«Ο Κώστας Καββαθάς έβλεπε πίσω από το βουνό»

- Νίκος Τσάδαρης: «Ο Κώστας Καββαθάς ήταν ο... Νίκος Γκάλης του χώρου μας»
- Δημήτρης Διατσίδης: «Ο Κώστας Καββαθάς ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του»
- Νίκος Γιαννούλας: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλος δημοσιογράφος που να ενέπνευσε τόσο»
Η απώλεια του Κώστα Καββαθά ξεπερνά το χώρο της δημοσιογραφίας, των εκδόσεων. Ο ιδρυτής των 4 Τροχών ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε μία διαφορετική Ελλάδα και προσπάθησε να την διαμορφώσει μέσα από τα έντυπα του, από τα γραπτά του, από τις ιδέες του.
Στο Gazzetta μίλησαν για τον Κώστα Καββαθά οι δημοσιογράφοι και αγωνιζόμενοι στο χώρο του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας αντίστοιχα, Νίκος Τσάδαρης και Δημήτρης Διατσίδης, καθώς και ο επικεφαλής του gMotion, Νίκος Γιαννούλας.
Νίκος Τσάδαρης: «Ο Κώστας Καββαθάς ήταν ο... Νίκος Γκάλης του χώρου μας»
«Είναι πολύ φρέσκο για να μπορέσω να μιλήσω ξέχωρα από συναισθηματική φόρτιση. Απλά, ο Κώστας Καββαθάς ήταν μία εμβληματική φυσιογνωμία συνολικά της χώρας. Θεωρείται ο πατριάρχης του ειδικού Τύπου γιατί αυτός πραγματικά τον καθιέρωσε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 με το ξεκίνημα των 4 Τροχών. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλοί άλλοι τίτλοι. Για μένα προσωπικά και για τους ανθρώπους του χώρου μας, τους δημοσιογράφους του αυτοκινήτου και της αυτοκίνησης, θεωρώ ότι ήταν ο «Γκάλης του χώρου μας». Απογείωσε στην κυριολεξία τόσο το αντικείμενο της δημοσιογραφίας αυτοκινήτου όσο και την εκτίμηση που μας έχει ο κόσμος, τις αμοιβές μας και τα πάντα. Στήνοντας γύρω από το όχημα που λέγεται «4 Τροχοί» και παραμένει ακόμα εν ζωή, ολόκληρη βιομηχανία ειδικών εντύπων με τα οποία μεγάλωσαν τουλάχιστον τρεις γενιές Ελλήνων».
Πόσο εφικτό ήταν στην Ελλάδα πριν 55 χρόνια στην Ελλάδα, κάποιος να οραματιστεί και να κάνει πραγματικότητα αυτό που πέτυχε ο Κώστας Καββαθάς στον ειδικό Τύπο;
«Δεν ήταν καθόλου εύκολο και ξέφευγε από τα όρια του μέσου ανθρώπου. Θεωρώ ότι ο Κώστας Καββαθάς έβλεπε πίσω από το βουνό. Και αυτό το κατάλαβα, από μία φράση του το 2001, όταν παρακολουθούσαμε την πτώση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη. Τον είδα για πρώτη φορά συγκλονισμένο να λέει: “Έγραφα για αυτά, ήξερα ότι θα'ρθουν, δεν περίμενα όμως ότι θα τα ζήσω”. Δηλαδή ότι θα εξελιχθούν τόσο γρήγορα οι καταστάσεις που είχε προβλέψει στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα για την προσωπικότητα του ανδρός».
Ο Νίκος Τσάδαρης σχολιάζει την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Κώστας Καββαθάς στην σημερινή εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και των social media. «Ακόμα και αυτό το είχε προβλέψει. Ο πρώτος που καθιέρωσε τον ηλεκτρονικό Τύπο, ο πρώτος που έφτιαξε portal στη χώρα ήταν ο Κώστας Καββαθάς. Αυτό που ίσως δεν είχε προβλέψει, αν και το συζητούσαμε τα τελευταία χρόνια, ήταν ότι η πληροφορία αυτή θα είναι κατά κάποιον τρόπο ανεξέλεγκτη. Και ότι θα μπορεί ο καθένας να γράψει το μακρύ και το κοντό του. Και από εκεί και πέρα να εναπόκειται στην ευπιστία του αναγνώστη να πιστέψει κάτι ή να το απορρίψει. Αυτό είναι και ένας λόγος που το όχημα που έφτιαξε ο Καββαθάς, το έντυπο που γαλούχησε γενιές Ελλήνων, οι 4 Τροχοί, παραμένουν ακόμα εν ζωή».
Δημήτρης Διατσίδης: «Ο Κώστας Καββαθάς ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του»
«Ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος, ειδικά στο χώρο της δημοσιογραφίας. Αυτό που έκανε ήταν πραγματικά πρωτοποριακό και πέρα από τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ήταν τέτοια τα βιώματά του από την πτήση με αεροσκάφη αρχικά και από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που τον οδήγησαν σε αυτή την ιδέα, η οποία αποδείχθηκε κάτι πολύ μπροστά από την εποχή του. Βέβαια και ο ίδιος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Όχι μόνο στα θέματα της αυτοκίνησης, αλλά και στα θέματα της πολιτικής. Γιατί ασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και με το εξωτερικό ρεπορτάζ πιο παλιά».
Ο Δημήτρης Διατσίδης έχει την εξήγηση για τις... κλειστές πόρτες που συναντούσε ο Κώστας Καββαθάς. «Το ένα ζήτημα με τους πολιτικούς ήταν ότι δεν τον άκουγαν γιατί τον θεωρούσαν εντελώς εκτός εποχής. Και από την άλλη προφανώς δεν έβλεπαν κάποιο πολιτικό όφελος από την εφαρμογή αυτών των ιδεών. Και νόμιζαν, κατά τη γνώμη μου εσφαλμένα, ότι αυτά τα πράγματα ενδιαφέρουν ελάχιστους, αυτούς που ασχολούνται με τα... αυτοκινητάκια. Ενώ οι ιδέες του Καββαθά ήταν πολύ πιο μπροστά. Πρώτος είχε ιδέες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για αγώνες με ηλιακά αυτοκίνητα, που έβρισκε πάντα μπροστά του τείχος».
Ποια είναι η στιγμή που θυμάται περισσότερο από τη συνεργασία μαζί του; «Αυτό που μένει στην μνήμη μου, πέρα από την όλη παρουσία του, είναι η φοβερή του ιδέα και η δουλειά που έκανε για να την εφαρμόσει, όταν καταφέραμε το 1988 να πάμε στην πίστα της Ferrari και να οδηγήσουμε εκτός από την F40 και μία μοτοσικλέτα, μία Bimota. Κάτι που έγινε μόνο μία φορά και δεν έχει ξαναμπεί άλλη μοτοσικλέτα μέχρι στιγμής στην ιστορία της πίστας του Φιοράνο. Ήταν κάτι μοναδικό που κατάφερε, κάτι που έδωσε και τα σχετικά εξώφυλλα τότε και στους 4 Τροχούς και στους 2 Τροχούς και έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη πολλών ανθρώπων. Ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, πολύς κόσμος μου μιλάει για εκείνη για την ιστορία».

Νίκος Γιαννούλας: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλος δημοσιογράφος που να ενέπνευσε τόσο»
«Τον Κώστα Καββαθά τον γνώρισα όταν εργάστηκα για 2 χρόνια στους 4Τροχούς, τη «χρυσή» εποχή του τέλους της δεκαετίας του '90 και συγκεκριμένα το 1998 και 1999. Για τον χαρακτήρα του ελάχιστα γνωρίζω, καθώς τα μεγάλα περιοδικά όπως οι 4Τ είχαν πολλά επίπεδα ιεραρχίας και έτσι για τους απλούς συντάκτες η επαφή με τον Κ.Κ. δεν ήταν άμεση, ούτε καθημερινή. Οπότε δεν θα γράψω για τον άνθρωπο Καββαθά, αλλά για τον επαγγελματία, μέσα από ένα γεγονός ενδεικτικό της δυναμικής και του ήθους του.
Την περίοδο εκείνη, η άποψη των 4Τ για τους λάτρεις του αυτοκινήτου είχε περίπου την ίδια βαρύτητα με αυτή του Ευαγγελίου για τους πιστούς χριστιανούς. Σε αυτό το πλαίσιο, μια δική μου δοκιμή αυτοκινήτου με τίτλο που απομείωνε δίχως δεύτερη λέξη το προϊόν, σήμανε συναγερμό στην τότε εισαγωγική εταιρεία ή οποία -και ως διαφημιζόμενη στο περιοδικό- κάλεσε τον Κ.Κ. για να εκφράσει την αντίθεσή της και να ζητήσει ανασκευή.
Ο Κ.Κ. με κάλεσε στο γραφείο του, με ρώτησε αν οτιδήποτε είχα γράψει ήταν υπερβολικό και όταν έλαβε την αρνητική μου απάντηση, κάλεσε την εν λόγω εισαγωγική εταιρεία, παρουσία μου. Εν ολίγοις τους διαβεβαίωσε ότι οι 4Τ «δεν είναι προσπέκτους εταιρείας ούτε θα γίνει ποτέ», με στήριξε 110% και έληξε τη συζήτηση εκεί. Δεχόμενος μάλιστα και την παύση της διαφήμισης από την εταιρεία, χωρίς ποτέ να αναφέρει τίποτα τόσο σε εμένα, όσο και στους προϊσταμένους μου.
Θα κλείσω σημειώνοντας ότι ο Κώστας Καββαθάς ήταν, είναι και θα παραμείνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποσότητα στο χώρο της ειδικής δημοσιογραφίας, διότι η επιδραστικότητά του τις τέσσερις δεκαετίες που μεσουρανούσε ήταν εντυπωσιακή. Δεν γνωρίζω άλλον δημοσιογράφο στη σύγχρονη εποχή που να ενέπνευσε τόσο. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες ονειρεύτηκαν, σπούδασαν και πορεύτηκαν στη ζωή με βάση τα γραπτά του, ακολουθώντας όχι πάντα τη συνήθη, εύκολη, την πεπατημένη οδό, αλλά το δρόμο του ήθους, της επιστημονικής προσέγγισης και των αξιών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει».

Photo Credits κεντρικής σύνθεσης @ Christos Zoidis
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!