Ο cyborg άνθρωπος που... ακούει τα χρώματα! (pics)

Δήμος Μπουλούκος
Ο cyborg άνθρωπος που... ακούει τα χρώματα! (pics)

bet365

To GWJ συνάντησε τον πιο διάσημο cyborg άνθρωπο, τον Neil Harbisson, έμαθε για την κεραία που είναι εμφυτευμένη στο κρανίο του και συζήτησε μαζί του για όσα η επιστήμη μπορεί να προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Neil Harbisson δεν είναι ένας κανονικός άνθρωπος, για την ακρίβεια δεν είναι ένας απλός άνθρωπος αλλά ένας cyborg άνθρωπος όπως πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει εμφυτέψει μέσα στο κρανίο του μία κεραία, η οποία ουσιαστικά του «μεταφράζει» σε ήχο όλα τα χρώματα! Και γιατί το έκανε αυτό; Επειδή γεννήθηκε με αχρωματοψία και έβλεπε συνεχώς άσπρο, μαύρο ή και γκρι. «Ο ουρανός ήταν πάντα γκρι, η τηλεόραση μαύρη και άσπρη, ο κόσμος όλος δεν είχε χρώμα για μένα και έπρεπε κάτι να κάνω», λέει στο gazzetta που τον συνάντησε στην Αθήνα, στην οποία ταξίδεψε προσκεκλημένος της SAS για την εξαιρετική ημερίδα SAS Analytics Day, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της ατζέντας τους decision makers, directors και managers και τους προετοιμάζει για την Οικονομία των Analytics και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

O Harbisson γεννήθηκε το 1984 στο Λονδίνο και από μικρός δεν ξεχώριζε χρώματα. Αντί να βλέπει έναν κόσμο σε κλίμακα του γκρι, ο Harbisson μπορεί πλέον να ακούει μια συμφωνία χρώματος και να αναγνωρίζει πρόσωπα και πίνακες ζωγραφικής. Η συσκευή που έχει, ουσιαστικά αναγνωρίζει τα χρώματα, τα μεταμορφώνει σε ήχους και σχεδιάστηκε από τον ειδικό στα cybernetics, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Στην αρχή και επί μία δεκαετία φορούσε ακουστικά, αλλά μετά από σειρά εγχειρήσεων που έκανε στη Βαρκελώνη, η κεραία και ο μηχανισμός τοποθετήθηκαν μέσα στο κρανίο του. «Δεν νιώθω ότι χρησιμοποιώ την τεχνολογία ή την φοράω, αλλά νιώθω ότι είμαι η τεχνολογία. Δεν αντιμετωπίζω την κεραία ως συσκευή αλλά μέρος του σώματος μου», λέει με δόση αυταρέσκειας, δικαιολογημένης λόγω και της καλλιτεχνικής φύσης του Neil που θεωρεί τον εαυτό του τον πρώτο cyborg καλλιτέχνη.

Του πήρε χρόνος να εξασκηθεί αλλά πλέον αντιλαμβάνεται όλες τις διαφορές και τις παραλλαγές των χρωμάτων. Και το 2014 ολοκλήρωσε το όνειρο του, βάζοντας τη συσκευή αρχικά το πίσω μέρος του κεφαλιού του και μετά μέσα στο κρανίο. «Πήγα στη Βαρκελώνη και βρήκα έναν γιατρό που ανέλαβε την επέμβαση. Ολοι με ρωτούν γιατί δεν πήγα σε κάποιο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή ερευνητικό κέντρο, αλλά η απάντηση είναι απλή: κανείς δεν με δεχόταν, ούτε καν συζητούσε να πάρουν το ρίσκο», λέει και προσθέτει: «Από τότε άλλαξε η ζωή μου κι έγινε ολόκληρη γεμάτη μουσική. Ότι και να βλέπω μεταμορφώνεται σε μουσική. Το χειρότερο μου βέβαια είναι όταν πάω σε super market, ειδικά στα απορρυπαντικά καθώς με τόσο πολλά και έντονα χρώματα στις συσκευασίες, κάποια στιγμή ακόμα και εγώ δεν ξέρω τι να ξεχωρίσω μέσα σε ένα κεφάλι γεμάτο μουσικές»

Για την ακρίβεια ο Νeil δεν ακούει ακριβώς ήχους αλλά δονήσεις μέσα στο κεφάλι του, που αντιστοιχούν σε χρώματα. Ο ίδιος δεν νιώθει σα ένας σύγχρονος Robocop αν και κάποιες φορές… πλήρωσε άσχημα την κεραία του: «Είχα πάει σε μία διαδήλωση στη Βαρκελώνη και οι αστυνομικοί μου ζητούσαν να κατεβάσω την κάμερα και να σταματήσω να τους καταγράφω. Τους εξηγούσα ότι δεν είναι κάμερα, αλλά αυτοί επέμεναν. Ωσπου τελικά έμεινα με την κεραία και κάποια καλώδια στα χέρια μου.» Η συσκευή στο κεφάλι του είναι συνδεδεμένη με το κινητό του και έτσι μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε εικόνα στο κινητό του και να αντιληφθεί τα χρώματα της.

Εχει δημιουργήσει και χρωματικές συνθέσεις οι οποίες γι’ αυτόν αντιστοιχούν σε ένα τραγούδι ή σε ένα αριστούργημα ενός σπουδαίου συνθέτη, όπως το Fur Elise του Μπετόβεν…

Πλέον ο ίδιος χρησιμοποιεί την ιδιαιτερότητα του αντίστροφα και ζωγραφίζει. «Το κάνω από την ανάποδη, ακούω μία ομιλία, για παράδειγμα του Χϊτλερ ή του Νέλσον Μαντέλα και τη μεταφέρω με χρώματα στο καμβά. Πάντως οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι», λέει χαμογελαστά.

Παραδέχεται επίσης ότι πολλές φορές τον κοιτούν παράξενα. «Δεν ξέρουν, ούτε αντιλαμβάνονται όλοι ότι είμαι cyborg και αντιδρούν είτε με φόβο, είτε με περιφρόνηση. Κι εδώ στην Αθήνα με κοιτούσαν παράξενα. Αλλά έχω τη λύση μου» λέει και μας δείχνει το καπέλο που φορά και μέσα σε αυτό κρύβει την κεραία!

Το χειρότερο του ήταν, όταν αναγκαζόταν να επιστρέφει στη Μεγάλη Βρετανία από ταξίδια στο εξωτερικό. «Στον έλεγχο διαβατηρίων που γίνεται στις εισόδους της χώρας από μηχανές, ζητούν από τους ταξιδιώτες να βγάλουν τα γυαλιά τους, για να δουν την ομοιότητα με τη φωτογραφία στο ταξιδιωτικό έγγραφο. Εμένα μου ζητούσαν να βγάλω την κεραία και σάστιζαν όταν τους εξηγώ ότι δεν αφαιρείται και… είμαι εγώ! Τελικά έβγαλα διαβατήριο με την κεραία στο κεφάλι μου στη φωτογραφία και δεν αντιμετωπίζω πλέον πρόβλημα», λέει και θεωρεί ότι αυτό ήταν μία μεγάλη νίκη του cyborg κινήματος.

Όπως μου επανέλαβε, δεν νιώθει διαφορετικός, ούτε πειραματόζωο, ούτε κάτι άλλο, παρά ένας cyborg άνθρωπος και αναφέρει με ενθουσιασμό τη χρήση των cybernetics στη σύγχρονη ζωή. «Από απλές μέχρι σύνθετες χρήσεις, μπορούν να εφαρμοστούν στη ζωή του ανθρώπου. Πάρτε για παράδειγμα ένα εμφυτευμένο δόντι που θα έχει τη χρήση του φακού, πόσο χρήσιμο θα ήταν αν κάποια στιγμή έπεφτε απόλυτο σκοτάδι. Ή κάποιο chip σε δάχτυλο για να βοηθά τις αισθήσεις σε πεδία που είναι εκτός του εύρους της αντίληψης τους.»

Mία αγαπημένη συνήθεια του Neil είναι να ανιχνεύει τα χρώματα του προσώπου του συνομιλητή του και να ακούει… μουσική! «Αλλοι κοιτούν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, εγώ επιλέγω να επικεντρώνομαι στα χρώματα» λέει πλησιάζοντας την κεραία του στο κεφάλι μου και αναφέροντας τις νότες που έχουν οι αποχρώσεις του προσώπου μου! Το ίδιο έχει κάνει και σε παγκόσμιες προσωπικότητες που έχει συναντήσει στη ζωή, όπως ο Moby και ο ηθοποιός Macaulay Culkin.

Όταν ήρθε η στιγμή να τον αποχαιρετήσω, δεν ήξερα με ποιο τρόπο να του πω το αντίο. Να του μιλήσω απευθυνόμενος σε έναν πρωτοπόρο του ανθρώπινου είδους και πιονέρο της τεχνολογίας ή να του απευθυνθώ όπως σε έναν τύπο που απλώς θέλει να διαφέρει. Κατάλαβα ότι η αλήθεια ίσως να είναι κάπου στη μέση. Σαν έναν άνθρωπο με ανήσυχο πνεύμα, που μετέτρεψε τη σωματική του αδυναμία σε προτέρημα και σε σημείο αναφοράς.

Αλλωστε τα ανήσυχα πνεύματα είναι αυτά που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε όλες τις μεγάλες κατακτήσεις της...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα