Κολομπούρδας: Ο Έλληνας που κατέκτησε το Ντουμπάι!

Κολομπούρδας: Ο Έλληνας που κατέκτησε το Ντουμπάι!

bet365

Στην Ελλάδα, τον θυμόμαστε με την φανέλα του ΠΑΟΚ! Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια! Το Face Control παρουσιάζει σήμερα τον τρόπο που ο Κολομπούρδας... κατέκτησε το εμιράτο!

Ο Νίκος Κολομπούρδας πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με την Αλ Νασρ, συνεχίζοντας έτσι το... αραβικό του όνειρο για τρίτη σερί σεζόν, όντας τεχνικός στην ομάδα Νέων. Ο 44χρονος τεχνικός μίλησε στο Gazzetta Weekend Journal για τις συνθήκες ζωής σε μια χώρα που η κουλτούρα, τα ήθη και έθιμά της είναι μακριά από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχεις σ' αυτές τις χώρες και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτό; Τι έπρεπε να αλλάξει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του; Ο ρόλος των Γιοβάνοβιτς - Κόντη στην Αλ Νασρ, ο τρόπος που μπορείς να δεις τον Σεΐχη κι ο ΠΑΟΚ, που «θα έπρεπε να διεκδικεί άλλα πράγματα».

Τι μας είπε για το Grexit και ποια πρωταθλήματα επηρεάζουν το αραβικό ποδόσφαιρο.

H παρουσία των Γιοβάνοβιτς - Κόντη στην ομάδα έκανε πιο εύκολη την προσαρμογή σας στην χώρα και στο αραβικό ποδόσφαιρο;

Η «βασίλισσα» θέλει νίκη και θα περιμένει χαρμόσυνα νέα από τη Γρανάδα! Τοποθετώντας ένα στοίχημα στον αγώνα Ντεπορτίβο - Ρεάλ Μαδρίτης, η Vistabet πιστώνει έως 100€ στα κέρδη σου.

Ο Γιοβάνοβιτς έχει εξαιρετική ικανότητα στο να τα έχει όλα στην εντέλεια και να είναι όλα από τα Α ως το Ω οργανωμένα. Ετσι λειτουργεί και το τιμ του. Οπότε για μένα ήταν η προσαρμογή πάρα πολύ εύκολη. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα μιλάμε με τον Χρήστο Κόντη κάθε μέρα για να δούμε ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσει η πρώτη ομάδα και ποιους θα έχω στη δική μου εγώ για προπόνηση αλλά και για τα παιχνίδια. Επίσης, σημαντικό ήταν ότι είχα αμέσως τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για το αραβικό ποδόσφαιρο.

Η ζωή εκεί πως είναι; Οι ρυθμοί, η κουλτούρα σας έχει κάνει να σκεφτείτε ότι πρέπει να γυρίσετε;

Η ζωή είναι πάρα πολύ ωραία. Το Ντουμπάι συ προσφέρει πολλά, έχει εξαιρετική ποιότητα σε όλα. Επίσης έχει όλο τον χρόνο καλοκαίρι! Για μένα δεν ήταν κάτι καινούργιο γιατί είχα έρθει δύο φορές διακοπές, οπότε γνώριζα αρκετά πράγματα. Η ζωή σου δίνει εμπειρίες. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία, έζησα στην Ελλάδα, στην Κύπρο οπότε ίσως να μου είναι τα πράγματα πιο εύκολα σε ξένες χώρες. Οι ρυθμοί είναι αυτοί μιας μεγαλούπολης που έχει και καθημερινά εκατομμύρια τουρίστες. Η κουλτούρα είναι απλά διαφορετική – πράγμα το οποίο είναι νορμάλ γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της. Εγώ προσπαθώ να μαθαίνω καθημερινά και να ζω με τη δική τους κουλτούρα, είναι ευκαιρία να μάθω κι άλλες. Ότι κάποια στιγμή θα γυρίσω στην Ελλάδα είναι σίγουρο αλλά τώρα βρίσκομαι για 3ο χρόνο εδώ. Εχω καθιερωθεί κατά κάποιον τρόπο και θέλω να μείνω κι άλλα χρόνια εδώ

Κατά το διάστημα που είστε κάτω, δεν είχατε κάποια πρόταση για να επιστρέψετε;

Όχι, δεν είχα! Δεν είμαι ιδιαίτερα καλός στις δημόσιες σχέσεις να σου πω την αλήθεια και δεν γνωρίζω πολύ κόσμο στην Ελλάδα

Δουλεύοντας με την ομάδα Νέων, έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο του Ντουμπάι;

Ναι υπάρχει ποδοσφαιρικό ταλέντο όπως σε όλες τις χώρες, απλά είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα απ’ όσο ξέρουμε στην Ευρώπη. Είναι ένα μικρό κράτος σε πληθυσμό, οπότε δεν έχει και μεγάλο αριθμό παικτών. Άρα δεν υπάρχει και ανάλογη διαλογή παικτών. Μπορεί να βρίσκονται στις ομάδες και παίκτες με μικρότερο ταλέντο. Επίσης τώρα τα τελευταία χρόνια επενδύουν εδώ σε ξένους προπονητές για να εκπαιδευτούν οι παίκτες. Είμαι σίγουρος ότι μετά από κάποια χρόνια θα βγαίνουν όλο και καλύτεροι παίκτες εδώ.

Λόγω της διαφοράς κουλτούρας, έχεις ζήσει κάτι που να έχει... σοκάρει; Είτε ποδοσφαιρικά είτε μέσα στην καθημερινότητα;

Να με έχει σοκάρει όχι! Όπως ανέφερα και πριν γνώριζα πολλά πράγματα για την κουλτούρα εδώ. Ήξερα εξ αρχής ότι σε μεγάλο βαθμό τι θα συναντούσα πότε δεν ήταν έκπληξη για μένα κάποια πράγματα. Πάντα ένας άνθρωπος πρέπει να βλέπει και την άλλη πλευρά και να τη σέβεται. Η κουλτούρα τους είναι πάρα πολύ ωραία και εγώ δεν ήρθα εδώ για να την αλλάξω αλλά να διδάξω ποδόσφαιρο και να κάνω τους παίκτες καλύτερους. Τώρα, ποδοσφαιρικά σίγουρα είναι κάποια πράγματα διαφορετικά από ότι τα γνωρίζουμε. Δεν μπορείς να κατευθύνεις ομάδα εδώ όπως στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η ώρα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο – μπορεί να έρθουν οι παίκτες αργά στην προπόνηση αλλά και στο παιχνίδι. Γι αυτό πρέπει να βρεις τον τρόπο να κερδίσεις τους παίκτες και να σε εμπιστευτούν και μετά έχει εύκολο έργο.

Συνεχίζουν να επενδύουν στο ποδόσφαιρό του; Που έχουν δώσει βάση και ποιες οι διαφορές τους με τα ελληνικά δεδομένα;

Ναι, είναι αλήθεια ότι συνεχίζουν να επενδύουν στο ποδόσφαιρο. Κυρίως τα τελευταία χρόνια χρόνια επενδύουν χρήματα σε οργάνωση, εγκαταστάσεις, προπονητές και παίκτες. Επίσης ρίχνουν το βάρος, στο προσωπικό μέσα στις ομάδες, όπως αναλυτές, τεχνικοί διευθυντές και σύμβουλοι της διοίκησης, που συνήθως προέρχονται από μεγάλες ποδοσφαιρικές χώρες όπως Αγγλία, Ολλανδία και Γερμανία. Ελπίζω με τη δική μας δουλειά εδώ να ανοίξει η πόρτα και για άλλους Έλληνες που μπορούν να εργαστούν σε διάφορες θέσεις εδώ! Με τα ελληνικά δεδομένα δεν μπορεί να συγκριθεί γιατί σε οργάνωση, εγκαταστάσεις, προσωπικό και γενικά όλα γύρω από την ομάδα είναι πιο προχωρημένα τα πράγματα εδώ.

Για να σας προτείνουν να υπογράψετε νέα συμφωνία πάει να πει ότι είναι άκρως ευχαριστημένοι από τη συνεργασία σας. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας που είναι ο Σεΐχης Ρασίντ Αλ Μακτούμ, είναι κοντά στην ομάδα; Επικοινωνείτε μαζί του; Ανθρωποι καθεστωτικοί πως είναι στη ζωή τους και στις απαιτήσεις τους;

Για να είμαι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εδώ, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι! Είναι πολύ δύσκολα εδώ στις ομάδες γιατί όπως ανέφερα είναι γεμάτο Άγγλους, Ολλανδούς και Γερμανούς, οπότε πρέπει να γνωρίζεις το άθλημα πάρα πολύ καλά, να κερδίσεις το σεβασμό τους και να έχεις απαντήσεις για όλα. Συνήθως οι προπονητές αλλάζουν πολύ γρήγορα εδώ! Ο Έλληνας φίλαθλος έχει την εντύπωση ότι οι ξένοι προπονητές είναι πάντα καλύτεροι και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν ακόμη και σε μεγάλο επίπεδο βλέπουμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι έτσι και ότι αυτό που έχει στήσει η ελληνική σχολή προπονητών με επικεφαλής τον κύριο Μπατάκη είναι πάρα πολύ καλό. Οι προπονητές είναι έτοιμοι να δουλέψουν σε οποιαδήποτε χώρα και με διάρκεια. Με τον Σεΐχη δεν έχει κανένας επικοινωνία, αυτός είναι πάνω απ' όλους και απ' όλα και δεν εμφανίζεται! Όταν η πρώτη ομάδα κερδίζει τίτλους πηγαίνει το τρόπαιο στο παλάτι του Σεΐχη. Ο κύριος Γιοβάνοβιτς τον είδε τρεις φορές γιατί κατέκτησε τρεις τίτλους! Οι απαιτήσεις των ανθρώπων σίγουρα είναι μεγάλες, απαιτούν πολλή δουλειά και γι αυτό σε πληρώνουν. Όμως, αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο, το κλίμα απέναντί σου είναι καλό

Το πρόβλημα με τους Isis ίσως να μην είναι έντονο εκεί, αλλά σας φοβίζει η κατάσταση που υπάρχει με το ισλαμικό κράτος;

Αυτό δεν το αισθανόμαστε εμείς εδώ, ούτε μας φοβίζει

Ο ΠΑΟΚ γιόρτασε τα 90 του χρόνια, ωστόσο προκάλεσε εντύπωση που δεν κάλεσαν τον Σαλπιγγίδη. Ποια η γνώμη σας γι αυτό; Εσάς σας κάλεσαν;

Θα ήθελα να ευχηθώ στον ΠΑΟΚ για τα 90 χρόνια. Όσον αφορά στον Σαλπιγγίδη, η γνώμη μου είναι ότι έχει γράψει τη δική του ιστορία με τον ΠΑΟΚ, ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης, άνθρωπος και επαγγελματίας. Για το ότι δεν τον κάλεσαν, είναι καλύτερα να απαντήσουν μέσα από τον ΠΑΟΚ. Δεν μου αρέσει να κρίνω από απόσταση. Εγώ τραυματίστηκα γρήγορα στον ΠΑΟΚ, έπαιξα λίγα παιχνίδια. Ήμουν και δύο χρόνια προπονητής, όπου ήταν άλλοι άνθρωποι τότε στην ομάδα με μεγαλύτεροι ιστορία από μένα. Δεν υπήρχε λόγος να με καλέσουν.

Σας έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός μια ομάδα που έχει πλέον το οικονομικό υπόβαθρο δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στους τίτλους; Ποια είναι τα λάθη που γίνονται;

Και εδώ δεν μπορώ να απαντήσω κάτι συγκεκριμένο, δεν μου αρέσει να κρίνω από απόσταση, όπως είπα. Είμαι προπονητής και μου αρέσει να μιλάω για την ομάδα μου. Για τα ελληνικά δεδομένα, η οικονομική κατάσταση στον ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή και αυτό το ξέρουν όλοι. Επίσης, όλοι ξέρουν, όπως είπες και εσύ, ότι θα έπρεπε να διεκδικεί άλλα πράγματα αλλά αυτές τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσουν τα αρμόδια άτομα.

Πιστεύετε και εσείς ότι ευθύνονται γι αυτό οι τρίτοι ή καλύτερα θα έπρεπε να γίνει αυτοκριτική πρώτα απ' όλα;

Οι τρίτοι ποιοι είναι; Συνήθως είναι κάποιος άλλος, πάντα κάτι αόρατο. Μου αρέσει να μιλάω συγκεκριμένα πάντα αλλά και πάλι σε πράγματα που με αφορούν, οπότε πάλι να μιλήσουν αρμόδιοι άνθρωποι μέσα από τον ΠΑΟΚ! Αυτοκριτική πάντα πρέπει να υπάρχει, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει καλύτερος - θα παραμείνεις στάσιμος και απλά θα ωραιοποιείς πράγματα και καταστάσεις.

Ήσασταν υπέρ ή κατά του Grexit του ποδοσφαίρου μας;

Την περίμενα αυτή την ερώτηση και είναι δύσκολη αλλά θα προσπαθήσω να γίνω κατανοητός! Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα πράγματα που πάντα δεν είναι καλά. Πάλι θα σας έδινα μια ξεκάθαρη απάντηση αν ήμουν αρμόδιος γι αυτή την απόφαση. Εγώ όμως είμαι προπονητής και προέρχομαι από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο παρελθόν πολλές φορές είχα πει τη γνώμη μου, η οποία ήταν πάντα αρνητική. Τώρα όμως ξέρω ότι έκανα λάθος. Δεν είμαστε και πολλοί Έλληνες προπονητές που εργαζόμαστε στο εξωτερικό και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να αντιπροσωπεύω το ελληνικό ποδόσφαιρο, να μαθευτεί ο Έλληνας προπονητής κι ο Έλληνας γενικότερα που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Άρα, για μένα θα ήταν λάθος να πω κάτι αρνητικό για το θέμα, αντιθέτως θα ήθελα να βγει κάτι θετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και την χώρα. Σίγουρα το Grexit δεν θα ήταν θετικό.

Ποια η γνώμη των Αράβων για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Δεν νομίζω ότι γνωρίζουν ιδιαίτερα. Είναι λάτρεις του αγγλικού, του γερμανικού και του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Με δεδομένο ότι τα πετροδόλαρα έχουν αλλάξει τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιον Άραβα επενδυτή και στην Ελλάδα;

Να σας πω πως ελπίζω κάποια μέρα ναι, αλλά δεν το πιστεύω γιατί το ενδιαφέρον είναι στις χώρες που έχω αναφέρει (Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία). Τα πρωταθλήματα αυτά έχουν άλλη ακτινοβολία και διαφορετικό ενδιαφέρον. Δεν νομίζω ότι κάποια ελληνική ομάδα είναι τόσο εμπορική και κυρίως κερδοφόρα.

 

Τελευταία Νέα