F1, Ιαπωνία: Ο Φερστάπεν πήρε την pole και έδωσε απαντήσεις

F1, Ιαπωνία: Ο Φερστάπεν πήρε την pole και έδωσε απαντήσεις
Η Red Bull Racing «κλείδωσε» την πρώτη σειρά της εκκίνησης στη Σουζούκα με τον Σέρχιο Πέρεζ στη 2η θέση.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Ιαπωνίας στην πίστα της Σουζούκα ήταν η ευκαιρία του Μαξ Φερστάπεν και της Red Bull Racing να απαντήσουν στην πρόκληση, μετά την ήττα στον προηγούμενο αγώνα, και το έκαναν εμφατικά. Ο Ολλανδός πρωταθλητής πήρε την pole position, για 36η φορά στην καριέρα του, ενώ οι «ταύροι» κλείδωσαν την πρώτη σειρά της εκκίνησης, με τον Σέρχιο Πέρεζ στη 2η θέση. Ο Λάντο Νόρις της McLaren ήταν εκείνος που βρέθηκε πιο κοντά τους και πήρε την 3η θέση, με τον Κάρλος Σάινθ της Scuderia Ferrari στην 4η θέση.

Q1

Οι κρίσιμες κατατακτήριες δοκιμές στη Σουζούκα άρχισαν με τον καιρό πάνω από την ιαπωνική πίστα να είναι καλός και χωρίς την απειλή της βροχής. Έτσι, δεν ήταν περίεργο που δεν υπήρξε βιασύνη από τους οδηγούς να βγουν από τα γκαράζ τους. Χρειάστηκε να περάσουν τα πέντε πρώτα λεπτά για να γεμίσει η πίστα με μονοθέσια.

Δεν ήταν έκπληξη ότι ο Μαξ Φερστάπεν βρέθηκε αμέσως στην πρώτη θέση του πίνακα των χρόνων, με αρκετά μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, με μόνο τον Φερνάντο Αλόνσο να τον πλησιάζει κάπως. Μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αδυναμία των Ferrari να τον πλησιάσουν, και ιδιαίτερα του Λεκλέρ, ο οποίος χρειάστηκε και δεύτερο γρήγορο γύρο για να βεβαιωθεί ότι θα εξασφαλίσει τη θέση του στο Q2.

Στη μάχη του τέλους για την αποφυγή των πέντε τελευταίων θέσεων και του αποκλεισμού, οι οδηγοί που δεν τα κατάφεραν και είδαν τη συνέχεια από την τηλεόραση ήταν οι Στρολ, Γκασλί, Μάγκνουσεν, Σάρτζεντ και Ζου. Μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε ομόσταβλους, όπως στην Aston Martin, που είχε τον Αλόνσο στη 2η θέση και τον Στρολ στη 16η και τη Sauber με τον Μπότας στην 8η θέση και τον Ζου στην τελευταία.

Q2

Ούτε στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους υπήρξε ιδιαίτερη βιασύνη από τους οδηγούς να βγουν στην πίστα, η κατάσταση της οποίας βελτιωνόταν σε κάθε πέρασμα μετά το «ξέπλυμα» της επιφάνειάς της από τη χθεσινή βροχή. Οι δύο Red Bull ήταν τα πρώτα δύο μονοθέσια που έκαναν την εμφάνισή τους, με τον Φερστάπεν να παίρνει την πρώτη θέση, λίγα χιλιοστά μπροστά από τον Πέρεζ.

Οι Red Bull δεν απειλήθηκαν από τους γρήγορους γύρους των υπόλοιπων, με μόνο τον Νόρις να καταφέρνει να πλησιάσει στα 2 δέκατα του δευτερολέπτου, ενώ αρκετά πιο πίσω έμειναν οι Ferrari με τον Σάινθ στην 5η θέση και τον Λεκλέρ στην 7η, με σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πιο αργό χρόνο από του Φερστάπεν. Στο τέλος ο Χάμιλτον έκανε έναν εξαιρετικό γύρο και ανέβηκε στην 3η θέση και αρκετά κοντά στις Red Bull.

Το σημαντικό μέρος του σκέλους όμως ήταν ο σχηματισμός της τελικής 10άδας που θα διεκδικούσε την pole position στο Q3. Σε αυτήν τη διαδικασία, και μετά από μεγάλη μάχη, οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν ήταν οι Ρικάρντο, Χούλκενμπεργκ, Μπότας, Άλμπον και Οκόν. Πολύ καλή απόδοση από τον αγαπημένο του πλήθους Γιούκι Τσουνόντα, ο οποίος πήρε τη 10η θέση και για τέταρτο αγώνα στη σειρά ξεπέρασε τον Ρικάρντο στις κατατακτήριες.

Q3

Στο κρίσιμο τρίτο σκέλος των κατατακτήριων οι οδηγοί δεν έχασαν χρόνο και αμέσως βγήκαν στην πίστα για την πρώτη τους γρήγορη προσπάθεια, με την εξαίρεση του Λεκλέρ, ο οποίος είχε «σπαταλήσει» ένα σετ ελαστικών στο Q1 και θα έκανε μόνο ένα γύρο. Ο Φερστάπεν ήταν άνετα ταχύτερος όλων σε αυτόν τον πρώτο γρήγορο γύρο και εξασφάλισε την πρώτη θέση, μπροστά από τον Νόρις και τον Πέρεζ, με τον Σάινθ στην 4η θέση.

Όταν οι άλλοι επέστρεψαν στα γκαράζ τους για να ετοιμαστούν για τη δεύτερη προσπάθειά τους, ο Λεκλέρ βγήκε στην πίστα για να κάνει το δικό του μοναδικό γρήγορο γύρο. Δεν ήταν ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός γύρος, που έφερε τον οδηγό της Ferrari στην 7η θέση, αλλά με τους αλλους 9 οδηγούς να έχουν να κάνουν άλλη μία προσπάθεια.

Τη δεύτερη φορά που βγήκαν στην πίστα, οι δύο Red Bull βελτίωσαν το χρόνο τους και κλείδωσαν την πρώτη σειρά της εκκίνησης, με τον Μαξ Φερστάπεν να παίρνει για άλλη μία φορά την pole position και τον Σέρχιο Πέρεζ στη 2η θέση, μόλις 66 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του. Ο Νόρις δεν κατάφερε να βελτιώσει και έμεινε στην 3η θέση, με τον Σάινθ στην 4η θέση. Ακολούθησαν οι Αλόνσο, Πιάστρι, Χάμιλτον, Λεκλέρ, Ράσελ και Τσουνόντα.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 8:00 π.μ. Ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα

QP

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!