Της Ελλάδος το παιδί…

Βασίλης Μοιρώτσος
Της Ελλάδος το παιδί…

bet365

Στη ζωή του Λούκας Βιγιαφάνιες υπήρχε πάντα η Ελλάδα. Ο Πειραιώτης παππούς της μητέρας του, η ιστορία με τον Ολυμπιακό, το Αγρίνιο, η Ελληνίδα κοπέλα του. Το G-Weekend Journal γράφει για τον Αργεντίνο που... πρασινίζει!

Λούκας, αν έφευγες από τον Παναιτωλικό, σε ποια ομάδα της Ελλάδας θα ήθελες να αγωνιστείς;

«Θα ήθελα πολύ να αγωνιστώ στην ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό. Είναι σημαντικές ομάδες για την Ελλάδα».

Η δήλωση ανήκει στον Λούκας Βιγιαφάνιες. Την έκανε τον περασμένο Μάιο. Πριν προλάβετε να τον παρεξηγήσετε, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι… αυτό που φαίνεται. Πριν απ’ την ερώτηση «σε ποια ομάδα θα ήθελες να αγωνιστείς;», είχε προηγηθεί άλλη.

Για την ακρίβεια η εξής: «Τις τελευταίες ημέρες έχουν βγει ρεπορτάζ ότι Ολυμπιακός και ΑΕΚ ενδιαφέρονται για την απόκτηση σου. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτά τα σενάρια;». Με λίγα λόγια, όσοι σκεφτήκατε πως… σνόμπαρε τον Παναθηναϊκό, πάρτε το πίσω.

Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες, όταν και ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον των «πράσινων», πέταξε τη… σκούφια του. Και το ξεκαθάρισε σε Παναιτωλικό και Ιντεπεντιέντε. «Βρείτε τα. Θέλω να πάω στον Παναθηναϊκό».

Κολακεύτηκε τη βραδιά της 4ης Ιανουαρίου. Τότε που παίζοντας στη Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό πήρε τη μπάλα από τη σέντρα μόλις στο δεύτερο λεπτό, έκανε ένα σλάλομ, έφτασε μέχρι την περιοχή, έχοντας… ξαπλώσει κατά σειρά Ταυλαρίδη, Εσιέν και Τελάντερ και «εκτελέσει» τον Στιλ μέσα από την περιοχή.

Τότε που όταν ο διαιτητής είχε σφυρίξει τη λήξη, ο Στραματσόνι δεν πήγε απευθείας για δηλώσεις – ως είθισται – αλλά έσπευσε να του απλώσει το χέρι για να τον συγχαρεί.

Τότε που λίγα λεπτά μετά τη χειραψία, ο Ιταλός προπονητής μας έδωσε… μασημένη τροφή. «Πρέπει να πούμε μπράβο στον Βιγιαφάνιες κυρίως, αλλά και τον Ουάρντα, που έκαναν σπουδαίο ματς». Χειραψία και επίσημη δήλωση. Το μόνο που δεν έκανε είναι να πει φόρα παρτίδα «αυτόν θα ζητήσω να μου φέρει ο Αλαφούζος».

Βιγιαφάνιες αντί… Λιονέλ Νούνιες

Ιούλιος του 2008. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μένει άναυδος με τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Λιονέλ Νούνιες στο ξεκίνημα της προετοιμασίας του Ολυμπιακού. Ο αθεόφοβος έχει επιστρέψει από τις διακοπές 10 (!) κιλά βαρύτερος. Ο Ισπανός προπονητής ξεκαθαρίζει πως δεν έχει θέση στο ρόστερ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όχι μόνο τον… ξεφορτώνεται, αλλά κλείνει το deal με την Ιντεπεντιέντε στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ιούλιος του 2012. Η Ιντεπεντιέντε αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τόσο σοβαρά που μέχρι και ο Σέρχιο Αγκουέρο προθυμοποιείται – και εν τέλει τρώει… άκυρο – να αγοράσει παίκτες για εκείνη και να την στηρίξει οικονομικά. Εκείνα τα δύο εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχε συμφωνήσει να δώσει στον Ολυμπιακό για την μεταγραφή του Νούνιες, δεν έχουν φτάσει ποτέ στον Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη FIFA για να διεκδικήσει τα χρήματά του. Η Ιντεπεντιέντε προτείνει να… καβατζάρει τα χρήματα, δίνοντας παίκτες. Όνομα νούμερο ένα: Φερνάντο Γοδόι (έπαιξε σε Παναιτωλικό και Ατρόμητο). Όνομα νούμερο δύο: Φεντερίκο Μανσουέλο. Όνομα νούμερο τρία: Λούκας Βιγιαφάνιες.

Ήταν το πρώτο… φλερτ του Αργεντινού με την Ελλάδα. Τον πρότειναν να έρθει ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Λιονέλ Νούνιες, αλλά ο Ολυμπιακός δεν δεχόταν τίποτα άλλο, παρά μόνο χρήματα.

Μάλιστα, τον Βιγιαφάνιες είχε δει και ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς και είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια στους ανθρώπους του Ολυμπιακού για την περίπτωσή του, αλλά είπαμε.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν τα συμφωνηθέντα χρήματα και όχι έμψυχα ανταλλάγματα. Ο παίκτης παρέμεινε στην Ιντεπεντιέντε, ένα χρόνο μετά πήγε δανεικός στην Ουρακάν και το καλοκαίρι του 2014 έκανε τελικά το μεγάλο ταξίδι για την Ελλάδα, ωστόσο ο προορισμός δεν ήταν ο Πειραιάς, αλλά το Αγρίνιο και ο Παναιτωλικός, που είχε ήδη ψωνίσει ένα χρόνο νωρίτερα τον Φερνάντο Γοδόι από την Ιντεπεντιέντε.

«Έλα εδώ. Είναι μια μικρή πόλη, με ζεστούς ανθρώπους που ζουν για την ομάδα», θα πει ο Γοδόι στον Βιγιαφάνιες, που θα υπογράψει δανεισμό για δύο χρόνια.

Όχι εύκολη υπόθεση για τους Αγρινιώτες. Οι Αργεντίνοι έλεγαν «δανεικός αλλά για 1 χρόνο». Στον Παναιτωλικό, τον πίστευαν, το πάλεψαν, δικαιώθηκαν. Με το θερμόμετρο να χτυπάει... 40αρια, αρχές Αυγούστου του 2014 δεν ήταν σε κάποια παραλία, αλλά πάνω από το fax! Όταν οι άνθρωποι της Ιντεπεντιέντε έστειλαν τις υπογραφές και μάλιστα για 2 χρόνια στο Emileon πανηγύρισαν λες και... πήραν πρωτάθλημα.

Δικαιώθηκαν, αφού ο Λούκας ήταν από αυτούς που... άλλαξε επίπεδο τον σύλλογο στον 1.5χρονο που φόρεσε τα «κυανοκίτρινα»!

Από πού κρατάει η σκούφια σου;

Πίσω στο μακρινό 1898 γεννιέται στον Πειραιά ο Δημήτρης Πετρινόλης. Πέθανε το 1976 στην Αργεντινή. Είναι ο προ-προπάππους του Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο παππούς της μητέρας του. Ναι, η… σκούφια του Λούκας κρατάει από τον Πειραιά. Ένας… πειραιώτης στον Παναθηναϊκό. Το έμαθε και ο ίδιος. Άλλο που δεν ήθελε.

«Θέλω να πάρω τη ελληνική υπηκοότητα και το ελληνικό διαβατήριο. Και γιατί όχι, να παίξω στην Εθνική Ελλάδας. Θα ήταν καλό για τις ρίζες της οικογένειάς μου, αλλά και για το βιογραφικό μου», θα πει μιλώντας για τη συγκεκριμένη ιστορία και ξεκινώντας να μαζεύει τα απαραίτητα έγγραφα για να βγάλει το ελληνικό διαβατήριο.

Άλλωστε στο Αγρίνιο δεν αγαπήθηκε μονάχα από τους φιλάθλους της ομάδας. Αγαπήθηκε και από την κοπέλα του, την οποία γνώρισε εκεί.

«Περνάω καλά, νιώθω σαν το σπίτι μου, η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα. Όλα αυτά με κάνουν χαρούμενο, είμαι εδώ με την κοπέλα μου και δε θέλει ούτε αυτή να φύγω, οπότε το ιδανικό θα ήταν να παραμείνω. Είτε στον Παναιτωλικό, είτε σε κάποια άλλη ομάδα. Μου αρέσει και είναι ξεκάθαρα η πρώτη μου επιλογή», θα πει πριν από μόλις 20 μέρες, στις 11 Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr. Λίγες μέρες αργότερα μαθαίνει πως αποτελεί διακαή πόθο του Αντρέα Στραματσόνι…

«Κολλητέ θ’ αργήσω να γυρίσω»

Σχεδόν σε καθημερινή βάση ο Λούκας Βιγιαφάνες έχει επικοινωνία μέσω Skype με την οικογένειά του στο Comodor της Αργεντινής. Η μητέρα του, ο πατέρας του και τα αδέρφια του τον παρακολουθούν σε κάθε παιχνίδι.

Η απόσταση είναι μεγάλη και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται συχνά. Είχαν γιορτάσει όλοι μαζί την πρωτοχρονιά του 2015, όταν όλη η… φαμίλια είχε έρθει στο Αγρίνιο.

Τη μέρα που αποχωρούσαν για το ταξίδι της επιστροφής, ο Παναιτωλικός έπαιζε στη Βέροια. Λίγο πριν επιβιβαστούν κάθισαν σε μια καφετέρια για να τον δουν. Εκείνος τους «αποχαιρέτησε» με δύο γκολ στο τελικό 3-1 της ομάδας του.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση μιλάει και με τον κολλητό του στην Αργεντινή. Είναι, συνήθως, ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνεί μέσω skype πριν από έναν αγώνα.

Στις 2 Νοεμβρίου του 2014, ο Παναιτωλικός υποδέχεται την Ξάνθη στο Αγρίνιο και την διαλύει με 5-2. Ο Λούκας έχει σκοράρει δύο τέρματα και πανηγυρίζει… στρατιωτικά. Βάζει το χέρι στο κεφάλι και κάνει τον φαντάρο. «Φίλε, αύριο θα πετύχω γκολ και θα πανηγυρίσω με αυτόν τον τρόπο. Δες το ματς», θα του πει μία μέρα πριν. Το έκανε.

Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό είναι κάτι που τον χαροποίησε περισσότερο από κάθε γκολ που έχει σημειώσει. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, Φώτης Κωστούλας, παραδέχτηκε πως «μετρήσαμε την επιθυμία του παίκτη που ήθελε πάρα πολύ να πάει από τώρα στον Παναθηναϊκό».

Σήμερα, Σάββατο, θα δώσει το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Παναιτωλικού απέναντι στην Καλλονή. Από αύριο θα προπονείται στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και θα φοράει το «τριφύλλι» για τα επόμενα χρόνια.

Στην Αθήνα θα πάρει μαζί του τις αναμνήσεις του από την «πόλη που με αγάπησαν πολύ». Θα πάρει και την κοπέλα του. Και θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την οικογένειά του και τον κολλητό του. Αυτόν στον οποίο ανακοίνωσε πως φεύγει για τον Παναθηναϊκό. «Κολλητέ, θ’ αργήσω να γυρίσω. Θα παίξω για τον Παναθηναϊκό»…

Η ώρα της εκτόξευσης έφτασε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα