H Αριστερά (ξανα)βρίσκεται στα... χαρακώματα! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
H Αριστερά (ξανα)βρίσκεται στα... χαρακώματα! (pics)

bet365

Το μνημόνιο-3 δεν φέρνει μόνο δύσκολες μέρες στον Ελληνικό λαό! Φέρνει και... ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κίνδυνο διάσπασης να είναι ορατός. Δεν θα είναι πάντως η πρώτη για την Αριστερά! Το Gazzetta Weekend Journal κάνει αναδρομή στα τέσσερα προηγούμενα ιστορικά σχίσματα.

Γίνεται πολύς λόγος για το εθνικό μας ελάττωμα, τη διχόνοια. Μια διχόνοια που την βρίσκουμε κατά κόρον στην Αριστερά με καταστροφικά αποτελέσματα που οδηγεί σε διάσπαση. Όταν οι δρόμοι μεταξύ συντρόφων αλλάζουν κατεύθυνση παρατηρείται το φαινόμενο να δημιουργείται ένα απίστευτα μίσος, σπίλωση που φτάνει στα όρια της τρέλας. Όταν δύο αριστεροί διαφωνών, διαφωνούν σε ακραίο σημείο. Καμία ανεκτικότητα, καμία συγκατάβαση. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Αριστερά είχε φτάσει σε οριακό σταυροδρόμι με τρομακτικές συνέπειες που με μαθηματική ακρίβεια επέφεραν όχι μία και δύο, αλλά τέσσερις διασπάσεις στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Εν έτη 2015 το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) βλέπει τις αντοχές του να εξαντλούνται και τις συνιστώσες που το αποτελούν να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. Μία από τις ισχυρότερες συνιστώσες είναι η Αριστερή Πλατφόρμα η οποία είναι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείεται η πολιτική της να οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματος. Οι πολιτικοί αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι για την διάσπαση του κόμματος η οποία θα αποτελέσει την πέμπτη μεγάλη σχισμή στην Αριστερά από το 1968 και μετά. Εμείς θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και θα σας παρουσιάσουμε τις προηγούμενες τέσσερις.

1968 ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού

Διάσπαση του ΚΚΕ. Το 1968 η πολιτική και ιδεολογική κρίση που έχει προκληθεί στο κομμουνιστικό κίνημα μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία φτάνει και στο ΚΚΕ. Έτσι, στην 12η Ολομέλεια του κόμματος στην Βουδαπέστη υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών. Αυτοί που επιθυμούσαν την παραμονή του ΚΚΕ ως ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα υπό την προστασία της μητέρας Σοβιετικής Ένωσης ή την μετεξέλιξή του σε ένα «ευρωκομμουνιστικό» κόμμα. Τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι Μήτσος Παρτσαλίδης, Ζήσης Ζωγράφος, Πάνος Δημητρίου καθώς και άλλα μέλη διαφώνησαν με την πλειοψηφία και αποχώρησαν από την Βουδαπέστη συγκρότησαν το γνωστό σε μας ΚΚΕ Εσωτερικού και βάζοντας τα θεμέλια για την Ανανεωτική Αριστερά.

1989 Η διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Τέλη δεκαετίας 80' και η Ελλάδα σείεται από το σκάνδαλο Κοσκωτά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Ο γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης, μπλέκει στο σκάνδαλο πολλά γνωστά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους πολιτικούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη ήταν και ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 1989, η Νέα Δημοκρατία και ο Ενιαίος
Συνασπισμός αποφασίζουν τον σχηματισμό βραχύβιας κυβέρνησης (κυβέρνηση Τζανετάκη), με κύριο σκοπό την «κάθαρση» από τα πολιτικά σκάνδαλα και την άρση ασυλίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Η απόφαση αυτή όσο και η παρουσία της στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμός) αποτέλεσαν την αφορμή για την διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι σχέσεις ΚΚΕ και ΚΝΕ βρίσκονται στο
χειρότερο σημείο τους, καθώς η οργάνωση νεολαίας αρνείται να προσαρμοστεί στη γραμμή του ΚΚΕ. Στον Περισσό αποφασίζουν την διάλυση της ΚΝΕ και ανασυγκρότηση της εκ του μηδενός, με μέλη όσους υπακούν στην γραμμή του ΚΚΕ. Έτσι, μεγάλο μέρος αποχωρεί και δημιουργεί τη ΝΑΡ ( Νέου Αριστερού Ρεύματος), ενώ δεν είναι λίγα τα μέλη της Κ.Ε του ΚΚΕ που επίσης αποφασίζουν να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν από τον Περισσό.

1991 Διάσπαση ΚΚΕ και ίδρυση ΣΥΝ

Η δεκαετία του 90 ξεκινούσε με την κατάρρευση των λεγόμενων χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ένα ένα με την σειρά τα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Η απογοήτευση όπως ήταν φυσικό έκανε την εμφάνισή της και στο ΚΚΕ. Στο κόμμα κυριαρχούν δύο παρατάξεις (η γραφειοκρατική και η δεξιά) και το 13ο Συνέδριο γίνεται μάχη μεταξύ της Αλέκας Παπαρήγα και του Γιάννη Δραγασάκη με την πρώτη να κερδίζει στο νήμα.

Η δεξιά πτέρυγα ή αλλιώς ανανεωτική (έτσι την βάφτισε ο Τύπος) ζητάει βαθιές αλλαγές κάτι όμως που βρίσκει αντίθετη την άλλη παράταξη. Έτσι, η Παπαρήγα καθαιρεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Δραγασάκη από το Πολιτικό Γραφείο και άλλα έξι μέλη της ΚΕ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 44 μέλη της δεξιάς πτέρυγας (ανάμεσά τους και η πρόεδρος του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη) με την δεξιά πτέρυγα να ενσωματώνεται μαζί με την ΕΑΡ στον Συνασπισμό και να ιδρύουν το ενιαίο κόμμα του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ).

2010 Αποχώρηση Ανανεωτικής Πτέρυγας

Είκοσι χρόνια ηρεμίας ήταν πολλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αισθάνεται και αυτός στο πετσί του πως είναι να αποχωρούν βασικά μέλη του κόμματος. Το καλοκαίρι του 2010 στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο τέσσερις βουλευτές με προεξέχοντα τον Φώτη Κουβέλη (Τσούκαλης, Λεβέντης, Ψαριανός οι άλλοι τρεις) που αποτελούν την Ανανεωτική Πτέρυγα αποφασίζουν να αποχωρήσουν αφού διαφωνούν με την γραμμή και την πολιτική του κόμματος ζητώντας την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό κι έτσι οι ίδιοι αποφάσισαν να πάρουν το καπελάκι και να φύγουν, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη-ο μόνος βουλευτής της Ανανεωτικής Πτέρυγας-να μην ακολουθεί τους συντρόφους του και να παραμένει. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή τους οι τέσσερις βουλευτές αποφασίζουν την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος την ΔΗΜΑΡ.

Πλέον η κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος είναι κρίσιμη και ιδιαίτερα στον χώρο της Αριστεράς ο κίνδυνος για νέα διάσπαση-με ότι αυτό συνεπάγεται-είναι υπαρκτός με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.

 

Τελευταία Νέα