Volkswagen - Αστυπάλαια: «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί καθημερινότητα για τους κατοίκους του νησιού»

Volkswagen - Αστυπάλαια: «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί καθημερινότητα για τους κατοίκους του νησιού»

Volkswagen - Αστυπάλαια: «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί καθημερινότητα για τους κατοίκους του νησιού»
Ο Άγγελος Στεφανόπουλος, Project Manager της Kosmocar και υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και βιώσιμο νησί», αναλύει στο gMotion τα συμπεράσματα από τους πρώτους μήνες μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα.

Από τις 3 Ιουνίου 2022 έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Αστυπάλαια οι υπηρεσίες χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων του Volkswagen Group, στο πλαίσιο μετασχηματισμού της «Πεταλούδας του Αιγαίου» σε Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί. Ένα πρωτοποριακό project που εγκαινίασαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τότε CEO του γερμανικού ομίλου, Χέρμπερτ Ντις. Το οικοσύστημα έξυπνης κινητικότητας στην Αστυπάλαια είναι διαθέσιμο μέσω της ψηφιακής εφαρμογής astyMOVE, προσφέροντας δύο είδη υπηρεσιών μετακίνησης.

«Η πρώτη είναι η κατά παραγγελία μετακίνηση με οδηγό, η ASTYBUS. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να καλέσει ένα ηλεκτρικό όχημα και να μεταφερθεί σε μία από τις 27 ψηφιακές στάσεις που καλύπτουν όλους οικισμούς του νησιού», εξηγεί – μιλώντας αποκλειστικά στο gMotion – ο Άγγελος Στεφανόπουλος, Project Manager της Kosmocar και υπεύθυνος για το πρόγραμμα στην Αστυπάλαια. «Στην πλατφόρμα φιλοξενείται και η υπηρεσία διαμοιρασμού οχημάτων – car sharing – astyGO, μέσω της οποίας προσφέρονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και scooters ενώ σύντομα θα ενσωματωθούν και ηλεκτρικά ποδήλατα».

Kosmocar Αστυπάλαια

Ο κ. Στεφανόπουλος παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας της πλατφόρμας, στέκεται στη θετική ανταπόκριση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της Αστυπάλαιας και απαντά στην ερώτηση αν η κρίση στον τομέα της ενέργειας θα επιφέρει αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική.

Πόσα δρομολόγια έχουν γίνει από τις αρχές Ιουνίου έως σήμερα με τα ηλεκτρικά οχήματα του Volkswagen Group στην Αστυπάλαια;

Τους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 22.000 διαδρομές /δρομολόγια, διανύοντας περισσότερα από 150.000 αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα.

Πώς υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας τις σχετικές υπηρεσίες μεταφορών με ηλεκτρικά βαν και κοινής χρήσης οχημάτων;

Νομίζω πως τα νούμερα που ανέφερα νωρίτερα δίνουν μία αδιαμφισβήτητη απάντηση. H ψηφιακή πλατφόρμα astyMOVE και οι υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας στην Αστυπάλαια δεν είναι πλέον ένα project. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα των κατοίκων της Αστυπάλαιας, οι οποίοι αγκάλιασαν από τη πρώτη ημέρα την υπηρεσία ASTYBUS. Κάθε μέρα πραγματοποιούνται περισσότερες από 180 διαδρομές με τα ηλεκτρικά Volkswagen, καλύπτοντας εύκολα και άμεσα τις ανάγκες μετακίνησης προς όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού.

Kosmocar Αστυπάλαια

Ποιο είναι το feedback από τους τουρίστες, οι οποίοι είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι με αντίστοιχες εφαρμογές σε smartphone;

Αυτό είναι αλήθεια. Οι επισκέπτες από το εξωτερικό «κατέβασαν» την εφαρμογή και χρησιμοποίησαν την υπηρεσία διαμοιρασμού astyGO σε ποσοστό πάνω από 70%. Με τη προσφορά και διάθεση πακέτων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας μίσθωσης (πχ 2, 6, 12 και 24 ωρών) η υπηρεσία astyGO αποτέλεσε μία ευέλικτη και απολύτως οικεία πρόταση μετακίνησης για αυτούς. Όμως πρέπει να σας πω, ότι και για τους τουρίστες που προέρχονται από το εσωτερικό, η υπηρεσία car sharing astyGO έγινε γρήγορα μία επιλογή μετακίνησης.

Σε ποιους τομείς είστε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες ASTYBUS και astyGO και πού μπορεί να υπάρξει βελτίωση;

Τα smart mobility services αποτελούν ένα κομβικό πυλώνα για το έργο «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο νησί». Και στη Kosmocar είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι διότι το οικοσύστημα astyMOVE είναι ήδη σε εφαρμογή και πλήρη λειτουργία. Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας προσέφεραν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών αλλά και με τη χρήση της εφαρμογής. Η πρώτη χρονιά κρίνεται απολύτως επιτυχημένη και αποτελεί μία πολύ καλή βάση για υπηρεσίες ακόμη πιο ευέλικτες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες μετακίνησης.

Έχουν μπει σε υπηρεσία τα ID. Buzz και πώς θα αναπτυχθεί ο στόλος τους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι;

Πρωτοπορώντας παγκοσμίως, τα πρώτα ID.Buzz βρίσκονται στην Αστυπάλαια. Και σήμερα που μιλάμε ήδη 3 ΙD.Buzz είναι ενσωματωμένα στην υπηρεσία ASTYBUS. Λαμβάνοντας υπόψιν την εποχικότητα αλλά και την εκτιμώμενη επισκεψιμότητα στο νησί, η υπηρεσία θα διαθέτει τουλάχιστον 6 ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη του Άγγελου Στεφανόπουλου στο gMotion

Kosmocar Αστυπάλαια

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος - Volkswagen

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!