Γύρω-γύρω όλοι και στη... Μέσι ο χρυσός!

Κώστας Ζάλιαρης
Γύρω-γύρω όλοι και στη... Μέσι ο χρυσός!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal, μετά και τη φετινή... μάλλον αναμενόμενη ανάδειξη του Λιονέλ Μέσι ως κορυφαίου για το 2015, θυμάται όλα τα κατορθώματά του στις πέντε χρονιές για τις οποίες η «Χρυσή Μπάλα» κατέληξε στα δικά του χέρια.

Πήρε και την πέμπτη στο σπίτι, την έβαλε δίπλα στις υπόλοιπες, πόζαρε με χαμόγελο και η φωτογραφία δεν χρειαζόταν πραγματικά τίποτα άλλο...

Ο Λιονέλ Μέσι, είναι ο ποδοσφαιριστής που κακά τα ψέματα και παρά τον αριθμό των haters, σε κάνει να ευχαριστείς την... τύχη σου ως ουδέτερος φίλαιλος και τον Θεό που αντικρίζεις αυτό τον «μάγο» στη γενιά σου και θα έχεις να το λες.

Ό,σα κι αν έχουμε δει από την ημέρα που ο βραχύσωμος σούπερ σταρ έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, πίσω στο 2004, δεν σταματάει αυτός ο «διάολος» να βρίσκει νέους τρόπους, ακόμα πιο εμπνευσμένους, για ν' απολαμβάνει πρώτος απ' όλους αυτός το ποδόσφαιρο κι έπειτα οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης που τον παρακολουθεί.

Έχοντας χάσει το ... μέτρημα με τα ρεκόρ που έχει σπάσει στο καμάρι της Καταλονίας και το ισπανικό ποδόσφαιρο, εκεί όπου ήδη έχει αφήσει εποχή και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να έρθει εκείνη η (κούφια η ώρα και η στιγμή) ημέρα που θα φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και για τον ίδιο, ο Λιονέλ Μέσι έγινε πλέον ο κορυφαίος και σε επίπεδο «Χρυσής Μπάλας».

Με... διάλειμμα δύο ετών, έφτασε στις πέντε με την κατάκτηση για το 2015, σε μια χρονιά που η Μπαρτσελόνα έκανε ξανά το τρεμπλ, κατέκτησε συνολικά τους πέντε από τους έξι τίτλους που διεκδίκησε και ο Μέσι έφτασε μέχρι και τον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

Ο Αργεντινός άφησε ξανά Κριστιάνο Ρονάλντο (που δεδομένα και αποδεδειγμένα έχει ... εμμονή με το συγκεκριμένο βραβείο) απλά να χειροκροτεί ως ηττημένος.

Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται περιληπτικά τις χρονιές που ο «μάγος» της Μπαρτσελόνα έφτασε στα 5 βραβεία.

Ας τις δούμε, μία – μία...

2009: Το ... πρώτο αίμα

Η μαγεία με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο, μόλις είχε ξεκινήσει... Ο Λιονέλ Μέσι ήταν πλέον «μαέστρος» και οι «μπλαουγκράνα» με πολλά πρώτα βιολιά αλλά κι ένα ρόστερ που ίσως μπορεί να θεωρηθεί καλύτερο και από αυτό του 2015, έφτασαν στην κατάκτηση έξι τίτλων! Αρχικά, ήρθε το τρεμπλ στην Ισπανία, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, στον τελικό του οποίου κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο ο βραχύσωμος «μάγος» σκόραρε, ενώ ακολούθησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ!

Στον πρώτο του ευρωπαϊκό τελικό, αφού είχε χάσει εκείνον του 2006 στο «Stade de France» λόγω τραυματισμού, ο Μέσι σκόραρε με κεφαλιά (!) νικώντας τον Φαν ντερ Σάαρ για το 2-0 των Καταλανών επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολίμπικο». Πρώτος σκόρερ με 9 τέρματα για τη εκείνη τη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και τον Δεκέμβριο του 2009 ήρθε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με γκολ στην παράταση απέναντι στην Εστουδιάντες. Η «Χρυσή Μπάλα» ήρθε με διαφορά ρεκόρ από τον δεύτερο, Κριστιάνο Ρονάλντο.

2010: Καταλανική υπόθεση και... έκπληξη

Αυτή τη φορά, τα επιτεύγματα ήταν λιγότερα για τον Αργεντινό, όμως ξανά η «Χρυσή Μπάλα» κατέληξε στα δικά του χέρια. Έχοντας πλέον μετακινηθεί σε πιο κεντρικό ρόλο στη Μπαρτσελόνα, φεύγοντας από το δεξί άκρο, πέτυχε 34 γκολ στη σεζόν 2009-2010 στην Πριμέρα Ντιβισιόν, φυσικά συμβάλλοντας στην κατάκτηση του τίτλου από τον σύλλογο της Βαρκελώνης, ενώ στα... ευρωπαϊκά ύδατα, ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος και όχι μόνο, σηκώθηκε για να τον χειροκροτήσει στο εκπληκτικό καρέ που πέτυχε εις βάρος της Άρσεναλ, αλλά η πορεία των «μπλαουγκράνα» σταμάτησε στα ημιτελικά από την Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο.

Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, ο Λιονέλ Μέσι δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο, αφού η «αλμπισελέστε» αποκλείστηκε στη φάση των «8» από τη Γερμανία, ενώ πέτυχε χατ-τρικ στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ήρθε η δεύτερη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του, με «αντιπάλους» τους Ινιέστα και Τσάβι, τρίλημμα το οποίο έκανε πολλούς ν' αναρωτηθούν στο φινάλε πως έγινε και κανείς από τους δύο Ισπανούς δεν κατέκτησε το βραβείο, αφού είχαν ανέβει και στην κορυφή του κόσμου με την εθνική ομάδα της χώρας τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Νότια Αφρική...

2011: «Απόσβεση» του Τσάμπιονς Λιγκ και ιστορική κατάκτηση

Ξανά στην κορυφή της Ισπανίας, ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Ξανά πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, εμφάνιση man of the match στον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ξέσπασμα από τα λίγα στον πανηγυρισμό με τον οποίο έβαλε μπροστά τη Μπαρτσελόνα με σκορ 2-1 κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» στο «στολίδι» του Λονδίνου και μια χρονιά που πάλι έκλεισε με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και είχε απογοήτευση μονάχα με την εθνική ομάδα της Αργεντινής...

Στην Ισπανία, έφτασε στα 31 γκολ και τις 18 ασίστ στην Πριμέρα Ντιβισιόν για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011, ήρθε και το Σούπερ Καπ Ισπανίας παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν σκόραρε, όμως άφησε το στίγμα του για τα καλά σ' εκείνο το έτος με τα όσα έκανε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Με τη «Χρυσή Μπάλα» να πηγαίνει ξανά στον Αργεντινό «μάγο», εκείνος έγινε ο τέταρτος μετά τους Γιόχαν Κρόιφ, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο Φαν Μπάστεν, που φτάνει στις τρεις κατακτήσεις του συγκεκριμένου βραβείου.

2012 Γκολ, γκολ, γκολ, γκολ...

Ούτε πρωτάθλημα, ούτε Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα με τον ίδιο να χάνει πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι, δίνοντας συνέχεια στο σερί του Πετρ Τσεχ απέναντι στον οποίο δεν σκόραρε ποτέ στις συναντήσεις τους! Κι όμως, πέτυχε 50 γκολ τη σεζόν 2011-2012 και αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ για εκείνη την αγωνιστική περίοδο, επίδοση στην οποία έφτασε για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

Πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν στ' αστέρια, σκόραρε στον τελικό του Copa del Rey απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο για να πάρει τουλάχιστον αυτό το τρόπαιο η Μπαρτσελόνα εκείνη τη χρονιά, όμως, το 2012 θα το θυμάται κυρίως για τα γκολ του και όχι για τους τίτλους που (δεν) πανηγύρισε με τους «μπλαουγκράνα». Σύνολο 91 τερμάτων στο ημερολογιακό έτος 2012 με Μπαρτσελόνα και εθνική ομάδα Αργεντινής, 73 γκολ τη σεζόν 2011-2012, επίδοση που αποτέλεσε ρεκόρ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τέταρτη «Χρυσή Μπάλα» που έκανε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να... βγάζει αφρούς!

2015: Μια χρονιά, όλη δική του... Δίχως Κριστιάνο

Μετά δυσκολίας βρίσκεις κάποιον να σου πει ότι δεν ήταν... σχεδόν δεδομένο ότι ο Λιονέλ Μέσι θα έπαιρνε την πέμπτη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του και θα έφτανε στο ρεκόρ των πέντε κατακτήσεων έπειτα από τα όσα έκανε με τη Μπαρτσελόνα μέσα στο 2015. Μαζί με αυτούς τους... διαόλους που λέγονται Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες, το «MSN» έγραψε ιστορία και ο Αργεντινός είχε προσφορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου Ισπανίας (όπου άνοιξε το σκορ με ένα εκ των υποψήφιων καλύτερων γκολ της χρονιάς κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο) και του Τσάμπιονς Λιγκ στο Βερολίνο απέναντι στη Γιουβέντους (και τρομερή εμφάνιση απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου), για το πρώτο τρεμπλ των Καταλανών έπειτα από το 2009 κι εκείνη την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ενώ, η Μπαρτσελόνα έχασε απλά το Σούπερ Καπ Ισπανίας από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, παρά το γεγονός πως πέτυχε μοναδικό γκολ στον μεγάλο τελικό, αν και αυτό δεν αναδείχθηκε τελικά το κορυφαίο της χρονιάς, αλλά αυτό του Γουέντελ Λίρα στη Βραζιλία... Ο Μέσι, με 43 γκολ μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2014-2015, με κορυφή στον πίνακα των ασίστ και με πόσες άλλες κορυφές στην ιστορία της ύπαρξης της Μπαρτσελόνα να έχουν πλέον τ' όνομά του, ακόμα κι αν έλειψε για δύο μήνες στο δεύτερο μισό του έτους λόγω τραυματισμού, άφησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο ν' αδυνατεί να φτάσει τα επιτεύγματά του. Κάπως έτσι ήρθε η πέμπτη Χρυσή Μπάλα...

 

Τελευταία Νέα