είναι εκείνες οι μέρες του μήνα και όταν γίνεται αυτό πλάτη μου σφίγγεται», απάντησε η γκόλφερ Lydia Ko στο δημοσιογράφο που τη ρώτησε γιατί δεν έστριβε το σώμα της σωστά κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος LPGA Palos Verdes, προκαλώντας του αμηχανία. Αν και η περίοδος είναι κομμάτι της ζωής κάθε αθλήτριας, το θέμα παραμένει ταμπού σε πολλές κοινωνίες. Ευτυχώς, αθλίατροι και ειδικοί στη Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να ενθαρρύνουν τις αθλήτριες να παρακολουθούν τον κύκλο τους, τόσο για να αφαιρέσουν το στίγμα από αυτή τη φυσιολογική βιολογική διαδικασία, όσο και για να δείξουν ότι οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την περίοδο προς όφελός τους.

Η Δρ. Stacy Sims, φυσιολόγος που ειδικεύεται στην απόδοση των αθλητριών, δουλεύει με την εθνική ομάδα ράγκμπι γυναικών της Νέας Ζηλανδίας εδώ και χρόνια και λέει ότι, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ο αθλήτριες δεν είχαν ιδέα σε ποιο στάδιο του κύκλου τους βρίσκονταν, ενώ οι περισσότερες έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια για να έχουν πιο ελαφριές και σταθερές περιόδους. Μέσω της συνεργασίας τους όμως έμαθαν περισσότερα για τον κύκλο και το σώμα τους κι έφτασαν στο σημείο να έχουν όλες στα τηλέφωνά τους εφαρμογές για να καταγράφουν τα συμπτώματά τους, τη διάθεσή τους και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την περίοδό τους.

«Είναι κομμάτι της κουλτούρας των σπορ το να μην κάνεις λάθη, να είσαι επιθετική και δυνατή για να εμφανίζεσαι επιτυχημένη. Όταν ξεκινάς να μιλάς για την περίοδο, τις κράμπες, το πώς σε επηρεάζει, πας κόντρα σε αυτή την εικόνα», λέει η Δρ. Sims.

Η Νεοζηλανδή δρομέας των 400μ. μετ’ εμποδίων Portia Bing είναι 29 ετών και ξέρει πλέον να ακούει το σώμα της, αλλά αναγνωρίζει ότι το γεγονός ότι η περίοδος είναι ακόμα ταμπού κρατάει πίσω πολλές νεαρές αθλήτριες. «Όταν είναι 16 ή 17 και το σώμα σου αλλάζει νιώθει πολύ άβολα. Στο άθλημά μου τρέχουμε φορώντας αθλητικά σορτσάκια και πάντα ανησυχείς μην λερωθεί το σορτσάκι, έχεις κράμπες, νιώθεις κουρασμένη» λέει και τονίζει τη σημασία του να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν.

Τον προηγούμενο χειμώνα, η Bing έσπασε το εθνικό ρεκόρ τρεις φορές. Πλέον χρησιμοποιεί τον κύκλο της ως εργαλείο για την προπόνησή της κι έχει κι εκείνη εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων στο κινητό της, τα δεδομένα της οποίας μοιράζεται με τον προπονητή της. Λέει ότι έχει συνειδητοποιήσει ότι τις πρώτες μέρες της περιόδου της νιώθει κουρασμένη και ξέρει πότε να μιλήσει με τον προπονητή της και πότε να πάρει αναλγητικά. Τονίζει επίσης πως και ο προπονητής της έχει αλλάξει τον τρόπο που προπονεί βάση του feedback από τις αθλήτριες και τα δεδομένα από τις εφαρμογές.

Το κίνημα έχει φτάσει και στα ομαδικά σπορ, με την προπονήτρια της ομάδας ράγκμπι Silver Ferns Noeline Taurua να παρακολουθεί πώς ο κύκλος της κάθε αθλήτριάς της την επηρεάζει, ώστε να μπορέσει να τις στηρίξει όλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με την Taurua, αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάθε προπονητής. «Καταλαβαίνουμε πως επηρεάζει την απόδοση και την ικανότητά τους, άρα μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ξέρουμε ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, αλλά μπορούμε να δώσουμε προσοχή και να φροντίσουμε να είναι όλα καλύτερα για την επόμενη φορά», υποστηρίζει η Taurua.

Για τις Silver Ferns, η περίοδος είναι κομμάτι της ζωής, όπως και η εγκυμοσύνη και η επιστροφή στο γήπεδο. Για να γίνουν οι μεταβάσεις ομαλά, είναι σημαντικό οι αθλήτριες να προσέχουν την υγεία τους σε κάθε στάδιο. «Υπάρχουν πολλές ιστορίες αθλητριών που τους κόπηκε η περίοδος, οπότε προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην απόδοση αλλά και την υγεία» λέει η προπονήτρια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]