Νίκος Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά του ΚΙΝ.ΑΛ.»!

Νίκος Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά του ΚΙΝ.ΑΛ.»!

bet365

Από το «Καλημέρα Ήλιε» στο «ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά και η ραχοκοκκαλιά του ΚΙΝ.ΑΛ»! Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου μιλά στο G-Weekend για τον Ανδρέα, την ακροδεξιά, τον Τσίπρα και την επόμενη μέρα!

«Είμαι πάντα στρατιώτης και το λέω. Δεν σκέφτομαι την ηγεσία και θέλω να βοηθήσω την κατάσταση όπως μπορώ. Και να μην εκλεγώ θα συνεχίσω να βοηθάω» ήταν το πρώτο μήνυμα του Νίκου Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Ο υποψήφιος με το ΚΙΝ.ΑΛ μιλά γι αυτούς που θέλουν να κλέψουν από την αστερόσκονη του Ανδρέα Παπανδρέου και τονίζει: «Πιστεύω όποιος πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει, έχει το χρέος να σηκωθεί να προσφέρει. Γιατί στην Ευρώπη; Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η η Ευρώπη περνάει το 80% των νόμων, η Ευρώπη μας έχει φέρει την λιτότητα και η Ευρώπη μπορεί να μας λύσει το θέμα της λιτότητας. Πιστεύω θα μπορώ να δώσω μια καλή μάχη στην περίπτωση που βρεθώ στην Ευρωβουλή». Το G-Weekend φιλοξενεί τον Νίκο Παπανδρέου, για τον οποίο η πραγματική κεντροαριστερά είναι το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Παπανδρέου τι είναι αυτό που μπορεί ως Ελληνας ευρωβουλευτής να προσφέρει. Τι το διαφορετικό;

Έχω χρόνια εμπειρία στο εξωτερικό, έχω εργαστεί σε διεθνής θεσμούς και έχω έναν αρκετά ευρύ κύκλο επαφών - τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση ανατολή, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Εάν εκλεγώ θα βασιστώ σε όλες μου τις επαφές για το καλό της Ελλάδας. Ως οικονομολόγος έχω μια τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων και θέλω να έχω πάντα συγκεκριμένες προτάσεις όταν παρουσιάζω θέματα. Διαβάζω γρήγορα, κατανοώ την ουσία των κειμένων ενώ η χρόνια μου απασχόληση με το γραπτό λόγο μου δίνει την δυνατότητα να διατυπώνω τις θέσεις μου άμεσα και με τρόπο κατανοητό. Μη ξεχνάμε ότι η Ευρωβουλή απαιτεί ανάγνωση πολλών τοποθετήσεων αλλά και γραπτές προτάσεις.

-Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου;

Το κύριο ζητούμενο για εμάς είναι η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της οικονομικής καθημερινότητας του πολίτη. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται ισχυρές δημόσιες επενδύσεις.Θα συμμετείχα με επιχειρήματα στην προσπάθεια που γίνεται για μια νέα γενιά δημοσίων επενδύσεων με έμφαση στις χώρες του Νότου, στην ενέργεια, τα δίκτυα και τις μεταφορές με στόχο την επανέναρξη της οικονομίας.

Θα συμμετείχα ενεργά στην διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. η ΚΑΠ είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής γεωργίας- της κινητήριας δύναμης δηλαδή της ελληνικής υπαίθρου. ¨Έχει διαμορφωθεί ένα αρκετά δυσχερές πλαίσιο και θα πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θεωρώ, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη δεν έχει πάρει το μάθημα του. Συμπεριφέρεται ακριβώς όπως πριν την έναρξη της πιστωτικής κρίσης αν όχι χειρότερα. Οφείλουμε να κλείσουμε τα παράθυρα στη φοροαποφυγή των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών και μέσα από ειδικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές να χρηματοδοτήσουμε τους μηχανισμούς πρόνοιας. Το τελευταίο βέβαια είναι φιλόδοξο και θα υπάρξει αντίσταση. Για τη φοροαποφυγή όμως, δεν μπορεί να πεί κανείς τίποτα. Είναι άδικο και υπονομεύει τα κράτη μέλη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά.

-Μάστιγα για την Ε.Ε. είναι και η άνοδος της ακροδεξιάς. Μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί; Και αν ναι, πώς;

Η λιτότητα που επιβάλλει η Δεξιά, φέρνει την ακροδεξιά. Αυτό είναι το σύμπτωμα.Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία του φαινομένου. Πρέπει να βάλουμε τέρμα στη λιτότητα. Όπως σας είπα, δεν έχει οικονομική λογική. Λογιστική μπορεί. Αλλά η οικονομία και η ανάπτυξη δεν είναι λογιστική.

Σε τηλεοπτική σας συνέντευξη είχατε πει πως ο αείμνηστος Χάρι Κλυνν έχει μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου καλύτερα από τον σημερινό Πρωθυπουργό. Θεωρείτε πως αυτό το… τρικ του Αλέξη Τσίπρα μπορεί πια να έχει πέραση στο ΠΑΣΟΚικό ακροατήριο;

Νομίζω ότι ίσως στην αρχή έπιασε, αν θέλετε. Όμως η τετραετής περίοδος διακυβέρνησης κατέδειξε τη γύμνια και τον πραγματικό ψυχισμό των κυβερνώντων. Λείπουν οι γνώσεις του Ανδρέα, οι αξίες, η προσήλωση στη Δημοκρατία και βέβαια η πραγματική αγάπη για τον άνθρωπο και τον Έλληνα.

Όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ παρουσιάζεστε αισιόδοξοι για διψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Δημοσκοπικά πάντως αυτό δεν έχει καταγραφεί ακόμη. Η δική σας αισιοδοξία από πού πηγάζει;

Η δική μου από τον κόσμο που βλέπω ανά την Ελλάδα που επιστρέφουν στο γνήσιο, στο ΠΑΣΟΚ. Το πως θα καταγραφεί αυτή η στροφή θα το δούμε πολύ σύντομα.


Τους προηγούμενους μήνες έγινε λόγος ακόμη και για επιστροφή σε εποχή ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τραγουδήσατε το «Καλημέρα Ήλιε». Τονίστηκε η ανάγκη να βγει… ο πράσινος ήλιος ξανά στο προσκήνιο. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο της παράταξής σας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά και η ραχοκοκκαλιά του Κινήματος Αλλαγής και εγώ φυσικά είμαι ΠΑΣΟΚ, όπως λένε, από την ίδρυση του. Το Κίνημα όμως χωράει και άλλες προοδευτικές τάσεις, κόμματα και κινήσεις που ιδρύθηκαν στην δύσκολη εποχή της κρίσης. Η ιστορία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι στο Κίνημα Αλλαγής, τα ιστορικά σύμβολα της παράταξης υπάρχουν στα ψηφοδέλτια μας και βέβαια ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι στις καρδιές και τη σκέψη μας

Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την Προοδευτική Συμμαχία, την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως όχημα για εδραίωση στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Είναι σίγουρα όχημα για την νομή της εξουσίας…Όμως, οι ιστορικές συμμαχίες κτίζονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινές αρχές. Εκεί διαφέρουμε πολύ από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εφήρμοσε ακραία συντηρητική πολιτική, συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά, ξέπλυνε και παλινόρθωσε τη Δεξιά και υπέταξε τη λαό σε έξωθεν κέντρα αποφάσεων σε όλα τα θέματα. Δεν είναι προοδευτική δύναμη για τη χώρα.

Μείζον θέμα για σύσσωμη την Ευρώπη είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου σηκώνουν στις πλάτες τους Ελλάδα και Ιταλία. Πώς κρίνετε την αντιμετώπιση της Ε.Ε. μέχρι σήμερα και τι θα έπρεπε ίσως να αλλάξει;

Το φαινόμενο αυτό είναι προϊόν μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και βέβαια κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο από μόνης του. Η αντιμετώπιση της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Λαϊκής Δεξιάς υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και είναι κατάφωρα άδικη. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να ενεργήσουμε τάχιστα με σκοπό τη θέσπιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και της δίκαιη κατανομής των μεταναστευτικών ροών με πληθυσμιακά κριτήρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα