Παραβίαση κόκκινου: Ποιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση από την 1η Μαΐου

Παραβίαση κόκκινου: Ποιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση από την 1η Μαΐου
Σε ισχύ τίθενται από την Τετάρτη 1η Μαΐου οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα - Τι προβλέπουν για τις τροχαίες παραβάσεις που προκαλούν ατυχήματα.

Αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη με αποτέλεσμα να προκληθεί τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα, περιλαμβάνει ο νέος Ποινικός Κώδικας που εφαρμόζεται από την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024. Ανάλογα με την βαρύτητα των πράξεων, το δικαστήριο θα μπορεί να ορίζει μερική έκτιση της ποινής (π.χ. για καταδίκη 2-3 ετών, η έκτιση μπορεί να είναι 1-6 μήνες).

«Δεν είναι υποχρεωτικό να εγκληματούμε, αλλά να τηρούμε τους νόμους. Να σεβόμαστε την ελευθερία των συμπολιτών μας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Τι ισχύει με πρόκληση σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου από παραβίαση «κόκκινου»

Ο κ. Φλωρίδης είχε αναλύσει τι θα ισχύει από 1η Μαΐου στην περίπτωση παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη και στην επακόλουθη πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. «Η διαφορά ανάμεσα στο τώρα και από την 1η Μαΐου είναι η εξής: Αν περάσεις με κόκκινο, που σημαίνει πράσινο για έναν άλλον οδηγό, εσύ βλέπεις το κόκκινο και έχει μεσολαβήσει και πορτοκαλί φανάρι και παρ’ όλα αυτά το περνάς και τον τραυματίσεις βαριά ή τον σκοτώσεις, τότε η ποινή είναι κάθειρξη. Δηλαδή θα πας μέσα ό,τι και να γίνει. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί "έλα μωρέ και τι έγινε, πέρασα το κόκκινο". Κόκκινο για σένα είναι πράσινο για έναν άλλον. Τι θα πει τι έγινε; Όταν έναν άνθρωπο τον έκανες ανάπηρο για όλη του τη ζωή και έναν νέο ή όταν τον σκότωσες. Το κόκκινο δεν είναι κάτι που δεν το βλέπεις. Το βλέπεις και παρ’ όλα αυτά περνάς. Αυτά λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να τα ξανασκεφτόμαστε».

Αυστηρότερες ποινές για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις θα προβλέπει και ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!