Παστούρωμα, ένας βασανισμός που πρέπει να σταματήσει! (vids, poll)

Δημήτρης Τομαράς
Παστούρωμα, ένας βασανισμός που πρέπει να σταματήσει! (vids, poll)

bet365

Τα όσα συμβαίνουν στη Σαντορίνη είναι απλά η βιτρίνα! Η συστηματική κακοποίηση ζώων μέσω της διαδικασίας κυρίως μέσω του παστουρώματος είναι πρακτική που την συναντάμε κυρίως στα νησιά. Το G-Weekend σας αναλύει.

Παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους. Συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (σ.σ. αποκαλείται διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που γίνεται με τα βοοειδή. Το παστούρωμα αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες (σ.σ. οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους) και περνούν όλη τους την ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση. Το πολύ μεγάλο αυτό... βασανιστήριο ζώων που έχει κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φιλοζωικούς συλλόγους και ακόμα και τις Εισαγγελικές Αρχές που έχουν υποθέσεις που... τρέχουν, συναντάται κυρίως σε νησιά. Υπάρχουν βίντεο που έχουν αναρτήσει ιστότοποι που ασχολούνται με αυτά τα θέματα όπως το Ζoosos.gr, όπως και άπειρες καταγγελίες.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Υπάρχουν και περιπτώσεις ζώων που έχουν σπάσει τα πόδια τους στην προσπάθεια να περπατήσουν καλύτερα ή να τρέξουν ή να πηδήξουν όπως έχει συμβεί με κατσίκια. Τα ζώα φυσικά και έχουν μεγάλο θέμα κίνησης με όλο αυτό και δεν μπορούν ούτε να ξαπλώσουν ούτε να χαλαρώσουν ή να ηρεμήσουν. Από το παστούρωμα φυσικά μπορούν να προκληθούν και πολλοί άλλοι χρόνιοι τραυματισμοί και να επιφέρουν ακόμα και θάνατο. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή υπάρχουν άκαρδοι και απάνθρωποι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περιφράξουν σωστά τον χώρο που έχουν τα ζώα τους ή δεν τα επιτηρούν ή δεν έχουν καν τον σωστό χώρο. Υπάρχει ακόμα και η δικαιολογία ότι μπορεί να προκληθούν ατυχήματα με πεζούς ή οχήματα ή και τα ίδια τα ζώα εάν βγουν στον δρόμο ή βρεθούν αλλού.

Όμως αυτό που ισχύει από πλευράς Νόμου είναι το εξής: οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι βάση του Ν4039/12 και Ν. 4235/14 αλλά και της ηθικής να παρέχουν στα ζώα τους σωστές συνθήκες διαβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έπρεπε να διατηρούν ζώα. Επίσης με εξαίρεση λίγο την Λακωνία εκτός από κάποια νησιά δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα η σκληρή μέθοδος του παστουρώματος.

Ακόμα και για ένα μικρό διάστημα το δέσιμο σε έναν φράχτη ή κάπου για το ζώο μπορεί να είναι αποδεκτό αλλά όχι το παστούρωμα και για όλη την ζωή ενός προβάτου, αλόγου ή άλλου ζώου. Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με φωτογραφίες και υλικό που είχε στείλει στις αρμόδιες Αρχές και την Εισαγγελία αλλά και στην Lifo είχε καταγγείλει το θέμα, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν με τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, δεν λύσουν τα ζώα τους και δεν τα φέρουν σε συνθήκες ευζωίας, ζητούν τις αυτεπάγγελτες ενέργειες σας για την ποινική δίωξη των ιδιοκτητών σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4039/12.

Επίσης με αφορμή άλλο θέμα, την θανάτωση επτά κουταβιών στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας από την Αστυνομία είχαν ανακοινωθεί τα παρακάτω:

Μετά από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε το πόσο μαρτυρική είναι η ζωή αυτών των ζώων. Λέμε λοιπόν... stop στο παστούρωμα και ένα μεγάλο όχι στον βασανισμό των ζωών. Στην Ελλάδα του 2018 δεν γίνεται οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων να φέρονται έτσι στα ζώα. Δείτε πιο κάτω βίντεο από Zoosos.gr αλλά και φωτογραφικό υλικό και καταθέστε την άποψή σας στο poll.

 

Τελευταία Νέα