F1, Μπαχρέιν: Ο Φερστάπεν πήρε την πρώτη pole της χρονιάς

F1, Μπαχρέιν: Ο Φερστάπεν πήρε την πρώτη pole της χρονιάς
Ο τρις πρωταθλητής με τη Red Bull ξεκίνησε την χρονιά όπως την ολοκλήρωσε πέρυσι με την πρώτη θέση στις κατατακτήριες του Σακχίρ.

Οι πρώτες κατατακτήριες δοκιμές της σεζόν του 2024 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 είχαν ένα γνώριμο πρόσωπο για πρωταγωνιστή, καθώς ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull Racing κατέκτησε την pole position και θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση το GP Μπαχρέιν. Ο Σαρλ Λεκλέρ της Scuderia Ferrari προσπάθησε να διεκδικήσει την pole αλλά τελικά περιορίστηκε στη 2η θέση, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes-AMG πήρε την 3η θέση.

Q1

Με το που άνοιξε το pitlane στην πίστα του Μπαχρέιν, κάτω από τα φώτα των προβολέων, οι δύο Ferrari ήταν από τα πρώτα μονοθέσια που βγήκαν στην πίστα, φορώντας τα μεσαία ελαστικά της Pirelli, και ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, μπροστά από τις δύο Alpine, που αργότερα έγιναν μία, αφού ο χρόνος του Γκασλί ακυρώθηκε λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, βγήκαν και οι υπόλοιποι οδηγοί, όλοι τους όμως με τη μαλακή γόμα των ελαστικών. Φυσιολογικά, οι πρώτες θέσεις άλλαξαν χέρια αρκετές φορές, μέχρι να στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή ο Κάρλος Σάινθ μπροστά από τους Φερστάπεν και Νόρις.

Με τις διαφορές να είναι μικρές και την πρόσφυση της πίστας να βελτιώνεται διαρκώς, στα τελευταία λεπτά επικράτησε φρενίτιδα, καθώς όλα τα μονοθέσια, εκτός από του Σάινθ, βγήκαν στην πίστα για να προσπαθήσουν οι οδηγοί να βελτιώσουν το χρόνο τους. Το ζητούμενο ήταν βέβαια η αποφυγή των πέντε τελευταίων θέσεων, που οδηγούσαν σε αποκλεισμό.

Τελικά, οι οδηγοί που αποκλείστηκαν ήταν οι Μπότας, Ζου, Σάρτζεντ, Οκόν και Γκασλί. Τραγικό ξεκίνημα για την Alpine, άσχημο επίσης για τη Sauber. Το πραγματικά εντυπωσιακό όμως ήταν ότι η διαφορά από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο και κάτι... ψιλά.

Οδηγός F1

Q2

Στο δεύτερο σκέλος τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο σοβαρά, καθώς όλοι συνειδητοποιούσαν ότι εκτός από την ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο και σε ποιο χρονικό σημείο βρίσκεται κάποιος στην πίστα. Έτσι, στο ξεκίνημα υπήρξε ένα αρκετά μεγάλο κενό διάστημα, μέχρι να αποφασίσουν οι οδηγοί να βγουν από τα γκαράζ τους.

Όταν όμως άρχισαν να μπαίνουν οι χρόνοι στον πίνακα, οι πρωταθλητές έκαναν την πρώτη τους ηχηρή δήλωση. Ο Μαξ Φερστάπεν στην πρώτη χρονομετρημένη προσπάθεια ήταν πάνω από μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον δεύτερο, που δεν ήταν άλλος από τον ομόσταβλό του στη Mercedes, τον Σέρχιο Πέρεζ.

Όλοι έκαναν φυσικά και δεύτερη γρήγορη προσπάθεια, στην οποία η Ferrari έδειξε για πρώτη φορά τις πραγματικές της δυνατότητες, με τον Σαρλ Λεκλέρ να ανεβαίνει στην πρώτη θέση της κατάταξης και τον Κάρλος Σάινθ στην τριτη, με τον Φερστάπεν ανάμεσά τους. Οι θέσεις του αποκλεισμού και πάλι παίχτηκαν στα κλάσματα του δευτερολέπτου και οι πέντε οδηγοί που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν ήταν οι Τσουνόντα, Στρολ, Άλμπον, Ρικάρντο και Μάγκνουσεν. Εντυπωσιακός ο Χούλκενμπεργκ, που πέρασε στη 10άδα με την 6η θέση.

Q3

Όσα έγιναν στα δύο πρώτα σκέλη σήμαιναν ότι κανείς δεν ξεκινούσε το ρείτο και πιο αποφασιστικό με σημαντικό πλεονέκτημα. Οι οδηγοί γνώριζαν ότι πρέπει να είναι γρήγοροι και ταυτόχρονα αλάνθαστοι για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θέση και με αυτό το σκεπτικό βγήκαν από τα γκαράζ τους για την πρώτη τους γρήγορη προσπάθεια.

Σε αυτήν τη διαδικασία το πάνω χέρι πήρε ο Φερστάπεν, ο οποίος ήταν 59 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος από τον Λεκλέρ, με τους Ράσελ και Σάινθ να ακολουθούν σε απόσταση μικρότερη από δύο δέκατα. Με αυτά τα δεδομένα οι οδηγοί επέστρεψαν στα γκαράζ τους, για να προετοιμαστούν για τη δεύτερη και πιο αποφασιστική προσπάθειά τους.

Ένας οδηγός δεν έκανε δύο προσπάθειες αλλά μία, και αυτός ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος βγήκε μία φορά στην πίστα, όταν ήταν εντελώς άδεια, και έκανε έναν πολύ καλό χρόνο, που σε εκείνο το σημείο τον έφερε στην 3η θέση.

Ή βελτίωση στο χρόνο ήρθε για πολλούς οδηγούς, αλλά πιο πολύ για τον Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος σφράγισε το ξεκίνημα της νέας σεζόν με την pole position. Ο Σαρλ Λεκλέρ δεν κατάφερε τελικά να τον απειλήσει και περιορίστηκε στη 2η θέση, που όμως του εξασφαλίζει εκκίνηση από την πρώτη σειρά στον αγώνα της Κυριακή. Οι Ράσελ και Σάινθ θα βρίσκονται πίσω τους, στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα, και ακολούθησαν οι Πέρεζ, Αλονσο, Νόρις, Πιάστρι, Χάμιλτον και Χούλκενμπεργκ.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας

Αποτελέσματα

qp

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!