Με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια στις πόλεις: Οι προτάσεις της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

Με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια στις πόλεις: Οι προτάσεις της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας
Το πλάνο REPowerEU που παρουσίασε η Κομισιόν περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα και προτάσεις για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Το πλάνο REPowerEU περιλαμβάνει όχι μόνο μέτρα αλλά και… συμβουλές προς τους κατοίκους της Ευρώπης για εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητά τους.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα ενεργειακή κρίση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως ανέφερε, προτείνεται υποχρεωτική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις ταράτσες των εμπορικών και δημόσιων κτιρίων από το 2025 και νέων οικιών από το 2029.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει ήδη αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, το θέμα είναι π.χ. όταν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης να επιλέγουμε τον πιο οικολογικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται:

Ενθάρρυνση περπατήματος, χρήσης ποδηλάτου, ΜΜΜ, μικρ-οοχημάτων στις πόλεις, με εξοικονόμηση 5 μεγατόνων ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe).

Πρόταση για μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, εξοικονόμηση 8 Mtoe.

Ενθάρρυνση μετακίνησης με τρένο για μεγάλες αποστάσεις, εξοικονόμηση 2 Mtoe.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους Δήμους να θεσπίσουν ημέρες χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις.

Σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ, θα ενισχυθεί η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση. Στη χώρα μας ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει απαγόρευση πώλησης ΙΧ αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030 και ταξί σε Αττική-Θεσσαλονίκη από το 2026.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!