Χορός, ένα ελιξήριο σωματικής και ψυχικής υγείας!

Χορός, ένα ελιξήριο σωματικής και ψυχικής υγείας!

«Ο χορός είναι ένα ταξίδι αισθήσεων» λένε οι άνθρωποι που τον... υπηρετούν πιστά! Διαβάστε τις παρακάτω γραμμές στο G-Weekend και θα καταλάβετε το γιατί... 

Επιμέλεια:

Τι σχέση μπορεί να έχει ο χορός με τον αθλητισμό θα σκεφτεί κάποιος; Eίναι τόσο σημαντικός ο ρυθμός στην καθημερινότητά μας θα πει κάποιος άλλος... Βοηθάει στην σωματική μας υγεία θα ρωτήσει ένας τρίτος. Το Gazzetta Weekend Journal έχει τις απαντήσεις και τις πήρε από μια επαγγελματία του είδους. Χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφος.

Από τα παιδικά της χρόνια μέσω της ρυθμικής γυμναστικής η κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου είχε τον... ρυθμό μέσα της. Ήταν και είναι μέχρι σήμερα η ίδια της η ζωή...

Ρυθμική, ενόργανη, μέλος εθνικής ομάδας και στην συνέχεια χορός, μπαλέτο και διδασκαλία. Ώρες ολόκληρες με πόνο, κούραση, τραυματισμούς, αλλά κυρίως αγάπη... «Έρωτας» αξεπεράστος με τον χορό. Με μεγάλη χαρά, δέχτηκε να βγάλει στο... χαρτί ή για την ακρίβεια στο pc, αυτό που πιστά όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί και να μεταφέρει σε όλους τις ευεργετικές ιδιότητες του χορού!

Διαβάστε τις παρακάτω γραμμές και θα αλλάξετε τρόπο σκέψης σε αρκετά πράγματα...

«Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν »Είπε η Maya Angelou (Αφροαμερικανίδα ποιήτρια) και συμφωνώ απόλυτα ! Αν εστιάσει κανείς την προσοχή του ολοκληρωτικά στα ζώα ,τα φυτά ,τα δέντρα ,τα πουλιά ,σε οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο ,ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό... την καρδιά μας, την αναπνοή μας ,το βάδισμα μας και πολλά απλά καθημερινά ,μικρά και μεγάλα δρώμενα γύρω μας, τότε θα νιώσει τον ρυθμό... θα δει ένα μικρό χορευτικό να διαδραματίζεται .......

Ο χορός είναι ένα ταξίδι αισθήσεων αν αφεθεί κανείς στο άκουσμα της μουσικής και στην απλή ροή της κίνησης του σώματος του. . Είναι το μυαλό , το σώμα και η ψυχή μαζί ενωμένα ,που συνεργάζονται αυθόρμητα στο να μας δώσουν χαρά ,ευεξία ,θετική ενέργεια και να απελευθερώσουν νευροδιαβιβαστές μειώνοντας το στρες και την κατάθλιψη. Μέσα σε μία αίθουσα με οδηγούς την μουσική ,τον δάσκαλο ή την δασκάλα και φυσικά την κάθε του αίσθηση ,το άτομο περνάει σε μία άλλη διάσταση!

Εκφράζεται με την γλώσσα του σώματος του ,”μιλάει” για όσα εγκλωβίζει μέσα του… ! ΓΡΑΦΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ σε κάθε τετραγωνικό του χώρου… ζωγραφίζει με πινέλα το κάθε μέλος του σώματος του ,στον αόρατο καμβά που αποτελείται από κάθε κυβικό εκατοστό …! Και όλα αυτό είναι δημιουργία , απελευθέρωση και ψυχοσωματική θεραπεία ! Είναι επίσης και μια καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση !!!!!

Όταν οι μυς μας είναι δυναμωμένοι ,τότε οι αρθρώσεις μας λειτουργούν πιο σωστά και αποφεύγουμε πιθανούς τραυματισμούς. Επίσης έχουμε καλύτερη ισορροπία και η καθημερινότητα μας γίνεται πιο ξεκούραστη ! Να τονίσω πως οι διατάσεις των μυών μας ,πριν και μετά το πρόγραμμα ,είναι απαραίτητες !!! Θέλουμε δυνατούς και ελαστικούς μυς… όχι κουρασμένους ,φουσκωμένους και στρεσαρισμένους μυς !!!! Ότι είδος χορού και αν επιλέξει ο κάθε ενήλικας ή το κάθε παιδί να κάνει ,είναι προς όφελος του ,αρκεί να διατηρεί μια συνέπεια στις παρουσίες του στο μάθημα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και φυσικά να το κάνει με πάθος ,αγάπη και σεβασμό !

Σαν αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής αλλά και σαν επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού ,θεωρώ πως πάντα είναι απαραίτητο το μέτρο στην άσκηση του σώματος μας ,για να διαφυλάσσει την μυοσκελετική μας υγεία και να μας κάνει πάντα να επωφελούμαστε από τον χορό και την γυμναστική και όχι να υποφέρουμε από τυχόν τραυματισμούς.

Από την άλλη όμως εάν συνειδητά θέλει ένα παιδί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο ,οφείλει φυσικά να αφοσιωθεί σε καθημερινή τεχνική εκπαίδευση ,καταπονώντας σε κάποιο βαθμό τις αρθρώσεις και του μυς του. Όμως κάθε επάγγελμα για να μπεις σε αυτό και να πετύχεις , απαιτεί χρόνο εκπαίδευσης ,κόπο ,θυσία ,πειθαρχεία και σεβασμό !!!!!!

Θα έλεγα πως οι βασικές αρχές του κλασικού και σύγχρονου χορού ,βοηθάνε πολύ σημαντικά στην τεχνική βασικών κινήσεων του σώματος σε πολλά αθλήματα ! Όπως επίσης και οι βασική θεωρία της κινησιολογίας του R.V.Laban. (https://en.wikipedia.org/wiki/Laban_Movement_Analysis.)

Το βάρος ,ο χώρος , ο χρόνος , η ροή ,η βαρύτητα , η πτώση και η επαναφορά ,η σχέση μας με τους άλλους στον χώρο ,ο προσανατολισμός , η ισορροπία ,η αναπνοή μας σε αρμονία με την κίνηση ,οι στροφές ,τα άλματα. Αυτά όλα είναι στοιχεία που πολλά αθλήματα τόσο ομαδικά ,όσο και ατομικά , θα ήτανε χρήσιμο να τα αναλύσουν πρακτικά ,εντάσσοντας στις προπονήσεις τους ένα μάθημα κλασικού και σύγχρονου χορού ,φυσικά προσαρμοσμένου στις ανάγκες των αθλητών !

Κλείνοντας θα πω ότι ο ΧΟΡΟΣ είναι ΖΩΗ , ΡΟΗ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ , ΕΚΦΡΑΣΗ ,ΥΓΕΙΑ !

Απολαύστε με όλο σας το είναι τις στιγμές που επιλεγμένα ή μη βρίσκεστε!

«μέσα στον χορό» !

https://www.facebook.com/Despina-dance-training-1044339138913517/

 

 

 

 

Επόμενα Άρθρα

Κι αυτό το καλοκαίρι είναι καυτό... (pics)

Κι αυτό το καλοκαίρι είναι καυτό... (pics)

... Και τα κορίτσια μας έχουν αφήσει παγωτό! Τι; δεν μας πιστεύετε; Το Gazzetta Weekend Journal έχει τις αποδείξεις! 

Είδωλα στην... πυρά!

Είδωλα στην... πυρά!

Γίνεται ήρωας! Σημαία. Σύμβολο του συλλόγου! Και ξαφνικά... περνάει απέναντι; Τότε τί; Το G-Weekend με αφορμή την «μετακίνηση Ντουράντ» θυμίζει φανέλες που... πήραν φωτιά!