Μια σελίδα ημερολογίου από το Πάσχα στο... χακί!

Αντώνης Πατσούρας
Μια σελίδα ημερολογίου από το Πάσχα στο... χακί!

bet365

«Αντε και του χρόνου σπίτια μας». Μια ευχή που όσοι φορέσατε το χακί σίγουρα την έχετε κάνει... Το G-Weekend σας μεταφέρει ατμόσφαιρα από το Πάσχα στα στρατόπεδα της Ελλάδας.

Σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας. 2002. Ημέρες Πάσχα.

Το στρατόπεδο που ήταν σε μια τοποθεσία που ο φαντάρος έβλεπε μόνο τον ήλιο και το φεγγάρι έχει βάλει τα γιορτινά του. Είναι το Πάσχα των Ελλήνων.

Οι αμνοί έχουν σφαγιαστεί, η μαγειρίτσα κοχλάζει στο καζάνι και κάποιοι... μερακλήδες φτιάχνουν το κοκορέτσι.

Στο στρατόπεδο που είναι 920χλμ μακριά από την Αθήνα και "φιλοξενεί" τρεις μονάδες του στρατού ξηράς οι φαντάροι, νέοι και παλιοί, ετοιμάζονται να κάνουν Πάσχα.

Ο επιλοχίας έχει μοιράσει τους εφέδρους σε τρία γκρουπ για να πάρουν την άδεια του Πάσχα. Οι παλιοί έξω, οι νέοι μέσα, στο πήξιμο.

Οι καινοτομίες του Πάσχα

Σε μια "μαύρη" μονάδα όλα φαίνονται μαύρα. Την Μεγάλη Τετάρτη ο επιλοχίας φωνάζει τους "ψάρακες" για να τους πει τα μαντάτα. «Λοιπόν, γίγαντες την Μεγάλη Παρασκευή θα βάλετε την στολή εξόδου σας και θα πάτε για τον Επιτάφιο σε χωριά της περιοχής. Να είστε άψογοι, γιατί θα πέσουν καμπάνες», λέει με έπαρση.

Η μέρα φτάνει. Οι φαντάροι γυαλισμένοι, ξυρισμένοι και αγχωμένοι, γεμίζουν δυο ... καναδέζες και μοιράζονται σε χωριά του Έβρου που δεν έχουν παληκάρια για την περιφορά του Επιταφείου. Οι κάτοικοι, μεγάλης ηλικίας, τους υποδέχονται με θέρμη και μετά από το τέλος της ... βάρδιας ακολουθεί και καμία γουλιά κονιάκ.

Λόγω των αδειών οι σκοπιές και οι υπηρεσίες είναι πιο δύσκολες από ποτέ. Λίγα άτομα, πολλά τα νούμερα και πήξιμο.

Πρόωρη Ανάσταση...

Η Ανάσταση θα γιορταστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδος την 12η βραδυνή. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (10:00) είναι η πρώτη Ανάσταση αλλά και η δεύτερη θα γίνει πάλι στις 10 αλλά το βράδυ.

Ο πάτερ έπρεπε να κάνει Ανάσταση στο χωριό της περιοχής και η Ανάσταση στο στρατόπεδο θα γίνει στις 10 το βράδυ. Δυο ώρες πριν. Εδώ είναι στρατός. Κάποιοι είναι στη σκοπιά, κάποιοι στη μικρή εκκλησία του στρατοπέδου για να κάνουν Ανάσταση.

Φυσικά δεν υπάρχουν κεριά, λαμπάδες και τέτοια...

Φαγητό, φαγητό, φαγητό

Το φαγητό το Μεγάλο Σάββατο είναι σπουδαίο και σε μεγάλες ποσότητες. Μαγειρίτσα, τσουρέκια, κοτοπουλάκι και πολλά αβγά κόκκινα. Η μπογιά δεν έχει πιάσει και τόσο αλλά είναι ωραία τα αυγά. Όχι σαν και εκείνες τις αυγόφετες που έδιναν για δεκατιανό. Καλύτερα.

Οι φαντάροι τρώνε του σκασμού και άλλοι πάνε για ύπνο και άλλη για σκοπιά.

Το στρατόπεδο έχει και άλλα ωραία... Ένας φαντάρος πέφτει θύμα επίθεσης από έναν τεράστιο αρουραίο. Είναι άτυχος. Περνάει έξω από την κουζίνα και ο τυφλός αρουραίος τον... τρακάρει. Τον νιώθει καλά.

Με την αυγούλα...

Τα αρνιά έχουν σουβλιστεί. Τα κοκορέτσια το ίδιο. Ξύπνημα στις 06:00. Ανάβουν οι φωτιές. Οι φαντάροι παρουσιάζουν... σούβλες. Το ψήσιμο αρχίζει.

Το ραδιόφωνο παίζει νησιώτικα και άλλα τέτοια τραγούδια και άντε και λίγο Βασίλη Καρρά και Νατάσα Θεοδωρίδου που έχει μεγάλα σουξέ εκείνη τη χρονιά... Κάποιος ζητάει Σώτη Βολάνη και δεν του χαλούν το χατίρι.

Είναι η ώρα που μπαίνουν τα στελέχη μέσα μαζί με τις οικογένειες τους. Γυναίκες, παιδιά, κουνιάδες, θείες... Οι φαντάροι ψήνουν και σκέφτονται το Πάσχα που έζησαν πέρσι στο σπίτι τους και εκείνοι ακονίζουν τα μαχαίρια και να πηρούνια...

Οι φαντάροι ψήνουν και οι άλλοι τρώνε...

Μετά οι ίδιοι μαζεύουν, πλένουν, καθαρίζουν.

Όλοι εκείνη την ημέρα έρχονται πιο κοντά... Η μπύρα και το κρασί είναι στο μενού και οι περισσότεροι έχουν έρθει στο τσακίρ κέφι. Αυτά μένουν στο τέλος.

Άλλη μια ημέρα στο στρατό τελείωσε... Ήταν πιο χαλαρή αλλά είχε περισσότερη δουλειά. Άλλοι τρίβουν με μανία τα ταψιά με τις κολλημένες πατάτες φούρνου και άλλοι καθαρίζουν την ...καλιόπη.

Ακολουθεί σε λίγες ημέρες επιθεώρωση από Στρατηγό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Το Πάσχα σ' εκείνη την μονάδα, δεν είχε Στρατηγούς, προσπασμένα αυγά και μεταθέσεις στη... Σαχάρα, ούτε και πολλές τυπικότητες.

Στο στρατό όλα είναι μια ιδέα...

 

Τελευταία Νέα