O θρύλος του Ράλι Αιγαίου μεγαλώνει!

Δήμος Μπουλούκος
O θρύλος του Ράλι Αιγαίου μεγαλώνει!

bet365

To Gazzetta Weekend Journal αναλύει το 52ο Ράλι Αιγαίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία κόντρα στην κρίση και αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία, ο ιστορικότερος ιστιοπλοϊκός αγώνας στην Ελλάδα!

Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε τα capital controls, ούτε τα δυσθεώρητα εμπόδια που ορθώνονται καθημερινά σε οτιδήποτε έχει σχέση με αθλητισμό στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να σταματήσουν το Ράλι Αιγαίου, τον ιστορικότερο αγώνα ιστιοπλοϊας ανοιχτής θαλάσσης που γίνεται ανελλιπώς στην Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Ομιλος Ιστιοπλοϊας Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) με τον Πρόεδρο του Γιάννη Μαραγκουδάκη κατάφεραν να βρουν λύση και να κρατήσουν την αδιατάραχτη συνέχεια του Ράλι Αιγαίου, από το 1964 και τον 1ο αγώνα από το Φάληρο ως τη Σύρο, μέχρι τις ημέρες μας. Μπορεί να μην έγινε η προκαθορισμένη πορεία στα νησιά σταθμούς Άνδρος και Σκύρος, αλλά εκτελέσθηκαν δύο διαδρομές ανοικτής θαλάσσης με εκκίνηση από τον Φαληρικό Όρμο, τα Σαββατοκύριακα 18 & 19 και 25 & 26 Ιουλίου. Η μία με σημεία στροφής τη βραχονησίδα Παραπόλα και τερματισμό την Βουλιαγμένη μήκους 122 ναυτικών μιλίων και η δεύτερη με σημείο στροφής τη βραχονησίδα Πιπέρι και τερματισμό στο Σούνιο μήκους 94 ναυτικών μιλίων.

Η απόφαση αυτή του ΠΟΙΑΘ ανακούφισε τα πληρώματα που πλέον δεν είχα να αντιμετωπίσουν υπέρογκα έξοδα με την διαμονή, την εστίαση και τις μεταφορές και η συμμετοχή ήταν και πάλι σημαντική με 35 σκάφη και 350 ιστιοπλόους που χάρηκαν τον αγώνα!

Αρχή από το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Την Παρασκευή το απόγευμα, στο πλοίο – σύμβολο της νεοτέρας Ελλάδας για την κυριαρχία του στο Αιγαίο, στο ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ» πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση κυβερνητών και η υποδοχή πληρωμάτων των σκαφών. Εκεί οι κυβερνήτες ενημερώθηκαν από τους διοργανωτές για τις οδηγίες πλου του αγώνα και αντάλλαξαν απόψεις για το Ράλι Αιγαίου και το άθλημα.

Την επόμενη μέρα, την εκκίνηση των ιστιοδρομιών έδωσε ο Δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, από τη γέφυρα του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού «ΕΥΝΙΚΗ» με την παρουσία του Αρχηγού του Στόλου Αντιναυάρχου, Γεώργιου Γιακουμάκη. « Αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειάζονται εκδηλώσεις που μας δίνουν χαρά. Το Ράλι Αιγαίου είναι ένας ιστορικός θεσμός που προβάλλει το Αιγαίο, την Ελλάδα αλλά και την πόλη μας καθώς και ο Όμιλος που το διοργανώνει, ο ΠΟΙΑΘ, έχει έδρα στον Πειραιά. Εύχομαι τα πληρώματα να έχουν έναν καλό αγώνα », δήλωσε ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.



Θριαμβευτής το «Bullet – Encode»

Τελικά η ομάδα του «Bullet – Encode» με κυβερνήτες τους Δημήτρη Δεληγιάννη και Σίμο Καμπουρίδη, κατέκτησαν τον τίτλο στο 52ο Ράλι Αιγαίου. «Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε σκληρή δουλειά μεγάλη υπομονή. Ο φετινός αγώνας ήθελε διαφορετικό σχεδιασμό. Οι συνθήκες ήταν ιδιόμορφες. Τρέξαμε με πολύ αέρα και πολλή μπουνάτσα. Χάρη στην ψυχραιμία αλλά και στη σκληρή δουλειά, που έχει κάνει η ομάδα όλο το χειμώνα, πήραμε την νίκη. Ο αγώνας κρίθηκε στα τελευταία μίλια. Όλους τους αγώνες τους κερδίζει η πιο προπονημένη ομάδα. Στη διοργάνωση υπήρχαν και άλλες, όπως αυτή του «Optimum3 Aspida Saxo Bank» αλλά στην ιστιοπλοΐα υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες», δήλωσε ο Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος έχει κατακτήσει επτά τρόπαια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ακολούθησαν τα σκάφη Optimum3 Aspida Saxo B με κυβερνήτες τους Νίκο Λάζο και Περικλή Λιβά και το Alsouma – Allianz του Θοδωρή Γεωργιάδης.

Η ομάδα του «Bullet – Encode» αποτελείται από τους: Γιώργο Τσιγκούλη, Περικλή Σπύρου, Φλωρεντία Κουλαμπά, Κυριάκο Αγγελόπουλο, Περικλή Θ. Λιβά, Γιώργο Πρίφτη, Θωμά Χούντα, Πάνο Δούρο, Ακη Τσαρούχη, Μιχάλη Ρούσσο, Γιώργο Σιαράβα, Πέτρο Σεκούρη, Σίμο Καμπουρίδη ( κυβερνήτης ), Δημήτρη Δεληγιάννη ( κυβερνήτης) και Νίκο Σινούρη ( ιδιοκτήτης).
Στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης των ORCi R/C ήταν το σκάφος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «Sorocos» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Π/Ν, Δ. Σουβαλτζή, ενώ στην κατηγορία Kατηγορία IRC, πρώτευσε το σκάφος Dragon με κυβερνήτη την Βιργινία Εθνοπούλου.

Ποιος είπε ότι η ιστιοπλοϊα δεν είναι για γυναίκες;

Η κυβερνήτρια του Dragon Βιργινία Εθνοπούλου. δεν ήταν η μόνη γυναικεία παρουσία στον αγώνα σε τόσο σημαντική θέση, καθώς στο τιμόνι του σκάφους, «Απήδαλος Ναυς - Aegaion Ασφαλιστική» ήταν η αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και παγκόσμια πρωταθλήτρια των 420, Αλίκη Κούρκουλου. «Οι γυναίκες μπορούν να ανταπεξέλθουν κάποιες φορές καλύτερα και από τους άντρες σε ένα απαιτητικό αγώνα όπως το Ράλι Αιγαίου. Η οργανωτικότητα και η αντοχή τους είναι χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το εθνικό μας άθλημα καθώς όλη η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα. Όλοι θα έπρεπε να έχουν έστω τις βασικές γνώσεις και φυσικά πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί κάποιος να το ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και να το ευχαριστηθεί. Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να κάνουν όλα όσα τις ευχαριστούν σε όλες τις ηλικίες», υπογράμμισε η πρωταθλήτριά Στο σκάφος «Ursus Minor» συγκυβερνήτρια ήταν η Χριστίνα Μαζαράκη, η οποία μάλιστα σε ηλικία 14 ετών ήταν η μικρότερη καπετάνισσα του ιστορικού αγώνα. «Βοήθησα όσο μπορούσα. Τη νύχτα είχα εγώ το τιμόνι και μου αρέσει που τρέχω στον κορυφαίο αγώνα της ανοικτής θάλασσας. Θα με βοηθήσει και στην ιστιοπλοΐα των ολυμπιακών κατηγοριών», δήλωσε η 14χρονη η οποία αγωνίζεται στην κλάση 420.

Ιστιοπλοϊα μαζί με γυμναστική!

Το σήμα για να ξεκινήσει ο αγώνας το δεύτερο Σαββατοκύριακο για το σκέλος ως το Σούνιο, έδωσαν δύο από τους κορυφαίους γυμναστές του κόσμου, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Βασιλική Μιλλούση. «Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το δικό μας άθλημα. Η εκκίνηση των σκαφών ήταν εντυπωσιακή. Χαίρομαι που υπάρχουν διοργανώσεις στη χώρα μας, οι οποίες διαρκούν πάνω από μισό αιώνα και θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όσους στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες», δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους, Λευτέρης Πατρούνιας ενώ η «βασίλισσα της δοκού ισορροπίας», Βασιλική Μιλλούση, πρόσθεσε: «Ήταν μια ωραία εμπειρία. Έμαθα πολλά πράγματα για ένα άθλημα που δεν ήξερα. Είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μας. Μου αρέσει η θάλασσα και θα ήθελα να βρίσκομαι, όπως οι ιστιοπλόοι, περισσότερες ώρες κοντά σε αυτήν.»

Η απονομή των επάθλων

Στους πανέμορφους κήπους της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, έπεσε η αυλαία του «52ου Ράλι Αιγαίου». Στην καθιερωμένη τελετή απονομής των επάθλων του ιστορικού θεσμού παραβρέθηκαν όλοι οι ιστιοπλόοι του αγώνα είτε για να παραλάβουν τα τρόπαιά τους είτε για να χειροκροτήσουν τους νικητές. Στο Ράλι Αιγαίου, βέβαια, νικητές είναι όλοι οι συμμετέχοντες γιατί σε κάθε αγώνα δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, βλέπουν τα όρια τους και απολαμβάνουν μοναδικές στιγμές γεμάτες ιστιοπλοϊκή ένταση, όπως αυτή που μόνο η θάλασσα του Αιγαίου μπορεί να προσφέρει. Η φετινή διοργάνωση αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών και οι αγώνες διεξήχθησαν στο Σαρωνικό Κόλπο και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το Ράλι συνέχισε την ιστορική διαδρομή του. Εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε τόσο στις φουρτούνες όσο και στις μπουνάτσες. Εύχομαι και η χώρα να ξεπεράσει τις φουρτούνες που την έχουν βρει και να ταξιδέψουμε σε πιο ήρεμα νερά. Του χρόνου η διοργάνωση θα είναι ακόμα καλύτερη. Θα ταξιδέψει στα νησιά, τα οποία εφέτος τα στερηθήκαμε, και, έτσι, θα έχουμε τη χαρά να συναντήσουμε τους νησιώτες, όπως κάνουμε 51 χρόνια μέχρι σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, Ιωάννης Μαραγκουδάκης. Χορηγός και της φετινής διοργάνωσης ήταν τα παγωτά ΕΒΓΑ, που δρόσισαν τα πληρώματα, ενώ την τηλεοπτική εικόνα είχε αναλάβει να μεταφέρει η NOVA και τα κανάλια Novasports.

Εκπομπή ανασκόπηση του 52ο Aegean Sailing Rally 2015 με χορηγό τα ΕΒΓΑ παγωτά . Παραγωγή : See-Real TV για τον Ποιαθ - HORC

Posted by Aegean Sailing Rally on Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα