Η Σαντορίνη έχει για... Καμάρι της, την Θύελλα! (pics & vids)

Νίκος Μαρούδας
Η Σαντορίνη έχει για... Καμάρι της, την Θύελλα! (pics & vids)

bet365

Mπήκε στη ζωή μας ως η πρώτη ομάδα από ΕΠΣ που μπήκε σε ομίλους Κυπέλλου Ελλάδος! Η Θύελλα Καμαρίου απέκλεισε την Σπάρτη, το GWJ έκανε την... έρευνά του στη Σαντορίνη και σας παρουσιάζει ποια είναι η σταχτοπούτα του θεσμού!

Καμάρι, τέλη της δεκαετίας του '60. Μια παρέα ήθελε να βλέπει μια ομάδα να παίρνει «σάρκα κι οστά» στο χωριό της και στο νησί της, την Σαντορίνη. Αυτή η παρέα αποφασίζει να ιδρύσει την Θύελλα Καμαρίου και να δώσει στο Καμάρι το δικό του... καμάρι! Την ομάδα του χωριού, την Θύελλα που σήμερα κάνει αυτή την παρέα περήφανη.

ΠΑΣ Γιάννινα - Άρης! Με υψηλές αποδόσεις και πολλά ειδικά στοιχήματα! (21+)

Κάπως έτσι, το 1970 ιδρύεται κι επίσημα η Θύελλα που λίγα χρόνια αργότερα βλέπει να της παραχωρείται κι έκταση με σκοπό την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Καμάρι. Με αυτό τον τρόπο αποκτά το δικό της γήπεδο και ξεκινά να γράφει ιστορία...

Το 1986, δεκαέξι χρόνια από την ίδρυσή της, καταφέρνει για πρώτη φορά να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία της ΕΠΣ Κυκλάδων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία συνέχισε να απουσιάζει πετυχαίνοντας κάτι παρόμοιο το 1991, το 1999 και το 2002.

Η αφάνεια και η αναγέννηση

Η ομάδα του Καμαρίου, των 1.351 μόνιμων κατοίκων, πέρασε για αρκετά χρόνια στην αφάνεια. Εξαφανίστηκε για πολλά χρόνια από τον χάρτη του Κυκλαδίτικου ποδοσφαίρου, μιας και η ομάδα παρέμεινε ανενεργή λόγω της αδιαφορίας των ντόπιων για το ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '00. Το 2009 αναλαμβάνουν να επαναφέρουν την ομάδα στην κανονικότητά της, οι Στέφανος Γεροντάκης, Ευαγγελία Λιγνού και Ιωσήφ Βλαδιανός που είναι και ο τωρινός πρόεδρος, με τα άλλα δύο άτομα μέχρι και σήμερα να είναι κόντα στην ομάδα. Το 2016 ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο Βαγγέλης Φουστέρης, που είχε όραμα να αναγεννήσει την ομάδα και να την φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται. Άλλωστε, το παραδέχεται κι ο ίδιος μιλώντας στο GWJ: «Ξεκίνησα με το σκεπτικό να οργανώσω περισσότερο τις ακαδημίες κι από την στιγμή που είδα ότι η ομάδα μπορεί να έχει μέλλον μπήκα στη διαδικασία να προχωρήσουμε κι ένα βήμα παρακάτω. Να μπουν οι βάσεις για πιο οργανωμένη λειτουργία της ομάδας».

Σημαντικό ρόλο στην επαναλειτουργία του συλλόγου έπαιξε φυσικά και το γεγονός πως το γήπεδο του Καμαρίου το 2009 έγινε το πρώτο στο νησί στο οποίο τοποθετήθηκε τεχνητός χλοοτάπητας.

Η δεκαετία που ακολούθησε και βιώνει μέχρι και σήμερα η ομάδα, είναι η καλύτερη στην ιστορία της Θύελλας.

Οι δυσκολίες μέχρι την Γ' Εθνική

Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Η ομάδα του Καμαρίου προσπαθούσε βήμα βήμα να ανέβει σκαλί, χωρίς να τα καταφέρνει. Οι δυσκολίες πολλές, μέχρι και το 2015. Από εκείνη την χρονιά κι έπειτα η πορεία του συλλόγου είναι ανοδική. Ο κ. Φουστέρης, λέει για τις δυσκολίες που συνάντησε όταν ανέλαβε να... μεγαλώσει τον σύλλογο: «Τα ταξίδια που έχει το πρωτάθλημα είναι πολλά, κάτι που από μόνο του είναι δύσκολο, επίσης συνάντησα οικονομικές δυσκολίες γιατί χρειάζονται προσθήκες που δεν έρχονται εύκολα στο ερασιτεχνικό αν η ομάδα δεν λειτουργεί σωστά και το πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις την νοοτροπία και όλοι να ξέρουν πως η ομάδα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει».

Την σεζόν 2016/17 έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, καταφέρνει να τερματίσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Κυκλάδων και να χάσει τελικά την άνοδο από τον ΑΟ Σύρου που εκείνη την σεζόν πήρε το εισιτήριο για τη νέα Γ' Εθνική. Ωστόσο, το ραντεβού με την ιστορία ήρθε λίγους μήνες μετά...

Ο ΑΟ Σύρου ανακοινώνει πως δεν θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής λόγω οικονομικών προβλημάτων και η Θύελλα έχει το δικαίωμα να καλύψει το κενό της Σύρου ως δευτεραθλήτρια. Η διοίκηση μετά από μεγάλη σκέψη και πολλές συζητήσεις αποφασίζει, ορθώς όπως αποδείχτηκε, η ομάδα να αγωνιστεί κανονικά στο τοπικό πρωτάθλημα ώστε να ετοιμαστεί καλύτερα για την Γ' Εθνική.

Λες και το ήξεραν, σχεδόν ένα χρόνο μετά η ομάδα θα πανηγύριζε την άνοδό της στη Γ' Εθνική!

Πρώτο νταμπλ, παρθενική άνοδος στη Γ' Εθνική!

Η Θύελλα Καμαρίου έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων. Έχοντας δημιουργήσει ένα σύνολο με αρκετούς ποδοσφαιριστές προερχόμενους από την Γ' Εθνική, διοίκηση, τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές ήταν σίγουροι πως η άνοδος θα ερχόταν.

Στον τελικό του πρωταθλήματος αντίπαλος ήταν ο ΑΟ Μυκόνου. Στο γήπεδο της Νάξου, που τείνει να γίνει το... δεύτερο σπίτι της ομάδας, οι «κυανέρυθροι» έδειξαν την ανωτερότητά τους και πανηγύρισαν την άνοδο στη Γ' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Μια άνοδος που ήταν και προσωπικός στόχος του Βαγγέλη Φουστέρη, όπως παραδέχεται ο ίδιος: «Ήταν προσωπικός στόχος, η ομάδα είχε και την οργάνωση και περισσότερη εμπειρία. Το προπονητικό τιμ δεν λειτουργούσε υπό πίεση ή υπό άγχος. Ο προπονητής είχε πλήρη ελευθερία, η ομάδα λειτουργούσε σαν ομάδα σε όλα τα επίπεδα», ενώ για τον στόχο της παρθενικής παρουσίας της Θύελλας στη Γ'; Ένας και μοναδικός... «Η ομάδα να σωθεί», λέει χωρίς πολλά λόγια ο ισχυρός άνδρας της ομάδας του Καμαρίου.

Όλα αυτά λίγο καιρό μετά τον πρώτο τίτλο της ομάδας απέναντι στον Πανθηραϊκό! Οι δύο ομάδες της Σαντορίνης, βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Κυκλάδων, όπου η Θύελλα στην έδρα της επικράτησε στα πέναλτι και κατέκτησε το τρόπαιο που λίγους μήνες αργότερα την έστειλε και στο Κύπελλο Ελλάδας! Μάλιστα, για τον κ. Φουστέρη, αυτό ήταν κάτι σίγουρο. «Ήμουν σίγουρος για το Κύπελλο, είχα τις σαμπάνιες στο αυτοκίνητο! Και τα δύο τα χαρήκαμε το ίδιο γιατί και τα δύο ήταν πρώτη φορά που τα πήραμε», είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του...

Το απόλυτο όνειρο που έγινε... παραμύθι!

Σιγά σιγά φτάνουμε στον λόγο που γράφονται σήμερα αυτές εδώ οι γραμμές. Το καλοκαίρι γίνεται γνωστό πως το Κύπελλο Ελλάδας αλλάζει κι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό οι Κυπελλούχροι ή φιναλίστ των ΕΠΣ. Η διοίκηση της Θύελλας δεν το σκέφτεται στιγμή και δηλώνει αμέσως συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας, γνωρίζοντας πως θα έχει να ανέβει ένα... βουνό στο τέλος του οποίου όμως θα υπήρχε και μια τεράστια διάκριση.

Ποιος ήταν ο στόχος της ομάδας; Καλύτερα να μας πει ο Βαγγέλης Φουστέρης, που ήταν και ο άνθρωπος που έθεσε τους στόχους γι' αυτή την διοργάνωση... «Ο στόχος ήταν η πρώτη νίκη. Θέλαμε να βλέπουμε κάθε φάση ξεχωριστά.», τονίζει.

Πρώτος αντίπαλος η Κηφισιά στο γήπεδο Καμαρίου. Ομάδα Γ' Εθνικής, απέναντι σε μια ομάδα προερχόμενη από το τοπικό πρωτάθλημα. Το έργο της Θύελλας γίνεται ακόμα δυσκολότερο, καθώς σημαντικές μονάδες που ήρθαν το καλοκαίρι στην ομάδα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής λόγω κανονισμών της ΕΠΟ.

Με την ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ, στην πλειοψηφία τους παιδιά που μέχρι τώρα είχαν αγωνιστεί μόνο στα τοπικά, κλήθηκε να αποκλείσει έναν σαφώς καλύτερο και πιο έμπειρο αντίπαλο. Και το κατάφερε! Στο γεμάτο γήπεδο του Καμαρίου, επικράτησε 2-0 και πήρε το εισιτήριο για την δεύτερη φάση. Εκεί η τύχη της χαμογέλασε και προκρίθηκε στην τρίτη φάση δίχως αγώνα.

Η Κηφισιά άνηκε στο παρελθόν και πλέον όλοι περίμεναν την κλήρωση και την επόμενη πρόκληση. Ο Βαγγέλης Φουστέρης, μεταφέρει όσα έλεγαν μεταξύ τους παράγοντες, προπονητές και παίκτες πριν την κλήρωση και το τι πραγματικά ήθελαν όλοι... «Θέλαμε μια πιο βατή ομάδα από την Football League και είχαμε πει πως θα τα παίξουμε όλα για όλα κι ότι έρθει. Και τελικά ήρθε!», αναφέρει

Από εκεί και πέρα όλα λίγο πολύ είναι γνωστά! Η Σπάρτη εμφανίστηκε στο δρόμο της, οι μεταγραφές πλέον είχαν δικαίωμα συμμετοχής και στη Νάξο γράφτηκε ιστορία. Ο Αργυρίου, νέο μεταγραφικό απόκτημα, στο 11' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την Θύελλα Καμαρίου στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας!

Επόμενος στόχος, είναι η ομάδα να το διασκεδάσει όσο περισσότερο μπορεί. «Θέλουμε να κάνουμε μια αξιοπρεπή πορεία, δεν έχουμε βλέψεις για την επόμενη φάση. Στον όμιλο υπάρχουν μεγαλύτερες ομάδες, ποιοτικότερες με καλύτερα ρόστερ, θα το διασκεδάσουμε και θα χαρούμε αυτό που πετύχαμε. Έχω μάθει στη ζωή μου να παλεύω όλα τα παιχνίδια, δεν παίζω ποτέ για να χάσω! Είτε όταν έπαιζα, είτε όταν ανέλαβα ως διοίκηση», λέει ο κ. Φουστέρης.

Το ιστορικό ρόστερ της Θύελλας:

Τερματοφύλακες: Ανδριόλας, Τσουκαλάς, Κόντρα

Αμυντικοί: Λιγνός, Δημητρακόπουλος, Ρέτζο, Γελαδάρης, Σπανός, Μαντούσης, Τσέπα

Μέσοι: Δαβιλάς, Πάγια, Σημιτσής, Φίλων, Γατσέλος, Φύτρος, Αρβανίτης, Μανέ

Επιθετικοί: Φύτρος, Βλαβιανός, Μαυρομάτης, Ερρίκος, Αργυρίου, Ζανελάρι

Ανδριόλας, Σιμιτσής, Δαβιλάς απέναντι στον... πρώην Ατρόμητο

Το επόμενο ραντεβού με την ιστορία για την Θύελλα είναι στους ομίλους του Κυπέλλου. Εκεί, η ομάδα του Καμαρίου θα εκπροσωπήσει τις Κυκλάδες για πρώτη φορά σε φάση ομίλων Κυπέλλου Ελλάδας και θα κληθεί να αντιμετωπίσει, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννινα και Ηρακλή.

Το επίπεδο στην Θύελλα φέτος είναι ανεβασμένο κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως στην ομάδα υπάρχουν τρία παιδιά (τα δύο από πέρσι) που έχουν περάσει από τον Ατρόμητο. Ο πολύπειρος Ανδριόλας και ο Δαβιλάς, ανήκουν στην ομάδα που έφερε τους «κυανέρυθρους» στη Γ' Εθνική και στην διαδικασία του Κυπέλλου, ενώ ο Σιμιτσής που είναι ο τρίτος αποκτήθηκε το φετινό καλοκαίρι.

Οι τρεις τους λοιπόν σίγουρα θα χαμογέλασαν στο άκουσμα της κλήρωσης. Βλέπετε έχουν κοινό παρελθόν στην ομάδα του Περιστερίου! Ο Ανδριόλας ήταν στους ποδοσφαιριστές που έζησαν από μέσα την μετάβαση από την Χαλκηδόνα στον Ατρόμητο και με τους Περιστεριώτες κατάφερε να αγωνιστεί 4 φορές στη Σούπερ Λιγκ. Σίγουρα το γεγονός πως θα αντιμετωπίσει με μια ομάδα όπως η Θύελλα την πρώην του ομάδα, είναι ιδιαίτερο, όπως εκμυστηρεύεται κι ο ίδιος στο GWJ: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο και θα αντιμετωπίσω μία από τις παλιές μου ομάδες. Θα δω πολλούς γνωστούς και φίλους από το παρελθόν κι έχω ένα λόγο παραπάνω να χαίρομαι με το αποτέλεσμα της κλήρωσης».

Από την άλλη, ο Παναγιώτης Σιμιτσής, μπορεί να μην αγωνίστηκε ποτέ με τον Ατρόμητο, όμως βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας μία και μοναδική φορά. Στο Καραϊσκάκη, όταν η τότε ομάδα του είχε επικρατήσει με ανατροπή του Ολυμπιακού 2-3. Όσον αφορά τον Δαβιλά, είναι ο άτυχος της παρέας. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών του Ατρόμητου, όμως κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί σε έναν από τους δανεισμούς του δεν τον βοήθησαν να εξελιχθεί σε αυτό που όλοι περίμεναν να δουν...

Αυτοί οι τρεις είναι και τα κοινά που έχει η Θύελλα με τους τρεις μεγαλύτερους αντιπάλους της. Όλα αυτά μέχρι και φέτος μιας και πλέον στην ιστορία του συλλόγου θα γραφτούν αυτά τα τρία ματς με τρεις ομάδες με ξεχωριστή ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

Η Θύελλα... έρχεται και στις γυναίκες!

Μπορεί την Θύελλα να την μάθει το ευρύ κοινό φέτος, όμως εκείνη έρχεται με... φόρα. Τα επόμενα χρόνια θα αγωνιστεί και στα γυναικεία πρωταθλήματα της χώρας! Την τελευταία διετία δημιούργησε τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, μιας και στο νησί είναι η πρώτη ομάδα που τολμά κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, στόχος των διοικούντων είναι από του χρόνου κιόλας η γυναικεία ομάδα να αγωνιστεί στη Γ' Εθνική. Αν κρίνουμε από τους στόχους που βάζει η Θύελλα και τα αποτελέσματά της, τότε σίγουρα δεν αργεί η ώρα που και οι γυναίκες του συλλόγου θα βρεθούν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο! Αυτό φαίνεται κι από τα λόγια του Βαγγέλη Φουστέρη... «Δεν το επιχειρήσαμε φέτος (σ.σ να κατεβάσει την γυναικεία ομάδα στη Γ' Εθνική) γιατί τα κορίτσια δεν είναι ακόμα έτοιμα. Θέλουμε να ετοιμάσουμε καλύτερα τα κορίτσια για να είμαστε ανταγωνιστικοί την επόμενη χρονιά στη Γ' Εθνική. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για το νησί μας, γιατί είναι η μοναδική γυναικεία ομάδα στη Σαντορίνη, απαρτίζεται από 35 κορίτσια κι έχει μια αυξανόμενη δυναμική».

Τέλος, ο κ. Φουστέρης αναφέρθηκε και στο έργο των ακαδημιών. Η Θύελλα Καμαρίου, διαθέτει τμήματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ τη νέα σεζόν κατεβαίνει στα πρωταθλήματα Κ12, Κ14, Κ16. Κοινός παρανομαστής σε ακαδημίες, γυναικείο τμήμα και πρώτη ομάδα, είναι ο Στάθης Φίλων. Προπονητής των ακαδημιών και της γυναικείας ομάδας ενώ αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος στην πρώτη ομάδα.

«Οι ακαδημίες μας θα αγωνιστούν στα πρωταθλήματα Κ12, Κ14 και Κ16. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια μέσα από τις ακαδημίες μας να έχουμε παιδιά και στην πρώτη ομάδα», λέει κλείνοντας ο κ. Φουστέρης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα