Ο μοιραίος αγώνας του Ζανάρντι! (vid)

Gazzetta team
Ο μοιραίος αγώνας του Ζανάρντι! (vid)

bet365

Με αφορμή τις επιτυχίες του Άλεξ Ζανάρντι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το G-Weekend Journal θυμάται το ατύχημα που στέρησε τα δύο του πόδια. Άτυχος στον καλύτερο αγώνα της καριέρας του ο Ιταλός.

Υπάρχουν άνθρωποι που σου υπενθυμίζουν πολλές φορές πως όλα έχουν να κάνουν με τη θέληση και το πάθος και ένας εξ' αυτών είναι ο Άλεξ Ζανάρντι. Δεν είναι εύκολο από ψυχολογικής πλευράς να χάσεις ένα μέλος του σώματός σου και μετά να μη... σε πάρει από κάτω, γι' αυτό και το να επανέλθεις σε υψηλό επίπεδο αποτελεί από μόνο του επίτευγμα, πόσω μάλλον να έχεις κι επιτυχίες σε κάτι που ξέρεις να κάνεις καλά.

Ο Ιταλός έχασε και τα δύο του πόδια σε ατύχημα που είχε σε αγώνα το 2001 και, όπως είναι λογικό, μόνο δύσκολες στιγμές θα βίωσε τον πρώτο καιρό. Ωστόσο, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να επανέλθει στον αθλητισμό, είτε με τη συμμετοχή σε αγώνες μηχανοκίνητων σπορ, είτε με αυτή στη χειροκίνητη ποδηλασία, που συμπεριλήφθηκε και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο.

Μάλιστα, όχι μόνο έκανε το μεγάλο... comeback, αλλά είχε και επιτυχίες, με αποκορύφωμα τα δύο χρυσά μετάλλια και το ένα ασημένιο στους Παραολυμπιακούς. Με αφορμή, λοιπόν, τα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ο άλλοτε πιλότος της Formula1, το G-Weekend Journal θυμάται το ατύχημα που του στέρησε δύο πόδια και στάθηκε η αιτία να γίνει χρυσός Παραολυμπιονίκης.

Η επιστροφή του στο αμερικανικό CART

Για την ακρίβεια, πρώτα θα θυμηθούμε πώς βρέθηκε ξανά στο αμερικανικό CART, όπου είχε το εν λόγω συμβάν. Αφού αποσύρθηκε σε πρώτη φάση από τη Formula1 το 1994, επέστρεψε το 1999 για μία χρονιά, καθώς δε βρήκε ομάδα για το 2000. Ο ίδιος έδειξε ενδιαφέρον για το... comeback επί αμερικανικού εδάφους και έκανε δοκιμές με τη Mo Nunn τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς για να υπογράψει το 2001.

Το ατύχημα της 15ης Σεπτεμβρίου

Όμως, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και στις 15 Σεπτεμβρίου 2001 είχε το πολύ σοβαρό ατύχημα στην πίστα Λάουσιτζρινγκ, ενώ διένυε τον πιο ανταγωνιστικό του αγώνα εκείνη τη σεζόν. Αν και εκκίνησε από την τελευταία θέση, βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα στους τελευταίους γύρους και όλα έγιναν στο τελευταίο του πιτ στοπ δύο γύρους πριν την καρό σημαία.

Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην πίστα είχε τετακέ, ενώ ερχόταν ο Πατρίκ Καρπεντιέ, ο οποίος κατάφερε να τον αποφύγει. Ωστόσο, δεν έγινε και το ίδιο με τον Άλεξ Ταλιάνι, που... καρφώθηκε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο μονοθέσιο του Ζανάρντι, με τον Ιταλό να τραυματίζεται σοβαρά.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγη ώρα αργότερα ήρθε η ανακοίνωση ότι έχασε τα δύο του πόδια και περίπου τα ¾ του αίματός του για να υποβληθεί σε χειρουργείο και να σωθεί η ζωή του, η οποία κινδύνεψε άμεσα.

Αυτό σήμανε και το τέλος της καριέρας του στους αγώνες open-wheel, αλλά ουσιαστικά δεν παράτησε ποτέ τον αθλητισμό. Αφού βγήκε ζωντανός από αυτή τη μεγάλη μάχη, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (World Car Touring Championship) από το 2005 μέχρι και το 2009, ενώ στη συνέχεια έπιασε τη χειροκίνητη ποδηλασία.

Οι επιτυχίες του

Μάλιστα, όχι μόνο έλαβε μέρος σε αγώνες και επανήλθε στον αθλητισμό, αλλά είχε και μεγάλες επιτυχίες. Στο WTCC πανηγύρισε τέσσερις νίκες και δέκα παρουσίες στο βάθρο, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει πολλά περισσότερα. Βέβαια, οι μεγαλύτερες επιτυχίες ήρθαν στη χειροκίνητη ποδηλασία,

Τα χρυσά και τα ασημένια μετάλλια έρχονταν το ένα μετά το άλλο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ενώ το αποκορύφωμα ήταν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2012 και φέτος. Στο Λονδίνο κατέκτησε δύο χρυσά κι ένα ασημένιο, απολογισμό που επανέλαβε και στο Ρίο για να συνεχίσει την πετυχημένη καριέρα του, η οποία προφανώς θα τον παρηγορεί κάθε φορά που θα κοιτάζει προς τα κάτω και θα βλέπει δύο... απουσίες!

 

Τελευταία Νέα