Ο Σημαδεμένος: Ο κόσμος σου ανήκει (vid & pics)

Ο Σημαδεμένος: Ο κόσμος σου ανήκει (vid & pics)

bet365

Ο Τόνι Μοντάνα θα έχει πάντα θέση στην κουλτούρα της γενιάς του '80. Αξέχαστος ήρωας και μοναδική ταινία από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα. Ο Αλ Πατσίνο καθιερώνεται.

Ο κόσμος σου ανήκει και η αλαζονεία δεν φέρει ευθύνη. Ο κόσμος σου ανήκει και ακουμπά στο μεταξένιο σου μανίκι. Ο κόσμος σου ανήκει και φυσικά δεν ζει στο νοίκι. Ο κόσμος σου ανήκει και τον λιώνεις σαν σκουλήκι. Ο κόσμος σου ανήκει και δεν χωρά στα δωμάτια της μνήμης. Ο κόσμος σου ανήκει και συ παίζεις μαζί του σαν να ναι φτηνό παιχνίδι. Ο κόσμος σου ανήκει και αναπαύεται στη χρυσοποίκιλτη σου κλίνη. Ο κόσμος σου ανήκει και πίνει από τη μαρμάρινη σου κρήνη. Ο κόσμος σου ανήκει και στον αφρό της πανάκριβης σαμπάνιας τον πνίγεις. Ο κόσμος σου ανήκει και συ τον πουλάς σαν φτηνό παιχνίδι. Ο κόσμος σου ανήκει, μπουκαλάκι ακριβό στο άρωμα της νίκης. Ο κόσμος σου ανήκει, χάρτινη μπάλα που πετάς σε αυλή που δεν σου ανήκει. Ο κόσμος σου ανήκει και σαν φιλοδώρημα τον δίνεις. Ο κόσμος σου ανήκει και τον ξοδεύεις, τον μετράς σαν να ναι υποχρέωση, βαρυγκωμάς. Ο κόσμος, τελικά, πάντα, σε αφήνει, σε συντρίβει, σε ποδοπατά και στο τέλος ούτε καν σου χαμογέλα. Ο κόσμος σε τσακίζει όταν δεν τον υπολογίζεις και γεμάτος χαιρεκακία σε αποχαιρετά, σε αφήνει στη μοναξιά. Ο κόσμος δεν σου ανήκει και σου λέει “Τόνι, άντε γεια”. “Ο Σημαδεμένος” είναι η 55η ταινία που σας παρουσιάζει το G-Weekend Journal.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Όχι ο τυπικός γκάγκστερ

Ο Τόνι Μοντάνα, αυτή η αρχετυπική, μοναδική κινηματογραφική περσόνα που δεν άφησε χώρο για κανένα. Δεν μπορείς να βρεις μιμητές του, δεν μπορείς να τον ακολουθήσεις, δεν μπορείς να τον αντιγράψεις. Κι αν το κάνεις είναι σίγουρο ότι μια καρικατούρα θα φτιάξεις. Ο Τόνι Μοντάνα, πρωταγωνιστής του “Σημαδεμένου”, του Μπράιαν Ντε Πάλμα, δεν είναι ο γκάγκστερ που μάθαμε από τον “Νονό” ή από παλαιότερες αστυνομικές ταινίες. Ο Τόνι Μοντάνα είναι ο τύπος που βρέθηκε στις ΗΠΑ για να φτιάξει το δικό του “Αμερικάνικο Όνειρο” με σκοπό φυσικά να μη το μοιραστεί με κανέναν. Γι' αυτόν, το έγκλημα, η παρανομία, ήταν το μέσο για την κορυφή και μόλις ανέβηκε σε αυτήν δεν είχε από που να κρατηθεί και έπεσε με πάταγο. Είναι τέτοια η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση του που δεν αφήνει χώρο για τίποτε άλλο στον κόσμο του. Τα ψήγματα ανθρωπιάς και ευαισθησίας θάβονται από το μεγαλείο της έπαρσης του. Ο τυπικός γκάγκστερ μπορεί να μοιάζει με τον Τόνι Μοντάνα, όμως δεν έχει το θάρρος και το θράσος του. Δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εχθρό της κοινωνίας που στην περίπτωση του Μοντάνα είναι ο Καπιταλισμός και ο Κομμουνισμός!

Απέναντι σε Καπιταλισμό, Κομμουνισμό

“Ο Σημαδεμένος” στη βάση του είναι πολιτική ταινία. Γιατί; Διότι ο Ντε Πάλμα μας ενημερώνει ότι ο Φιντέλ Κάστρο ανοίγει τα σύνορα και αφήνει Κουβανούς να πάνε στις ΗΠΑ για να ενωθούν με συγγενείς τους. Αντιφρονούντες. Μαζί τους περνάνε και πολλοί ποινικοί οι οποίοι σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη σκηνή είναι αυτή με τον Τόνι Μοντάνα να ανακρίνεται από αμερικανούς αστυνομικούς. Εκεί, καταλήγει να καταγγέλλει το καθεστώς Κάστρο πριν μετακινηθεί σε στρατόπεδο προσφύγων. Α, έχει δηλώσει κιόλας ότι είναι πολιτικός κρατούμενος. Όταν θα καταφέρει να πάρει πράσινη κάρτα και να βρει δουλειά στις ΗΠΑ, τότε θα καταλάβει τι εστί Καπιταλισμός. Και θα το καταλάβει στην πιο κυνική και φιλόδοξη έκφραση του. Στο ξεκίνημα της εκτός νόμου καριέρας του, θα δηλώσει στον φίλο του τι θέλει. Θέλει τον κόσμο και ό,τι έχει μέσα. Δηλαδή, τα πάντα! Τη στιγμή που θα τα καταφέρει θα διαπιστώσει ότι δεν είναι πιο δυνατός από το σύστημα που “γεννά” Τόνι Μοντάνα. Ο Καπιταλισμός κλέβει και σκοτώνει νόμιμα, αυτός δεν μπορεί να το κάνει και εξοργίζεται. Ο Ντε Πάλμα, μέσα από τον Μοντάνα, μας λέει ότι το “Αμερικάνικο Όνειρο” είναι μια απάτη, μια φενάκη που οδηγεί τον κόσμο στην απελπισία και την καταδίκη.

Ο Μοντάνα ορίζει τον ρυθμό της ταινίας

Το σενάριο (γραμμένο από τον Όλιβερ Στόουν) έχει τη λογική της δημιουργίας και παρακολούθησης του κεντρικού ήρωα από τη άνοδο μέχρι τη μοιραία πτώση. Ο Μοντάνα ορίζει τον ρυθμό της ταινίας, ενώ η φωτογραφία του Τζον Αλόνζο αναδεικνύει την ατμόσφαιρα και τη γενική εικόνα των 80's. Ο Ντε Πάλμα εντάσσει την εποχή στο σενάριο και την πλοκή. Τα κοστούμια, η διασκέδαση (ντίσκο, μεγάλα κλαμπ), τα αυτοκίνητα, οι πληθωρικές, κακόγουστες ως επί το πλείστον, βίλες και τα ναρκωτικά φυσικά. Η δεκαετία του '80 σημαδεύεται, δυστυχώς, από τα ναρκωτικά, ηρωίνη, κοκαΐνη και όποιος δεν έχει αναστολές, είναι τυχοδιώκτης, πονηρός και διψά για εξουσία, πετυχαίνει. Σαν τον Τόνι Μοντάνα που πιστεύει ότι μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο.

Η ταινία έχει στιγματιστεί από την ανυπέρβλητη ερμηνεία του Αλ Πατσίνο. Η προφορά, η συμπεριφορά, το μόνιμα ανήσυχο βλέμμα, τα μοναδικά ξεσπάσματα, οι “εκρήξεις”, όλα, συνθέτουν έναν ακαταμάχητο, αμίμητο χαρακτήρα. Ο Πατσίνο, ήδη καταξιωμένος, καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού. Οι δεύτεροι ρόλοι συμπληρώνουν τον Πατσίνο εξαιρετικά. Ο φίλος του Μοντάνα (Στίβεν Μπάουερ), η γυναίκα του αφεντικού και μετά δική του (Μισέλ Πφάιφερ), η αδελφή του (Μέρι Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο), το αφεντικό του στην αρχή (Ρόμπερτ Λότζια). “Ο Σημαδεμένος” είναι γεμάτος πάθος, ένταση, ηλεκτρισμό. “Ο Σημαδεμένος” είναι ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1932 και θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στις ταινίες που αποδομούν όνειρα και ζουν τους εφιάλτες.

 

Τελευταία Νέα