Κακούργημα το ατύχημα με 180 χλμ/ώρα στην εθνική οδό

Κακούργημα το ατύχημα με 180 χλμ/ώρα στην εθνική οδό
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνουν βαρύτατες ποινές για όσους προκαλέσουν σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Σε διαβούλευση έως τις 15 Νοεμβρίου θα παραμείνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις ποινές για τους υπαίτιους σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Το σχετικό άρθρο 56 προβλέπει πολυετή κάθειρξη – έως και ισόβια σε ορισμένες περιπτώσεις – σε όσους προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα (ή δυστυχήματα) οδηγώντας επικίνδυνα. Μία από τις παραβάσεις αφορά την υπερβολική ταχύτητα, που ξεπερνά κατά πολύ το όριο στο συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου.

Η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας στην εθνική οδό και στην πόλη

1) Στον αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα κατά τουλάχιστον 60 χλμ/ώρα αν πρόκειται για επιβατικό όχημα και κατά τουλάχιστον 30 χλμ/ώρα αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό.

Η περίπτωση αυτή αφορά π.χ. τροχαίο ατύχημα όπου θα διαπιστωθεί ότι το όχημα του οδηγού που είχε την ευθύνη κινείτο με ταχύτητα άνω των 180 χλμ/ώρα σε σημείο με όριο 120 χλμ/ώρα.

2) Εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα κατά τουλάχιστον 40 χλμ/ώρα αν πρόκειται για επιβατικό όχημα και κατά τουλάχιστον 20 χλμ/ώρα αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό.
Η περίπτωση αυτή αφορά π.χ. τροχαίο ατύχημα όπου θα διαπιστωθεί ότι το όχημα του οδηγού που είχε την ευθύνη κινείτο με ταχύτητα άνω των 90 χλμ/ώρα σε σημείο μέσα σε πόλη με όριο 50 χλμ/ώρα.

Οι ποινές για πρόκληση τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας

Οι ποινές εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του τροχαίου ατυχήματος, σε ανθρώπινες ζωές ή υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα, ο οδηγός θα τιμωρείται:

Με φυλάκιση έως τρία έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

Με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

Με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές αυτές αφορούν μόνο τροχαία με τραυματισμούς ή θανάτους και όχι απλή παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλονται οι ποινές που ορίζει ο ΚΟΚ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!