ΠΑΟΚ: Τα 14 «διπλά» και οι 6 «διπλοί» του Δικεφάλου! (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Τα 14 «διπλά» και οι 6 «διπλοί» του Δικεφάλου! (pics & vids)

bet365

Μία πόλη. Μία ιστορία. Δύο ομάδες. Ένα ντέρμπι. Ένας νικητής. Και συνεχίζουμε: 14 ασπρόμαυρα «διπλά» και 6 ασπρόμαυροι πρωταγωνιστές που έγραψαν τη δική τους Ιστορία. Το G-Weekend σας θυμίζει…

Δε τη λες και κακή την παράδοση του ΠΑΟΚ στο γειτονικό «Κλεάνθης Βικελίδης». Σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη του Άρη στην Τούμπα, άλλωστε οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι και επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του «Δικεφάλου του Βορρά» στο «Clasico της Θεσσαλονίκης».

Στη… σούμα των 207 ντέρμπι οι «ασπρόμαυροι» μετρούν 74 νίκες «μέσα-έξω» σ’ όλες τις διοργανώσεις, δέκα περισσότερες από τους «κίτρινους», ενώ το «ταμείο» από την σύσταση της Α’ Εθνικής κατηγορίας και μετά, δείχνει σαφέστατη υπεροχή: 53 νίκες ΠΑΟΚ και 37 νίκες Άρη.

Οι 16 από τις 53 νίκες του ΠΑΟΚ έχουν επιτευχθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης», οι 14 εξ αυτών για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, με αμέτρητες οι ιστορίες και πολλούς διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Από τον Γιώργο Χαβανίδη, ο οποίος χάρισε τη νίκη στο πρώτο Άρης-ΠΑΟΚ (0-1) στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας, μέχρι τον Κάρολ Σφιντέρσκι, τον τελευταίο σκόρερ του «Δικεφάλου του Βορρά» στη νίκη με 2-0 τον περασμένο Ιούνιο για τα playoffs του πρωταθλήματος.

Υπάρχουν πάντως έξι παίκτες που όντως έκαναν τη διαφορά και έγιναν οι ήρωες μιας βραδιάς. Έξι ποδοσφαιριστές που πέτυχαν δύο γκολ σ’ ένα Άρης-ΠΑΟΚ και υπέγραψαν φαρδιά-πλατιά αυτά τα έξι «διπλά». Αν μάλιστα κάποιος ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά, θα δει ότι στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες «ασπρόμαυρες» νίκες στο «Κλεάνθης Βικελίδης» υπήρχαν τέσσερις παίκτες που σημείωσαν δύο γκολ!

Πάμε να θυμηθούμε τους έξι «διπλούς» σκόρερ του ΠΑΟΚ:

16/12/62: Αρης – ΠΑΟΚ 0-3 (Γιάννης Γιακουμής)

Μέσος με ευχέρεια στο γκολ, ο Γιάννης Γιακουμής τελείωσε τη σεζόν 1962-63 με 13 γκολ στο ενεργητικό του και δύο δικά του τέρματα στα πρώτα 28 λεπτά έδωσαν ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στο «Δικέφαλο» στο ντέρμπι που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 1962.

Το πρώτο από τα δύο γκολ του Γιακουμή (αγωνίστηκε για μια δεκαετία 1960-1970 στον ΠΑΟΚ) ήταν εκπληκτικό σε έμπνευση και εκτέλεση. «Δια τα τέρματα αυτά, ευθύνεται ολόκληρος η άμυνα του Άρεως και όχι μόνον ο τερματοφύλακας Χρηστίδης, δοθέντος ότι εις μεν την πρώτην περίπτωσιν ο Γιακουμής ετρίπλαρε τρεις οπισφοφύλακας, εν συνεχεία εις δε την δευτέραν, εκέρδισε την κεφαλιάν από τον υψηλότερον και πλέον σωματώδη αντίπαλον του, τον Σωτηριάδην», η περιγραφή της επομένης ημέρας από το ιστορικό φύλλο της «Μακεδονίας».

Ο «ασπρόμαυρος» θρίαμβος ολοκληρώθηκε με το γκολ του Απόστολου Βασιλειάδη (68’) με τη νίκη εκείνη να διατηρεί την ομάδα του Γκιόργκι Μπαπολτσάϊ στην 4η θέση και σε απόσταση αναπνοής από τις τρεις ομάδες του Π.Ο.Κ., ενώ βύθισε τους «κίτρινους» στην 12η θέση της βαθμολογίας.

03/06/73: Αρης – ΠΑΟΚ 1-2 (Δημήτρης Παρίδης)

Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1972-73 και ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον διατηρούσε, έστω και μαθηματικές, ελπίδες για τον τίτλο. Φυσικά θα έπρεπε να στραβοπατήσει ο Ολυμπιακός, που ήταν δύο βαθμούς μπροστά, απέναντι στην ήδη υποβιβασμένη Ομόνοια στη Λευκωσία, πράγμα που δεν έγινε, καθώς οι Πειραιώτες επικράτησαν με 2-1.

Ο «Δικέφαλος», πάντως, έκανε το χρέος του και κέρδισε τον Άρη με το ίδιο σκορ (1-2), αν και αγωνιζόταν με 10 παίκτες 32ο λεπτό, λόγω της αποβολής του Μιχάλη Μπέλλη από τον διαιτητή, Λεωνίδα Βαμβακόπουλο.

Οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σπύρου Καπερνέκα, όμως στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Δημήτρης Παρίδης. Αρχικά ισοφάρισε στο 35ο λεπτό και οκτώ λεπτά πριν από το φινάλε νίκησε για δεύτερη φορά το Νίκο Χρηστίδη, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ μια νίκη γοήτρου.

Πριν από την έναρξη του αγώνα η εφηβική ομάδα του ΠΑΟΚ πανηγύρισε μέσα στο γήπεδο Χαριλάου την κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ ο Γιώργος Κούδας πρόσφερε μια ανθοδέσμη στον τότε προπονητή του Άρη, Γουϊλφρεντ ΜακΓκίνες, ο οποίος καθόταν για τελευταία φορά στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

07/12/1994: Άρης – ΠΑΟΚ 0-4 (Γιώργος Τουρσουνίδης)

Ο Γιώργος Τουρσουνίδης μετέτρεψε σε προσωπική παράσταση το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής για τη σεζόν 1994-95, το οποίο αρχικά είχε οριστεί να γίνει στις 20 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω επεισοδίων και εισβολής των οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου, αφού έριξαν τα υψηλά κιγκλιδώματα του γηπέδου.

Δύο δικά του γκολ, με το δεύτερο στο 57ο λεπτό να είναι σκέτη… ζωγραφιά, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 209, ακολούθησε ένα γκολ του Κώστα Λαγωνίδη (61’) και ο ασπρόμαυρος» θρίαμβος ολοκληρώθηκε με ένα γκολ του Πολωνού, Κριστόφ Μπότσιεκ, στις καθυστερήσεις.

02/02/02 Άρης – ΠΑΟΚ 2-3 (Σλάτζαν Σπάσιτς)

Η τέταρτη ανατροπή του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είχε πρωταγωνιστή τον Σλάτζαν Σπάσιτς. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της και πήρε τη νίκη, παρότι ο Άρης ήταν αυτός που προηγήθηκε μόλις στο 8ο λεπτό, μ’ ένα γκολ του Αγγελου Χαριστέα.

Ο Γιασεκάμης ισοφάρισε σε 1-1 στο 12’ και δέκα λεπτά αργότερα ήρθε η ανατροπή με το πρώτο από τα δύο γκολ του Σπάσιτς. Ο Σέρβος επιθετικός σκόραρε στο 22’ και στο 59’, ενώ οι «κίτρινοι» μείωσαν στο 89’ με τον Νάβας.

27/02/05 Άρης – ΠΑΟΚ 1-3 (Μάρτσιν Μίετσελ)

Ένα «διπλό» του ΠΑΟΚ με τη… σφραγίδα του Μάρτσιν Μίετσελ. Ήταν και η τελευταία φορά που βρέθηκαν οργανωμένα φίλοι του «Δικεφάλου» στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου να προηγείται στο 5ο λεπτό με το πρώτο γκολ του Πολωνού φορ, έξι λεπτά αργότερα ο Χρήστος Μαλαδένης έκανε το 0-2 και το ημίχρονο έκλεισε 0-3 με το δεύτερο προσωπικό γκολ του Μίετσελ.

Στο β’ μέρος οι «ασπρόμαυροι» άφησαν το πόδι από το γκάζι, μείωσαν ταχύτητα, με τον Άρη των 10 ποδοσφαιριστών (ο Σανχούρχο είχε αποβληθεί στο 27’) να μειώνει το σκορ με τον Εκουέμε στο 62ο λεπτό. Στο τέλος της σεζόν οι «κίτρινοι» υποβιβάστηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορίας του στη Β' Εθνική κατηγορία,

18/10/18: Άρης-ΠΑΟΚ 1-2 Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

Στη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ πέρασε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Οι «κίτρινοι» που είχαν επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία ζούσαν για το ντέρμπι της 18ης Οκτωβρίου. Ήθελαν να βάλουν «στοπ» στη ξέφρενη πορεία του «αιωνίου αντιπάλου», εξ ου και τα προσβλητικά πανό με τα ακρωνύμια στις κερκίδες του γηπέδου, που στο τέλος εκείνης της βραδιάς, απλά δεν επιβεβαιώθηκαν…

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν πολύ νωρίς το σκορ. Μόλις στο 2ο λεπτό ο Ματέο Γκαρσία νίκησε τον Πασχαλάκη, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Σέρβος «killer», αφού χρειάστηκε ο Έλληνας τερματοφύλακας του «Δικεφάλου» να αποκρούσει το πέναλτι του Γιουνές. Ο Πρίγιοβιτς, σε αντίθεση με τον επιθετικό του Άρη, ευστόχησε από την «άσπρη βούλα» στο 36’ και «πάγωσε» το «Κλεάνθης Βικελίδης» στο 84ο λεπτό νικώντας με πλασέ (από την ασίστ του Ελ Καντουρί) τον Κουέστα.

 

Τελευταία Νέα