Ο κυρίαρχος (Ολυμπιακός) κι ο πληγωμένος (ΠΑΟΚ)...

Μιχάλης Τσαμπάς
Ο κυρίαρχος (Ολυμπιακός) κι ο πληγωμένος (ΠΑΟΚ)...

bet365

Ολυμπιακός vs ΠΑΟΚ! Ματς με ξεκάθαρο «ερυθρόλευκο» φαβορί... Ή μήπως δεν είναι έτσι; Ο Δικέφαλος μπορεί να αντιδράσει; To G-Weekend Journal έχει τις εκατέρωθεν απαντήσεις...

O ένας είναι στα καλύτερα του. Πήρε το πρωτάθλημα από τον... Οκτώβριο, πήγε περίπατο στα ημιτελικά του Κυπέλλου και προετοιμάζεται για το Europa League! Ο άλλος στα χειρότερα του. Ούτε φέτος διεκδίκησε το πρωτάθλημα, στο Κύπελλο είναι φαβορί για πρόκριση αλλά είναι όλα ανοιχτά και στην Ευρώπη... διασύρθηκε σε έναν όμιλο της πλάκας. Εσχάτως αλλάζει... σαν τα πουκάμισα προέδρους και παράγοντες με τον κόσμο του να είναι στα «κάγκελα».

Υπό αυτές τις συνθήκες Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής, στο Καραϊσκάκη, διασταυρώνουν... ξίφη σε ένα ματς που πάντα έχει ιδιαιτερότητες. Φαβορί και αουτσάιντερ στα χαρτιά υπάρχουν, όμως ο λαός λέει ότι το θηρίο είναι πάντα πιο επικίνδυνο όταν είναι πληγωμένο. Στον Ολυμπιακό θέλουν ένα τρίποντο υπό την μορφή φιέστας και στον «Δικέφαλο μια νίκη επιβίωσης... Ντέρμπι ανοιχτό σε κάθε προγνωστικό...

Λίγες ώρες πριν ο Δημητρόπουλος (πολύς λόγος έγινε ήδη και γι΄αυτόν) σφύριξε σέντρα, ο Δημήτρης Τομαράς ως ρεπόρτερ Ολυμπιακού και ο Απόστολος Παγώνης, επιφορτισμένος με τον «φάκελο» του Δικεφάλου του Βορρά, γράφουν κι αναλύουν στο Gazzetta Weekend Journal τα 5 σημεία όπου θεωρούν ότι θα κριθεί η... μάχη του Φαλήρου!

Δημήτρης Τομαράς ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

1) ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Ο Κώστας Φορτούνης. Με διαφορά ο MVP του φετινού Ολυμπιακού στην Super League. Ένας παίκτης - κλειδί που προφανώς και διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, έχοντας τραβήξει ακόμα και τα βλέμματα μεγάλων ομάδων της Premier League. Ένας ποδοσφαιριστής - κόσμημα για την ομάδα του αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Οι αριθμοί άλλωστε δεν... ψεύδονται: 15 γκολ και 8 ασίστ σε 18 ματς στο πρωτάθλημα και πρώτος σε συντελεστή αξιολόγησης (Tendex). Με επιδόσεις που παραπέμπουν σε εποχές... Ριβάλντο! Στο ντέρμπι της Τούμπας στον α' γύρο (0-2) ήταν εκ των κορυφαίων των Πειραιωτών με τα γκολ των Ιντέγιε και Μιλιβόγιεβιτς να προέρχονται από τα δικά του πόδια.

Με την τεχνική του, την ποιότητά του και την εκτελεστική του δεινότητα από τα στημένα αλλά και σε οργανωμένες επιθέσεις αλλά και την ικανότητά του να συγκλίνει από τα πλάγια προς το κέντρο και να μπορεί να αλλάζει το παιχνίδι της ομάδας του έχει αποδειχθεί σε μόνιμο... εφιάλτη για τις αντίπαλες άμυνες. Έχει βάλει φέτος εξαιρετικά και άκρως θεαματικά γκολ και ενώ έχει “δέσει” τρομερά με τον Ντουρμάζ. Βέβαια οι ερυθρόλευκοι μπορούν και παίρνουν γκολ και ασίστ και από άλλους παίκτες τους, όπως είναι ο Τζίμι Ντουρμάζ, ο Ιντέγιε Μπράουν, ο Φελίπε Πάρντο, ο Τσόρι Ντομίνγκες και ο Λούκα Μιλιβόγιεβιτς.

2) Η... ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ: Ο Μάρκο Σίλβα σε αντίθεση με τον Ίγκορ Τούντορ δεν είναι ο προπονητής που αλλάζει συνέχεια την διάταξή του. Το αντίθετο. Το εντός των συνόρων προσφιλές του 4-3-2-1 (σ.σ. γιατί στην Ευρώπη έχει διαφοροποιήσει το σύστημά του) σε συνδυασμό με τις ικανότητές του και την ποιότητα των παικτών του έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε σούπερ εμφανίσεις, εμφατικές νίκες σε ντέρμπι, ένα... σωρό ρεκόρ και στην διατήρηση του αήττητου στην Super League. Ο Πορτογάλος απολαμβάνει την πλήρη στήριξη της διοίκησης και την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του και του φίλαθλου κόσμου που σχεδόν σε κάθε παιχνίδι πλέον τον αποθεώνει, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του για αρκετά λεπτά.

“Γουστάρει” που είναι στον Ολυμπιακό και αυτό φαίνεται σε ότι κάνει και ότι δηλώνει. Ο 38χρονος τεχνικός έχει ήδη κερδίσει μία φορά φέτος τον Ιγκόρ Τούντορ και θέλει να το επαναλάβει. Συνεχίζει επίσης να έχει πολλά και μεγάλα κίνητρα. Και να τα δίνει και στην ομάδα του. Να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα στους παίκτες του και να τους έχει στην “τσίτα” για κάθε αγώνα και ειδικά για τόσο σημαντικά παιχνίδια. Και βέβαια θέλει την συνέχεια των καλών εμφανίσεων των Πειραιωτών - κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα τους τέτοια εποχή που συνήθως δεν έβγαζαν καλή εικόνα στο γήπεδο - την διαρκή βελτίωση της ομάδας του, την διατήρηση του αήττητου στο πρωτάθλημα και μία πολύ καλή εμφάνιση μπροστά στους ερυθρόλευκους φιλάθλους στο Καραϊσκάκη. Εκτός των άλλων δουλεύει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο, όπως ο Κροάτης...

3) Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: Για τον Ολυμπιακό και τα... ζητούμενά του ως προς το παιχνίδι αυτό είναι ξεκάθαρα. Σε κάθε μεγάλο ντέρμπι οι στόχοι είναι πάντα το καλό και το επιθετικό ποδόσφαιρο και μία νίκη με όσο πιο ευρύ σκορ γίνεται. Και για την ομάδα και βέβαια σε μεγάλο βαθμό και για τον κόσμο. Τέτοιοι αγώνες είναι πάντα μεγάλη πρόκληση για τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν όμως και ένα έξτρα κίνητρο σε αυτήν την περίσταση. Έχουν ανάγκη το τρίποντο για να το αφιερώσουν στα αδικοχαμένα παιδιά της Θύρας 7.

Φέτος η... μάχη στο Φάληρο με τον ΠΑΟΚ συμπίπτει χρονικά μία ημέρα πριν από την ημέρα μνήμης των θυμάτων της 7: 8 Φεβρουαρίου του 1981. Τόσα χρόνια μετά αυτά τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να ξεχαστούν. Εκτός από τα μαύρα περιβραχιόνια και όλες τις δράσεις που έχουν ετοιμάσει οι παίκτες και η ομάδα υπάρχει και αυτή η βασική επιδίωξη. Το “αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε” άλλωστε θα ηχήσει σε όλο το Καραϊσκάκη και τα μάτριξ θα θυμίσουν σε όλους αυτά τα παιδιά που “έφυγαν” πριν από τόσα χρόνια στο τότε ντέρμπι με την ΑΕΚ.

4) ΤΟ LIMIT DOWN: Ο... αφιονισμένος Ολυμπιακός δεν σου επιτρέπει να του βρεις και πολλά τρωτά σημεία του την δεδομένη χρονική περίοδο. Στον πρώτο μήνα του 2016 οι ερυθρόλευκοι είναι απλά... σαρωτικοί! Με εξαίρεση το 1-1 στον Πλατανιά που η απόδοσή τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλή έχουν “φορτώσει” τα αντίπαλα δίχτυα 27 (!) φορές σε 9 αναμετρήσεις σε Super League και Κύπελλο. Αντίστοιχα έχει δεχθεί μόλις 5 τέρματα.

Ένα στοιχείο που προβληματίζει ως προς την λειτουργία του Ολυμπιακού είναι ο τρόπος συνολικής αντίδρασής του σε αντεπιθέσεις. Από την μία τα βαριά του κορμιά στο κέντρο της άμυνας και από την άλλη τα ακραία του μπακ, που ειδικά ορισμένες φορές είναι πιο επιθετικογενή απ' όσο πρέπει τον κάνουν “ευάλωτο” σε κάποιες φάσεις, που μπορεί να αξιοποιήσει ένας γρήγορος και τεχνίτης μεσοεπιθετικός. Υπάρχουν στιγμές που οι επιστροφές στην άμυνα δεν είναι οι ανάλογες και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Και αυτό το στοιχείο πάντως το έχει δουλέψει ιδιαίτερα ο Σίλβα και το έχει βελτιώσει αισθητά. Ως μείον όμως υπάρχει στο παιχνίδι των πρωταθλητών Ελλάδας.

5) ΤΟ MOMENTUM ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Ο Ολυμπιακός εδώ “κυριαρχεί” κατά κράτος και από κάθε άποψη του αντιπάλου του. Είναι σε εξαιρετική φόρμα, έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές του σε πολύ καλή κατάσταση (σ.σ. εκτός από τον Φορτούνη τους Ιντέγιε, Ντουρμάζ, Ζντιέλαρ, Μιλιβόγιεβιτς, Πάρντο κ.ά.), έναν ικανό και φιλόδοξο προπονητή που ξέρει το τι θέλει, πως να ζητήσει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο να πάρει το καλύτερο δυνατό από τους παίκτες του και συν τοις άλλοις κυνηγάει την 20ή διαδοχική του εντός έδρας νίκη με το... σερί του να μετράει από πέρυσι.

Το momentum, η ψυχολογία και φυσικά ο παράγοντας έδρα ευνοούν για τα καλά τους παίκτες του Μάρκο Σίλβα, που συν τοις άλλοις έχουν δείξει συνέπεια, σοβαρότητα και συγκρότηση σε όλα τα μεγάλα ματς που έχουν δώσει φέτος στην Ελλάδα. Άλλωστε ο Πορτογάλος είναι τέτοιος χαρακτήρας και άνθρωπος που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και... ηρεμία. Έχει διαρκώς την ομάδα του σε εγρήγορση και θέλει άπαντες σε πλήρη ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Aπόστολος Παγώνης ΠΑΟΚ

1) ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Ο Ρόμπερτ Μακ είναι ίσως ο παίκτης που μπορεί να «κουβαλήσει» στην πλάτη τον ΠΑΟΚ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο Σλοβάκος επιθετικός να είναι στη μέρα του. Να μην απωλέσει τις ευκαιρίες που τυχόν θα έχει ο Δικέφαλος στο Φάληρο. Η λογική λέει πως οι Θεσσαλονικείς θα κατέβουν με αμυντικούς προσανατολισμούς καθώς δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτοί παιχνίδι, αλλά ο αντίπαλος. Στην πίεση που θα ασκήσει ο Ολυμπιακός ο ΠΑΟΚ θα απαντήσει με κλέψιμο της μπάλας, αλλά και με γρήγορες αντεπιθέσεις. Εκεί θα φανεί η ποιότητα του Μακ. Αν στην μία ευκαιρία που θα κάνει η ομάδα του μπορέσει να την στείλει στα δίχτυα του Ρομπέρτο, όπως είχε κάνει και στο ματς με την Ντόρτμουντ, τότε θα είναι και πάλι πρώτος μάγκας.

2) Η... ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ: Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ίσως η πιο δύσκολη για τον Ιγκορ Τούντορ από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ. Ο Κροάτης τεχνικός μπορεί να εξασφάλισε την στήριξη του Ιβάν Σαββίδη, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Κανείς δεν θα θέλει να είναι στην θέση του 38χρονου τεχνικού καθώς η πίεση, αλλά και η κριτική που θα του ασκηθεί από τους φιλάθλους, την διοίκηση και τον Τύπο θα είναι έντονη σε κάθε παιχνίδι. Ο Ιγκορ Τούντορ θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη που έκανε και τα όποια είναι ουκ ολίγα, για να παρουσιαστεί σοφότερος στη συνέχεια εάν θέλει να παραμείνει προπονητής στην ομάδα της Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος της σαιζόν.

3) Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: Σε οποία αγωνιστική κατάσταση κι αν βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, όποιο ρόστερ κι αν διαθέτει, ο στόχος του είναι πάντα η νίκη. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και απέναντι στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ολυμπιακό. Μπορεί οι «ασπρόμαυροι» να είναι αποδεκατισμένοι από τους πολλούς τραυματισμούς, μπορεί το κλίμα να μην είναι και το καλύτερο, όμως όταν υπάρχει τέτοιο παιχνίδι τα πάντα ξεχνιούνται. Αυτό που θέλουν στην Τούμπα είναι η ομάδα να φύγει από το Καραϊσκάκη μ' ένα θετικό αποτέλεσμα κι ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει ο αγώνας να πετύχουν το καίριο «χτύπημα» στον αντίπαλο τους και να γυρίσουν στην Θεσσαλονίκη, όπως και πέρσι, θριαμβευτές. Στον ΠΑΟΚ, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση οι ομάδες που προπορεύονται να ξεφύγουν κι' άλλο στην βαθμολογία. Αλλά κι αυτές που τον ακολουθούν να τον φτάσουν σε απόσταση αναπνοής. Ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Ολυμπιακό θα βοηθήσει ψυχολογικά την ομάδα για την δύσκολη συνέχεια που έχει σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

4) ΤΟ LIMIT DOWN: Το πρώτο και το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει στην διάθεση του τους πιο ποιοτικούς παίκτες, σε ετοιμότητα. Ροντρίγκες, Χαρίσης, Ζάιρο είναι τραυματίες. Ο Ιγκορ Τούντορ καλείται να παρουσιάσει μια 11αδα με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα διατηρήσει ανέπαφη την εστία του, που θα μπορέσει να «καταστρέψει» το παιχνίδι κατοχής που θα θελήσουν να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι», αλλά και τους επιθετικούς εκείνους που θα μετατρέψουν ακόμα και την μισή φάση σε γκολ. Το δεύτερο αδύναμο σημείο του ΠΑΟΚ είναι τα στημένα. Ένα θέμα που πονάει και προβληματίζει όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

5) ΤΟ MOMENTUM ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Ο ΠΑΟΚ θα πάει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με την χειρότερη ψυχολογία. Τα αποτελέσματα που έφερε στα τελευταία τρία παιχνίδι, μια ήττα με την ΑΕΚ και δύο ισοπαλίες με Πανιώνιο και Ατρόμητο, καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν στο ματς της Τούμπας με την ομάδα του Περιστερίου, έχουν φέρει μια αναστάτωση στο οικοδόμημα που λέγεται ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα θα ήθελαν πολύ αυτό το παιχνίδι να διεξαγονταν σε μια χρονική στιγμή που στην ομάδα θα υπήρχε αγωνιστική ηρεμία και ο Ιγκορ Τούντορ θα είχε όλα τα όπλα στην φαρέτρα του. Στον Δικέφαλο έγιναν προσπάθειες για να τονωθεί η ψυχολογία των παικτών είτε με το τριήμερο ρεπό που έδωσε ο Κροάτης τεχνικός, είτε με ομιλίες των παραγόντων της ομάδας προκειμένου όλοι μαζί να πάνε στο Φάληρο σαν μια γροθιά.

 

Τελευταία Νέα