1963-2018: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…

1963-2018: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…

bet365

Στην 59χρονη ιστορία της Α’ Εθνικής έχουν αφαιρεθεί 321 βαθμοί από 29 ομάδες. Ποιος σύλλογος είναι αυτός με τις περισσότερες τιμωρίες; Ο ΠΑΟΚ! Ο Σταύρος Σουντουλίδης αναλύει τους αριθμούς και θυμίζει παλιές… αμαρτίες.

Ο ΠΑΟΚ είναι στο… πέναλτι εδώ και μισό αιώνα! Από το 1963 μέχρι σήμερα οι «ασπρόμαυροι» έχουν δει να τους έχουν αφαιρεθεί 28 βαθμοί! Από τους BIG-4 ο «Δικέφαλος» είναι η ομάδα με τις περισσότερες τιμωρίες και απώλειες κερδισμένων βαθμών μέσα στο γήπεδο, δίχως να συνυπολογίζεται η πρωτόδικη ποινή για το ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ, ;όπου το μείον 28 γίνεται -33. Όταν κλείσουν οριστικά οι φάκελοι και οι υποθέσεις, μετά τις προσφυγές σε δεύτερο (Εφέσεων) και τρίτο (Διαιτητικό) βαθμό, εδώ θα είμαστε να τους προσθέσουμε…

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Στην σούμα συνυπολογίζονται και τις αφαιρέσεις από τη βαθμολογία των πλέι οφ, καθώς όσο και αν ορισμένοι κόπτονται για το αντίθετο, ασφαλώς και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι το -3 από τα πλέι οφ του 2014 ακόμη και οι -6 πέρσι είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο μίνι πρωτάθλημα.

Συνολικά από 29 ομάδες έχουν αφαιρεθεί 321* βαθμοί στα 59 χρόνια «ζωής» της Α’ Εθνικής. Το «ρεκόρ» παραμένουν οι δέκα βαθμοί που είχαν αφαιρεθεί το Μάρτιο του 1970 από τη νεοφώτιστη Παναχαϊκή (για δωροδοκία παικτών του Άρη), ενώ αναλύοντας λίγο καλύτερα τα πεπραγμένα των BIG-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου θα δούμε τον Παναθηναϊκό, με την περσινή τιμωρία του στο παιχνίδι των πλέι οφ κόντρα στον ΠΑΟΚ, να πιάνει την ΑΕΚ στους -19 βαθμούς.

Πάντως, σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις «μεγάλους», ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους λιγότερους πόντους. Σε 59 χρόνια του έχουν αφαιρεθεί μόλις 2 βαθμοί! Θα γίνουν (ή δε θα γίνουν…) πέντε μετά την απόφαση του Διαιτητικού στο οποίο έχει προσφύγει η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια οι Πειραιώτες είχαν τιμωρηθεί μια φορά με αφαίρεση βαθμών. Ήταν την περίοδο 1990-91, όταν ο αγώνας με τον Αθηναϊκό (2-2) στο Καραϊσκάκη διεκόπη στο 88’. Οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησαν τον διαιτητή Ναούμ, ενώ πήραν στο κυνήγι και τους δύο σκόρερ του Αθηναϊκού, Τζαλακώστα και Δημόπουλο.

Ηταν το περιβόητο παιχνίδι, όπου ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αργύρης Σαλιαρέλης, αποκάλεσε τους οπαδούς της ομάδας του «επιστήμονες», φράση που πέρασε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και μνημονεύεται ακόμη και σήμερα.

Τιμωρίες από… πολύ παλιά!

Η Α’ Εθνική μετρούσε μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όταν ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ομάδα που αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο. Η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1963-64 είχε γίνει την Κυριακή, με εξαίρεση το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που θα διεξαγόταν τέσσερις μέρες αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1963, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 27’ με τον Βασιλείου, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ραπτόπουλο. Όλοι είδαν πρώτα τον ποδοσφαιριστή του «Δικεφάλου» να στέλνει με δυνατό σουτ την μπάλα στα δίχτυα και τον Σημαντήρη να σταματάει την πορεία της, ενώ είχε περάσει τη γραμμή, στέλνοντάς την σε κόρνερ! Οσοι ήταν στο γήπεδο είδαν το γκολ ή τουλάχιστον το πέναλτι του αμυντικού του Ολυμπιακού, εκτός από έναν. Από τον Βούλγαρο διαιτητή, που υπέδειξε… άουτ! Ούτε, καν κόρνερ…

Έξαλλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο και μία μέρα αργότερα με απόφαση της ΕΠΟ να μηδενιστούν σε δύο αγώνες (τότε ίσχυε βαθμολογικό σύστημα 3-2-1). Ο Ρουμέντσεφ «αποτελείωσε» τη νοημοσύνη όλων όσων ήταν στο γήπεδο εκείνο το απόγευμα, γράφοντας στο «φύλλο αγώνα», ότι ο αμυντικός του Ολυμπιακού απέκρουσε την μπάλα με το στήθος, άποψη που καταρρίφτηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν προβλήθηκε το φιλμάκι από τα «Επίκαιρα» και έδειξε ξεκάθαρα πως οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είχαν δίκιο.

Τίποτε δεν άλλαξε τα επόμενα χρόνια και η πρώτη «θυσία» των «ασπρόμαυρων» δεν πέτυχε το παραμικρό, δεν αφύπνισε καμία συνείδηση, δεν κατάφερε να ιδρώσει κανενός το αφτί. Το βίωσαν καλά στο πετσί τους, με την σπουδαία ομάδα της δεκαετίας του ’70. Η κατάσταση στην ποδοσφαιρική Ελλάδα παρέμεινε ίδια και απαράλλαχτη, απλά τα «χρώματα» και τα ονόματα άλλαζαν και αλλάζουν….

Η απεργία έφερε το -6

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1986-87 «σημαδεύτηκε» από την απεργία των ΠΑΕ τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, ενώ είχε ξεκινήσει με την ΑΕΚ να είναι στο -3 λόγω της γνωστής υπόθεσης δωροδοκίας Χρυσοβιτσιάνου στον αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Η κόντρα πολιτείας-ΠΑΕ, με αφορμή το θέμα των εισπράξεων από τις ομάδες, ποσοστού επί των εισπράξεων-εσόδων του ΠΡΟ-ΠΟ, έφερε τη μεγάλη απεργία στο τέλος εκείνης της σεζόν. Οι περισσότερες ομάδες δεν προσήλθαν να παίξουν στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές και να τιμωρηθούν με αφαίρεση 6 βαθμών. Ανάμεσα σ’ αυτές που δεν κατέβηκαν στο γήπεδο ήταν κι ο ΠΑΟΚ, που έχασε το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Οι μόνες που προσήλθαν κανονικά στο γήπεδο και δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Όταν ο ΠΑΟΚ έφυγε (ξανά) από το γήπεδο

Η αποχώρηση των παικτών του ΠΑΟΚ από τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1990, έφερε την τιμωρία και την αφαίρεση τριών βαθμών.

Το ματς τινάχτηκε στον αέρα στο 73ο λεπτό όταν Καραμάνης αποφάσισε να αφήσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης με εννιά παίκτες αποβάλλοντας στην ίδια φάση τους Γιώργο Σκαρτάδο (τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές) και Μαγκντί Τολμπά. «Ο ΠΑΟΚ θα θυσιαστεί για να γίνει ένα έντιμο πρωτάθλημα», δήλωνε ο συγχωρεμένος Θωμάς Βουλινός στα αποδυτήρια κι ενώ επιτακτικά και σχεδόν με το ζόρι είχε πάρει την ομάδα από το γήπεδο. Αιτία; Τα φαλτσοσφυρίγματα του Βοιωτού διαιτητή, Καραμάνη. «Δε θα ήρθαμε εδώ για να γίνουμε πρόβατα στη σφαγή», έλεγε ο τότε πρόεδρος του «Δικεφάλου».

Εισβολή, διακοπή, τιμωρία…

Τη σεζόν 1995-96 το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα διεκόπη στο 71ο λεπτό εξαιτίας επεισοδίων οπαδών του ΠΑΟΚ στις θύρες 5-6 και δυνάμεων της αστυνομίας, με την Ενωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς να προηγείται στο σκορ με 3-1.

Οι οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι διακόπηκε και τα επεισόδια έφεραν το τέλος του Θωμά Βουλινού από την προεδρία, αλλά και μια βαριά καμπάνα, καθώς ο «Δικέφαλος του Βορρά» τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ έδωσε και πέντε παιχνίδια ως γηπεδούχος μακριά από το γήπεδο του. Οι «ασπρόμαυροι», μετά βίας, τερματίζοντας στην 14η θέση (τη χειρότερη στην ιστορία τους) κατάφεραν να σώσουν τη χρονιά.

Ετσι χάθηκε η πρωτιά στα πλέι οφ

Στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου, της σεζόν 2013-14, απέναντι στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με μείον τρεις βαθμούς, καθώς ο Σταύρος Μάνταλος έγραψε στο «φύλλο αγώνα» ότι υπήρξε επίθεση σε βάρος δύο «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών, του Γιάννη Μανιάτη και του Νέλσον Βαλντέζ.

Όμως, οι τρεις βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν από τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, αλλά από τον πίνακα των πλέι οφ! Ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι το CAS -εκεί όπου ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Παναθηναϊκός που ήθελε την πρωτιά στα πλέι οφ, εμφανίστηκαν με εφημερίδα ερυθρόλευκων αποχρώσεων στα χέρια, χωρίς όμως να δικαιωθεί, καθώς το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης δήλωσε αναρμόδιο.

Ο «Δικέφαλος» έχασε για ένα βαθμό την πρωτιά στα πλέι οφ και πριν από τον τελευταίο αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, διοργανώθηκε συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πορεία προς την Τούμπα, με την παρουσία και την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη.

Το… ταμείο έβγαλε μείον έξι βαθμούς

Η εισβολή των οπαδών, που οδήγησε στη διακοπή του πρώτου ημιτελικού με αντίπαλο πάλι τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο του 2016, στοίχισε ακριβά στον ΠΑΟΚ (συνολικά του αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί), με τον Ιβάν Σαββίδη, το ίδιο βράδυ των οργίων από τον διαιτητή Ανδρέα Παππά, να δηλώνει ξεκάθαρα «μου κήρυξαν τον πόλεμο, μπαίνω σε αυτόν τον πόλεμο»!

Για εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών (η Τούμπα έκλεισε για τρία ματς), ενώ υπήρξε και η αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, όταν με απόφαση του Σαββίδη δεν κατέβηκε να παίξει στο Καραϊσκάκη και στον δεύτερο ημιτελικό.

Πλήρωσε ακριβά το κύπελλο…

​​

Το κύπελλο που κατέκτησε το Μάιο του 2017 στο Βόλο, ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε πολύ ακριβά. Τα αιματηρά επεισόδια πριν από την έναρξη του τελικού στο Πανθεσσαλικό Στάδιο έφεραν μια βαρύτατη τιμωρία: αφαίρεση έξι βαθμών από τη βαθμολογία των πλέι οφ της σεζόν, ποινή επτά αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 282.500 ευρώ, με την υπόθεση να κλείνει με την απόφαση του Διαιτητικού (όπου δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση).

* Στους 321 βαθμούς δεν υπολογίζονται οι -5 βαθμοί του ΠΑΟΚ και οι -3 βαθμοί του Ολυμπιακού, λόγω των προσφυγών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι δύο ΠΑΕ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα