ΠΑΟΚ - Αρης: Μια πόλη, δύο ομάδες και μια… πεντάρα!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ - Αρης: Μια πόλη, δύο ομάδες και μια… πεντάρα!

bet365

Η Θεσσαλονίκη έχει βάλει τα καλά της και ετοιμάζεται για το 204ο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης, ένα αντάμωμα διαχρονικό, ιστορικό, το οποίο ανέκαθεν συναρπάζει και ιντριγκάρει για εννέα δεκαετίες μια ολόκληρη πόλη.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Αύριο διεξάγεται το υπ’ αριθμόν 204, σύμφωνα «με τας Γραφάς», «clasico» της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη, δύο ομάδες, με το γαϊτανάκι των μεταξύ τους αναμετρήσεων να στήνεται πριν από 92 χρόνια: οι δυο τους βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου του 1927, όταν (στο γήπεδο του Ηρακλέους) ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αρη με 2-1 και έκτοτε το… νταλαβέρι τους καλά κρατεί.

Γενιές και γενιές φιλάθλων μεγάλωσαν με αυτά τα παιχνίδια, υπάρχουν άνθρωποι ένθεν και ένθεν ικανοί να γράψουν ολόκληρους τόμους με ιστορίες γύρω από αυτές τις κόντρες, που ξεκίνησαν εκείνο το καλοκαιριάτικο κυριακάτικο μεσημέρι.

«Ο σπουδαιότερος αγών της ημέρας θα διεξαχθή ώραν 6.30 μ.μ υπό την Διαιτησίαν του κ. Δ. Δούσκα μεταξύ των ομάδων Άρεως και Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών. Ο ανωτέρω αγών τελείται επί τη βάσει της προκυρήξεως του πρωταθλήματος Μακεδονίας-Θράκης δια την διαβάθμισην των ομάδων», ανέφερε σε πέντε αράδες στο φύλλο της 12ης Ιουνίου η «Μακεδονία» του Κωνσταντίνου Βελλίδη.

Για την ώρα έναρξης (συμπωματικά η σέντρα του αυριανού ντέρμπι είναι την ίδια ώρα…) κρατάμε μια επιφύλαξη, καθώς την επομένη το αναλυτικό για την εποχή ρεπορτάζ της μοναδικής τοπικής εφημερίδας εκείνη την εποχή, έγραφε πως «εις τα 5.10 μ.μ. ακριβώς ο αγών άρχεται με ταχείαν κάθοδον των μαχητών του Άρεως, οι περισφίγγουν επικινδύνως το τέρμα του ΠΑΟΚ άνευ αποτελέσματος…». Πάντως για την ώρα δε θα τα χαλάσουμε, άλλωστε μας φτάνουν και μας περισσεύουν τα όσα στοιχεία έχουν καταγραφεί και διασωθεί από το πρώτο ιστορικά ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων της πόλης.

Το «γαϊτανάκι» των ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στήθηκε στο γήπεδο του Ηρακλή, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τα εγκαίνια του γηπέδου του Άρη στη Λεωφόρο Στρατού, ενώ δεν υπήρχε ακόμη το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Σε ουδέτερα χώματα, λοιπόν, καταγράφηκε η πρώτη μονομαχία την οποία «λόγω του ενδιαφέροντος του αγώνος παρακολούθησαν άνω των 8 χιλιάδων θεατών».

Ο Άρης ξεκίνησε καλύτερα στο ματς, ωστόσο προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου «… γίνεται ένα κόρνερ εις βάρος του Άρεως αποκρούεται επιτυχώς υπό του Φέτση, την παραλαμβάνει ο Παντερμαλής όστις σουτάρει, αλλά η σφαίρα ευρίσκει την υψωμένην χείρα του Βικελίδη και σημειούται πέναλτυ το οποίον υπό του Βεντουρέλη μετετράπη είς τέρμα». Κάπως έτσι ο ηγέτης του «Δικεφάλου» στα προπολεμικά χρόνια, Μιχάλης Βεντουρέλης, για τον οποίον παρεμπιπτόντως ο πρώτος ύμνος του Συλλόγου έλεγε «δεν φοβόμαστε κανέναν Άρη ούτε Ηρακλή γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή», έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε επίσημο παιχνίδι των δύο «αιωνίων», το οποίο βρήκε νικητή με 2-1 τον ΠΑΟΚ, που πέτυχε ένα ακόμη γκολ με τον Τσολακίδη (75’) ενώ μείωσε για τον Άρη ο Κλεάνθης Βικελίδης (80’).

Παρεμπιπτόντως εκείνη την Κυριακή η Θεσσαλονίκη έσφυζε από αθλητικά γεγονότα. Φιλικός αγώνας «μπάσκετ-μπωλ» στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝ μεταξύ του Άρη και του ΒΑΟ (νικητές οι κίτρινοι με… τέρματα 18-17), αργότερα έγινε και παιχνίδι «βόλεϋ-μπωλ» ανάμεσα στη ΧΑΝΘ και στην Ακράχ, ενώ στα νερά του Θερμαϊκού έπαιξαν φιλικό αγώνα «Ουότερ-Πόλο» Άρης και Ηρακλής (νικητές οι κυανόλευκοι» με 3-2) με διαιτητή τον αρχηγό της ομάδας του Άρη, Σ. Δημητριάδη, τον οποίο στο ρεπορτάζ της η «Μακεδονία» συνιστούσε να μην αναλαμβάνει να σφυρίζει αγώνες προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν τα προπολεμικά χρόνια να τρώνε τα μουστάκια τους, σιγά σιγά άρχισε να οροθετούνται εντός των τειχών της πόλης τα στέκια των οπαδών, με τον ΠΑΟΚ παραδοσιακά να αντιπροσωπεύει το προσφυγικό και εργατικό στοιχείο της και τον Άρη να εκφράζει την αστική τάξη της Θεσσαλονίκης. Τότε οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών ήταν πιο εύκολες, με τους Μιχάλη Βεντουρέλλη, Κώστα Βελλιάδη, Κώστα Καλογιάννη, Δημήτρη Σταυράκμπεη κι αρκετούς ακόμα που τόλμησαν να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Στα μεταπολεμικά χρόνια έφτασαν τους 30, ζωή να’ χουν…

Το πρώτο ντέρμπι στην Τούμπα

Το πρώτο-πρώτο ντέρμπι στα χρόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας έγινε στο γήπεδο Χαριλάου και βρήκε νικητή τον ΠΑΟΚ (0-1), τον Νοέμβριο του 1959, ενώ τρεις μήνες αργότερα η Τούμπα φιλοξένησε για πρώτη φορά ένα clasico της πόλης. Πάνω από 12.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στις μισές από τις τωρινές εξέδρες του μισοτελειωμένου γηπέδου, με τους φιλοξενούμενους να κατεβαίνουν ως φαβορί, αλλά να απογοητεύουν τους φίλους τους.

Από το 0-0 της 28ης Φεβρουαρίου του 1960 δεν έχουμε και πολλά να θυμόμαστε, πλην ίσως της τραβηγμένης αποβολής του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια για διαμαρτυρία από τον Ιταλό ρέφερι Τζιοβάνι Τζεμέλ, άντε και κάποιες εντυπωσιακές αποκρούσεις των δύο γκολκίπερ, του Λάκη Πρόγιου από τη μία πλευρά και του Βαγγέλη Πετράκη από την άλλη.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Κατηκαρίδης, Χαβανίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης.

Άρης: Πετράκης, Νανάκος, Τριανταφύλλου, Γιαννακόπουλος, Κεμαλίδης, Παπαδόπουλος, Παπουτσόπουλος, Σισμανίδης, Παναγούλιας, Καλλιοντζής, Πασχαλίδης.

Η πεντάρα και η απόλυση

Συμπωματικά ήταν και πάλι ήταν Φεβρουάριος (του ’75) όταν η χρυσή παρέα του Γιώργου Κούδα συνέτριψε με 5-0 τον Άρη στη μεγαλύτερη νίκη των «ασπρόμαυρων» στα 55 ντέρμπι πρωταθλήματος με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ από το 1959 μέχρι και σήμερα.

Το σκηνικό που στήθηκε το μεσημέρι της 16ης Φεβρουαρίου του 1975, δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτό του πρώτου γύρου, το οποίο παρεμπιπτόντως αποτέλεσε το ντεμπούτο του μεγάλου Ντίνου Κούη με την κιτρινόμαυρη φανέλα (αφού δεν έπιασαν τα κόλπα των συμπολιτών για να τον κάνουν δικό τους) και το τελευταίο ματς του Λες Σάνον στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Βλέπετε, η ήττα στο clasico δεν συγχωρείται από κανέναν και για κανέναν… Ούτε για τον προπονητή που άλλαξε το ρου της ιστορίας του!

Στο ντέρμπι του β’ γύρου η Τούμπα ήταν κατάμεστη από νωρίς και σχεδόν 40.000 θεατές (36.025 εισιτήρια) έγιναν μάρτυρες της καλύτερης και απολαυστικότερης «ασπρόμαυρης» παράστασης. Το τελικό 5-0 ίσως και να αδικεί τους γηπεδούχους, που είχαν για κορυφαίο τον Κούδα (δύο γκολ) και μετά το 4-0 από τον Τσιλιγκρίδη στο 56ο λεπτό έριξαν ταχύτητα. Απλά ο Σαράφης στο 87’ έβαλε «το κερασάκι στην τούρτα» του θριάμβου, που είχε ανοίξει ο Παρίδης στο 23’, υπογράφοντας, ουσιαστικά, το χαρτί της απόλυσης του Μπράνο Στάνκοβιτς στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Ντεκ, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τσιλιγκιρίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Αναστασιάδης.

Άρης: Γάκης, Μπαλάφας, Ναλμπάντης, Βένος, Φοιρός, Δοάνης, Μπαλλής, Κούης, Ανανιάδης (61' Καπερνέκας), Πάλλας, Παστερνάκης (61' Χατζάρας).

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αλλά εκείνο το πρωινό ήταν, κυριολεκτικά, κακό, ψυχρό κι ανάποδο για τους «κιτρινόμαυρους»! Η μέρα ξεκίνησε με βαριά ήττα (6-1) στο ντέρμπι των «τσικό» και λίγο αργότερα οι έφηβοι του ΠΑΟΚ επικράτησαν με 4-0. Σύμφωνα δε με τις περιγραφές στον Τύπο της εποχής το εκκωφαντικό 5-0 που ακολούθησε στο ντέρμπι των «μεγάλων», ίσως, να μην αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του αγώνα και να μην αντικατοπτρίζει την τεράστια διαφορά των δύο ομάδων.

Η αναστάτωση στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο ήταν έντονη και την επομένη δημιουργήθηκε επιτροπή υπό την προεδρία του Σεραφείμ Δεδέογλου, αδερφού του ευεργέτη του ΠΑΟΚ, Γιάννη, με στόχο την ανεύρεση νέου προπονητή. Επί της ουσίας αυτό που έκαναν ήταν να περιμένουν τον Αλκέτα Παναγούλια να λάβει το «ΟΚ» της ομοσπονδίας για να κοουτσάρει μαζί με την Εθνική ομάδα (που λίγες μέρες μετά γνώριζε την ήττα-σοκ από τη Μάλτα με 2-0) και τον Άρη ως το τέλος της σεζόν 1974-75.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα