Οι... πύργοι που άφησαν εποχή στην Ελλάδα! (vids, pics, poll)

Οι... πύργοι που άφησαν εποχή στην Ελλάδα! (vids, pics, poll)

bet365

Το Gazzetta Weekend συνεχίζει τα αφιερώματα στους καλύτερους ξένους που έχουν παίξει στην χώρα μας και σειρά παίρνουν οι κεντρικοί.

Μετά το διάλειμμα δύο εβδομάδων επιστρέφουμε και πάλι με το αφιέρωμα στους καλύτερους ξένους που έχουν περάσει από την χώρα μας. Η αρχή έχει γίνει με τους ακραίους, συνεχίστηκε με τους πασαδόρους και φυσικά θα ολοκληρωθεί με τους διαγώνιους, όπου πραγματικά εκεί θα γίνει χαμός, προκειμένου να μπορέσουμε να χωρέσουμε όλους αυτούς τους παικταράδες που πέρασαν από την χώρα μας, μέσα σε μία δεκάδα.

Πριν όμως από την παρέα των Φιλίπφ, Μίλκοβιτς, Αγκάμεζ και πολλών, πολλών ακόμα που έχουν αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία στην χώρα μας, θα ασχοληθούμε με τους κεντρικούς. Παίκτες που επίσης έχουν κάνει την διαφορά όλα αυτά τα χρόνια. Παίκτες που οι περισσότεροι έχουν κάνει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και που έχουν αγαπηθεί και με το παραπάνω από τον κόσμο των ομάδων που αγωνίστηκαν είτε γιατί συνέβαλαν τα μέγιστα να κατακτηθούν τίτλοι, είτε για το πάθος και την ποιότητά τους ακόμα και δεν πανηγύρισαν κάποιο τρόπαιο.

Και αυτή η δεκάδα είναι γεμάτη καλούς βολεϊμπολίστες και όπως αναφέραμε και στα προηγούμενα αφιερώματα αν έχουμε ξεχάσει κάποιον, μπορείτε να μας τον υπενθυμίσετε με με κάποιο σχόλιο.

Ζάρκο Πέτροβιτς: Λείπει από το βόλεϊ

Ξεκινάμε με τον Ζάρκο Πέτροβιτς που δυστυχώς δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1964 στο Νόβισαντ απεβίωσε το 2007 μόλις στα 43 του, ήταν ένας από τους καλύτερους κεντρικούς που έπαιξαν στην χώρα μας παρότι αγωνίστηκε μόλις για έναν χρόνο. Ήταν την περίοδο 1994-95 όταν αποκτήθηκε από τον Άρη. Με τους... κίτρινους έφτασε ως το F4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου οι Θεσσαλονικείς με αντιπάλους τις Μόντενα, Νουμάνθια και Κνακ Ροζελάρε έμειναν στην 4η θέση. Έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε με την Σερβία το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ σε συλλογικό επίπεδο ο ύψους 2.06 κεντρικός την έκανε στην Ιταλία.

Ράιμοντ Βίλντε: Ο άτυχος Λετονός

Συνεχίζουμε με τον Λετονό Ράιμοντ Βίλντε, έναν... γίγαντα που για πολλούς θεωρείται από τους καλύτερους κεντρικούς στην ιστορία του αθλήματος. Ο γεννημένος το 1962 βολεϊμπολίστας, που πλέον κάνει καριέρα ως προπονητής, αγωνίστηκε στην χώρα μας την περίοδο 1991-92 για τον Ολυμπιακό. Με τους Πειραιώτες ο Βίλντε κατέκτησε το νταμπλ, αλλά ήταν ο μεγάλος άτυχος, καθώς στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους Πειραιώτες να το κατακτήσουν. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε όσοι έλεγαν πως αν ο Λετονός κεντρικός αγωνιζόταν κανονικά, ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στην ενωμένη Σοβιετική Ένωση ο Βίλντε οδήγησε την Ρίγα στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, αλλά και ως τον τελικό του CEV Cup το 1991.

Τομ Χοφ: Ονειρική καριέρα

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Τομ Χοφ, ο Αμερικανός κεντρικός που έχει κάνει ονειρική καριέρα. Αρχικά ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό του Ηρακλή και με τον... γηραιό έπαιξε από το 2001 έως το 2006 κατακτώντας 2 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ στο διάστημα αυτό, όντας από τους καλύτερους παίκτες στην χώρα μας. Στην Ευρώπη και πάλι με τον Ηρακλή έφτασε σε τρία F4 Τσάμπιονς Λιγκ και σε δύο τελικούς. Φεύγοντας από τον Ηρακλή συνέχισε για δύο χρόνια στην Ρωσία και τις Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, Φακέλ, ενώ την περίοδο 2008-09 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Με τους Πειραιώτες πήρε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. Όσον αφορά την καριέρα του με την Εθνική των ΗΠΑ, κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς το 2008 και αυτό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος την ίδια χρονιά. Κοινώς πήρε τα πάντα...

Ντούλα Μέστερ: Χρυσός Ολυμπιακονίκης με την Σερβία

Σε σχέση με τους προηγούμενους ο Ντούλα Μέστερ δεν έχει κάνει την μεγάλη καριέρα στην χώρα μας, καθώς παίζοντας σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Μίλωνα δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει έναν τίτλο. Ωστόσο μιλάμε για έναν κεντρικό που έπαιξε στην Εθνική Σερβίας κατακτώντας τα πάντα, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, ενώ τέσσερα χρόνια πριν είχε πάρει το χάλκινο. Πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα στην χώρα του και μπορεί στην Ελλάδα να μην βρέθηκε σε ομάδες που κυνηγούσαν τίτλους, όμως σίγουρα δεν μπορεί να απουσιάσει από την δεκάδα μας.

Άντρια Γκέριτς: Τεράστιος παίκτης

Όπως αναφέραμε και η λίστα των κεντρικών είναι εξαιρετική και αυτό φαίνεται και από την συνέχεια. Μια συνέχεια όπου βρίσκουμε τον Άντρια Γκέριτς, έναν βολεϊμπολίστα που μπορεί να έμεινε μόλις έναν χρόνο στην χώρα μας, αλλά αν δει κάποιος το τι έχει κάνει στην απίστευτη καριέρα του, άνετα τον βάζει μέσα στο top-10 παγκοσμίως. Ο Γκέριτς έχοντας κάνει ήδη σπουδαία καριέρα σε Ιταλία, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 από τον Παναθηναϊκό. Με τους... πράσινους δεν κέρδισε κάτι, παρότι βρέθηκε σε τρεις τελικούς (Πρωταθλήματος, Κυπέλλου και CEV Cup), ωστόσο ξεχώρισε και με το παραπάνω. Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει πάρει σε συλλογικό επίπεδο 1 Champions League, 2 CEV Cup, 6 πρωταθλήματα Σερβίας, 1 Ιταλίας και 1 Τουρκίας, Με την Εθνική Σερβίας οι κορυφαίες του στιγμές ήταν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και το χάλκινο τέσσερα χρόνια πριν. Από ατομικές διακρίσεις ακόμα περισσότερες και καταλαβαίνει ο καθένας πως μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες σε όλες τις θέσεις που έχει αγωνιστεί στην χώρα μας.

Ντέιβιντ Λι: Ο θρύλος...

Ακόμα καλύτερη η συνέχεια με τον Ντέιβιντ Λι να είναι ο επόμενος παίκτης της δεκάδας μας. Ο Αμερικανός κεντρικός εκτός από την τεράστια καριέρα που έχει κάνει μακριά από την χώρα μας, στον έναν χρόνο που αγωνίστηκε στην Ελλάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, όντας ο παίκτης που έκανε την διαφορά. Συγκεκριμένα αποκτήθηκε το 2016, βοηθώντας τους Θεσσαλονικείς να κατακτήσουν το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Πριν βρεθεί στην χώρα μας έκανε τεράστια καριέρα παίζοντας σε Ρωσία, Τουρκία και Ιταλία, αλλά και σε Κίνα. Ακόμα μεγαλύτερη η καριέρα του με την Εθνική του ομάδα, έχοντας πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2015 και του World League το 2008 και 2014. Πραγματικά μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Ζέλικο Τανάσκοβιτς: Έκανε την διαφορά παρότι δεν πήρε τίτλους

Ένα ακόμα σπουδαίος κεντρικός χωρίς όμως να κατακτήσει τίτλους στην χώρα μας ήταν ο Ζέλικο Τανάσκοβιτς. Ο Σέρβος κεντρικός έπαιξε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1992-93 και μετά μέχρι και το 1997 αγωνίστηκε στον Κτησιφώντα Παιανίας. Ήταν βαρύς κεντρικός που σκέπαζε τον φιλέ και πολλοί τον έλεγαν αγαθό γίγαντα γιατί ποτέ του δεν δημιούργησε προβλήματα. Άξιζε να μπει στην δεκάδα μας, αλλά σίγουρα δεν θεωρείται και από τους καλύτερους που έχουν περάσει από το πρωτάθλημά μας.

Χενκ Γιαν Χελντ: Ο Ολλανδός της παρέας

Την δεκαετία του 90 το να έρθει διεθνής Ολλανδός στην χώρα μας μόνο εύκολο δεν ήταν. Την περίοδο 1993-93 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον διεθνή με τους «οράνιε» Χενκ Γιαν Χελντ, με μεταγραφή που έκανε αίσθηση. Με τους Πειραιώτες ο Ολλανδός κατέκτησε ένα Κύπελλο, ενώ στο πρωτάθλημα οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν στους τελικούς από τον Άρη. Ο Χελντ έκανε σημαντική καριέρα στην Ιταλία, ενώ με την Εθνική Ολλανδίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1997.

Ντίμο Τόνεφ: Το... έγκλημα της μη δήλωσης του παίκτη στην Ευρώπη

Ο προτελευταίος παίκτης της δεκάδας, εκτός από εξαιρετικός βολεϊμπολίστας έχει μείνει στη μνήμη των φίλων του βόλεϊ και για ένα αθλητικό... έγκλημα. Μιλάμε γι' αυτό που είχε κάνει ο τότε υπεύθυνος βόλεϊ του Παναθηναϊκού Ντίνος Χασάπης να μην δηλώσει στην Ευρώπη τους Ντίμο Τόνεφ και Γιούρι Φιλίποφ, με τους... πράσινους να χάνουν μεγάλη ευκαιρία με την ομάδα που είχαν για κατάκτηση Ευρωπαϊκού τροπαίου. Ο Βούλγαρος κεντρικός αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό που δεν κατάκτησε κάποιο τίτλο και μετά πήγε για τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό παίρνοντας 1 πρωτάθλημα. Πριν την Ελλάδα είχε παίξει για χρόνια στην Ιταλία, ενώ μετά πήγε στην Τουρκία. Ήταν από τους πρώτους κεντρικούς της εποχής που έπαιζαν τόσο καλά από την πίσω ζώνη και γιαυτό άνετα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως διαγώνιος.

Νίκι Ζελιάσκοφ: Έπαιξε σε πέντε ομάδες

Και κλείνουμε με τον Νίκι Ζελιάσκοφ, έναν κεντρικό που στην Ελλάδα αγωνίστηκε σε πέντε ομάδες μας. Αρχικά αποκτήθηκε από την Ορεστιάδα και μετά έπαιξε σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Νίκαι και Ηρακλή. Θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους κεντρικούς που αγωνίστηκαν στην χώρα μας και εκτός από την επίθεση και το μπλοκ, ήταν πολύ καλός και στο σερβίς. Όσον αφορά τους τίτλους στην Ελλάδα, πανηγύρισε με τον Ολυμπιακό ένα πρωτάθλημα και με τη Νίκαια ένα Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Καλαμάτα, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν γίνει στην χώρα μας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα