Test Ride Zontes M310: Εξωγήινη εισβολή

Κώστας Παστρίμας
Test Ride Zontes M310: Εξωγήινη εισβολή
Η πρώτη προσπάθεια της Zontes να κατασκευάσει scooter εύκολα μπορεί να κριθεί απόλυτα επιτυχημένη.

Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το Zontes M310 στην αγορά τράβηξε τα βλέμματα πάνω του. Ο σχεδιασμός του ξεχωριστού αυτού scooter από την κινεζική μάρκα ήταν τόσο ριζοσπαστικός που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και σε προκαλούσε να το γνωρίσεις και να το οδηγήσεις. Όταν πήραμε μια πρώτη γεύση του scooter στην Έκθεση EICMA στο Μιλάνο καταλάβαμε ακόμα καλύτερα τη δυναμική του και το μοναδικό πράγμα που έμενε πλέον ήταν να βρεθούμε στη σέλα του.

Zontes

E.T. phone home!

Το M310 από την εμφάνιση και μόνο ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα scooter της αγοράς. Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο πάνω σε αυτό το scooter που να μην έχει κάτι το ξεχωριστό, ξεκινώντας φυσικά από τη μάσκα εμπρός που έχει στοιχεία από «άλλο πλανήτη». Το πολυγωνικό LED φωτιστικό σώμα στο κέντρο πλαισιώνεται από δύο DRL και έναν LED προβολέα τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά στον φωτισμό του δρόμου. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν καλοσχεδιασμένοι αεραγωγοί, ενώ η ζελατίνα είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη. Η σέλα είναι χαμηλή και άνετη, με τον χώρο για τα πόδια στο πάτωμα να είναι άφθονος. Στο πίσω μέρος το φωτιστικό σώμα LED είναι πιο συμβατικό σε σχέση με τη μάσκα, ωστόσο έχει και εκείνο τη δική του ξεχωριστή σχεδιαστική υπογραφή.

Όταν βρεθείς στη σέλα του scooter της Zontes για πρώτη φορά, δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις όλους τους διακόπτες που έχει στο τιμόνι. Το M310 έχει ότι πιο σύγχρονο από άποψη εξοπλισμού, ξεκινώντας από την TFT οθόνη πληροφοριών η οποία διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, συν το σύστημα ελέγχου πίεσης και θερμοκρασίας των ελαστικών. Έχει τη δυνατότητα συνδεσιμότητας με smartphone μέσω bluetooth, ενώ μπορείς εύκολα να αλλάξεις τα γραφικά της οθόνης αν το θελήσεις. Το M310 διαθέτει σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί (Keyless) και ο έλεγχος του ανοίγματος της σέλας και της τάπας καυσίμου γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού στο τιμόνι, ενώ υπάρχει θύρα USB και αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα για ένα jet κράνος.

Zontes

Κινητήρας-πύραυλος

Το scooter της Zontes είναι εξοπλισμένο με ένα μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο σύνολο 309 κ.εκ. το οποίο αποδίδει 33,3 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 32 Nm ροπής στις 5.500 σ.α.λ. Την τροφοδοσία έχει αναλάβει ψεκασμός της Bosch με δύο χαρτογραφήσεις ECO και Sport, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω CVT αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Το μηχανικό σύνολο είναι εξαιρετικά δυνατό και χαρίζει πολύ καλές επιταχύνσεις στο scooter τόσο από στάση όσο και εν κινήσει. Μπορεί εύκολα να ανεβάσει το ταχύμετρο στα 150 Km/h και αν επιμείνεις να ξεπεράσεις τελικά τα 160 Km/h.

Ο καλοσχεδιασμένος ψεκασμός χαρίζει ομαλή, πολιτισμένη απόκριση και γραμμική λειτουργία. Νιώθεις, φυσικά, τις δυνατές επιταχύνσεις, αλλά όλα γίνονται πολιτισμένα και ποιοτικά. Όσο για την κατανάλωση αυτή είναι σε πολύ καλά επίπεδα καθώς κυμαίνεται στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes

Σβέλτο και ασφαλές σε όλες τις συνθήκες

Μπορεί όλα να είναι καλοφτιαγμένα στο scooter της Zontes, ωστόσο η οδηγική του συμπεριφορά είναι εκείνη που τελικά σε κερδίζει. Το scooter διαθέτει ένα ατσάλινο πλαίσιο το οποίο χάρη στο διπλό ψυγείο είναι ελαφρύτερο και πιο κοντό. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός 35mm και δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ πίσω με διαδρομή 86mm. Οι τροχοί είναι 14 ιντσών εμπρός και πίσω, ενώ τα δυνατά φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο 265mm εμπρός και έναν δίσκο 265mm πίσω με ABS της Bosch. Η απόδοση των φρένων είναι εξαιρετική, καθώς τόσο η αίσθηση στις μανέτες όσο και η αποτελεσματικότητα στην πέδηση δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης.

Το M310 έχει τη μαγική ικανότητα στην πόλη να κινείται όπως ακριβώς θελήσεις εσύ. Μπορεί με την ίδια ευκολία να ελιχθεί στην κίνηση της πόλης, να ταξιδέψει με σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο και να στρίψει ακουμπώντας τα πλαστικά του στην άσφαλτο. Οι αναρτήσεις προσφέρουν άνεση και μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης, ενώ το μελετημένο πλαίσιο χαρίζει ευελιξία στις αλλαγές κατεύθυνσης. Έχει ξεκάθαρα πιο σπορ συμπεριφορά από τα GT scooter της κατηγορίας, αλλά είναι τόσο καλά μελετημένες οι αναρτήσεις και το πλαίσιο που ακόμα και σε σβέλτο ρυθμό παραμένει ποιοτικό και φιλικό.

Zontes

Μοναδικό είδος

Η Zontes μπορεί να μην είχε μεγάλη εμπειρία στα scooter ωστόσο απέδειξε με το M310 ότι έχει τις ιδέες και τις τεχνικές ικανότητες να δώσει στο κοινό ένα ολοκληρωμένο δίκυκλο σε μια πολύ δύσκολη κατηγορία. Το M310 έχει ότι ακριβώς μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σύγχρονο όχημα μετακίνησης. Είναι μοναδικό στον σχεδιασμό, έχει έναν πανίσχυρο κινητήρα, είναι διασκεδαστικό και ασφαλές στο δρόμο και διαθέτει όλα εκείνα τα ηλεκτρονικά γκάτζετ που θα σε κρατήσουν χαλαρό και «συνδεδεμένο» στην καθημερινότητά σου.

Zontes

ΤΙΜΗ: 4.595 ευρώ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 309 κ.εκ.
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ/ΒΑΛΒΙΔΕΣ: 1/4
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : EFI (BOSCH)
ΙΣΧΥΣ: 33.3 ps / 7500rpm
ΡΟΠΗ: 32Nm / 5.500rpm
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 3,9 L / 100km
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ: 12 Λίτρα
ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ: Δίσκος 265mm + ABS
ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ: Δίσκος 265mm + ABS
ΕΜΠΡ. ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Τηλεσκοπικό Πιρούνι 110mm – 35mm
ΟΠΙΣΘ. ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Δύο Ρυθμιζόμενα Αμορτισέρ - 86mm
ΤΡΟΧΟΙ: 14 ιντσών εμπρός και πίσω
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ: 760mm
ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ): 188 κιλά

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!