Formula 1: Η Alpine ανακοίνωσε τον Πιάστρι αλλά κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Η Alpine ανακοίνωσε τον Πιάστρι αλλά κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία
Η αγωνιστική ομάδα της Alpine F1 ανακοίνωσε την προαγωγή του πρωταθλητή της F2 αλλά υπάρχει και δάσος πίσω από το δέντρο.

Μετά την αιφνιδιαστική για την Alpine F1 απόφαση του Φερνάντο Αλόνσο να φύγει από την ομάδα στο τέλος της σεζόν και να μετακομίσει στην Aston Martin, ήρθε η ώρα να ανακοινωθεί ο διάδοχός του!

Ο λόγος για τον εφεδρικό οδηγό της ομάδας και πρωτοπαλίκαρο της ακαδημίας της Alpine, Όσκαρ Πιάστρι. Μία κίνηση που μέχρι σήμερα το πρωί φάνταζε αναμενόμενη, μόνο που στην πραγματικότητα, μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται. Θα εξηγήσουμε το γιατί, ας δούμε πρώτα τι λέει η γαλλική ομάδα.

Όσκαρ Πιάστρι

Η ανακοίνωση

Θα σας παραθέσουμε τα ακριβή λόγια που χρησιμοποιούνται από τη γαλλική ομάδα και θα καταλάβετε μετά το νόημα πίσω από τις λέξεις. Η ανακοίνωση λοιπόν αναφέρει:

«Ο Όσκαρ αποτελεί εδώ και τέσσερα χρόνια πολύτιμο μέλος της οικογένειας της Alpine. Ο οδηγός από τη Μελβούρνη εντάχθηκε στην Ακαδημία της Alpine μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Formula Renault Eurocup, το 2019. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Ακαδημίας, κατέκτησε το 2020 τον τίτλο στη Formula 3, προτού φτάσει στο πρωτόγνωρο επίτευγμα της κατάκτησης και τρίτου συνεχόμενου παγκόσμιου πρωταθλήματος, αυτού της Formula 2 το 2021. Παράλληλα έγινε και μόλις ο τρίτος οδηγός με συνεχόμενους τίτλους στην F3 και την F2, μετά τους Σαρλ Λεκλέρ και Τζορτζ Ράσελ.

Όσκαρ Πιάστρι

Ως μέρος του διαμορφωτικού του ταξιδιού στην F1, ο Όσκαρ προήχθη σε ρόλο εφεδρικού οδηγού της Alpine στο ξεκίνημα της σεζόν του 2022 και έκτοτε υποβάλλεται, υπό την καθοδήγηση της ομάδας και την πλήρη οικονομική της υποστήριξη, σε ένα εντατικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που περιλαμβάνει ιδιωτικές δοκιμές με το μονοθέσιο του 2021, τη νικήτρια αγώνα A521, καθώς και παρουσία στους αγώνες και χρόνο στον προσομοιωτή ώστε να προετοιμαστεί για το επόμενο μεγάλο βήμα: στην F1.
Η Alpine ανυπομονεί πλέον να δει το επόμενο στάδιο της καριέρας του, δίπλα στον Έστεμπαν Όκον
».

Οι δηλώσεις

Αν με τα παραπάνω ακόμα δεν έχετε πονηρευτεί, ίσως να το κάνετε τώρα. Η ανακοίνωση δεν έχει δηλώσεις και από τις δύο πλευρές! Δεν υπάρχει ούτε μία ατάκα από τον Πιάστρι, μόνο τα λόγια του διευθυντή της ομάδας, Ότμαρ Σάφναουερ.

Ότμαρ Σάφναουερ

Ο Ρουμανικής καταγωγής τεχνικός είπε μεταξύ άλλων: «Ο Όσκαρ είναι ένα λαμπρό και σπάνιο ταλέντο. Είμαστε περήφανοι που τον γαλουχήσαμε και τον υποστηρίξαμε στα δύσκολα μονοπάτια των μικρότερων κατηγοριών. Μέσα από τη συνεργασία μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τον είδαμε να εξελίσσεται και να ωριμάζει σε έναν οδηγό που είναι περισσότερο από ικανός να κάνει το επόμενο βήμα, προς τη Formula 1. Ως εφεδρικός οδηγός μας, έχει εμπειρία από την λειτουργία της ομάδας στην πίστα, στο εργοστάσιο και στις δοκιμές, όπου έχει δείξει την ωριμότητα του και την ταχύτητά του, αφήνοντας υποσχέσεις που εξασφάλισαν την άνοδό του στη δεύτερη θέση οδηγού στην ομάδα μας, δίπλα στον Έστεμπαν. Πιστεύουμε πως μαζί, αυτοί οι δύο θα μας εξασφαλίσουν τη σταθερότητα που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, να διεκδικούμε νίκες και πρωταθλήματα».

Η πραγματικότητα

Τα παραπάνω αποτελούν μία μονομερή ανακοίνωση. Μία κίνηση τακτικής, κίνηση πολιτικής. Η Alpine ήξερε πως το 2023 θα αγωνιζόταν πάλι με τους Αλόνσο-Όκον. Έτσι προσπαθούσε να δώσει «δανεικό» τον Πιάστρι στη Williams. Παράλληλα, ο μάνατζέρ του και πρώην οδηγός της Formula 1, Μαρκ Ουέμπερ, φέρεται να προχώρησε σε συμφωνία με τη McLaren, η οποία με τη σειρά της έψαχνε τρόπους να αποδεσμεύσει τον δικό της Αυστραλό, τον Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Όσκαρ Πιάστρι

Καθώς λοιπόν ο Πιάστρι φαίρεται να έχει υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τη McLaren για την επόμενη σεζόν, η αναπάντεχη προαγωγή του σε επίσημο οδηγό της Alpine έχει ξεκάθαρα νομικά εμπόδια. Πέραν των όποιων προθέσεων του 21χρονου, οι οποίες παραμένουν άγνωστες αφού δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, το αν θα οδηγήσει για τη γαλλική ομάδα το 2023, είτε θα αποφασιστεί στα δικαστήρια είτε μέσω κάποιου εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει πολύ ψωμί ακόμα αυτή η ιστορία…

O Πιάστρι στο Gazzetta

Ο ταλαντούχος οδηγός μίλησε πριν μερικούς μήνες στον Πάνο Σεϊτανίδη, σε μία αποκλειστική συνέντευξη για την εξωπραγματική πορεία του προς την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τις πρώτες του εμπειρίες με μονοθέσιο της F1, τα όνειρα και τα ινδάλματά του.

Μπορείτε να διαβάσετε όσα είπε ο Όσκαρ Πιάστρι στο gMotion by Gazzetta, πατώντας εδώ.

Όσκαρ Πιάστρι

Φωτογραφίες: Alpine F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!