«Το νερό του Καματερού», τα... θαύματα και η ΑΕΚ!

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Το νερό του Καματερού», τα... θαύματα και η ΑΕΚ!

bet365

To G-Weekend Journal θυμίζει την κωμικοτραγική ιστορία με το «θαυματουργό νερό του Καματερού» που υποτίθεται πως θεράπευε τον καρκίνο και την... εμπλοκή πέντε παικτών της ΑΕΚ που έσπευσαν να το δοκιμάσουν!

Υπάρχουν ιστορίες για γέλια και για κλάματα που έχουν σημαδέψει την ελληνική κοινωνία. Ιστορίες κωμικοτραγικές με τους πρωταγωνιστές της να επιδίδονται σε εμπόριο ελπίδας με θύματα ανυποψίαστους πολίτες, ανθρώπους που έψαχναν σανίδα σωτηρίας.

Οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία ή και την ανυπαρξία της κρατικής μηχανής δρούσαν και συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτοι εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το περίφημο «θαυματουργό νερό του Καματερού» που έκανε την εμφάνιση του, τον Φεβρουάριο του 1976. Πήρε το όνομα του από τον Γιώργο Καματερό, ενός δικηγόρου που ισχυρίζονταν πως είχε στην κατοχή του τεράστιες ποσότητες νερού που μπορούσαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο!

Εφημερίδες όπως «Τα Νέα» κυκλοφορούσαν με πρωτοσέλιδο τίτλο «ο καρκίνος νικήθηκε» με αποτέλεσμα χιλιάδες απλοί πολίτες να πιστέψουν την συγκεκριμένη ιστορία. Δεν ήταν το μόνο έντυπο την στιγμή που υπήρχε μεγάλη αντιπαράθεση στον Τύπο για το αν θα πρέπει να δημοσιεύονται τέτοιου είδους ειδήσεις από την στιγμή που τίποτα δεν είχε αποδειχθεί!

Τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για νερό που περιείχε συστατικά από πετρώματα της Κω! Το επιτελείο του Καματερού επεξεργάζονταν την συγκεκριμένη ουσία και εν συνεχεία ο νεόκοπος δικηγόρος έπαιρνε σβάρνα τους δρόμους της Αθήνας με ένα βυτιοφόρο προκειμένου να γεμίζει τα μπιτόνια των ανθρώπων που πίστευαν πως με αυτό τον τρόπο θα νικούσαν τον καρκίνο!

Ακόμη και παιδιά με λευχαιμία εγκατέλειπαν την θεραπεία ελπίζονταν πως θα γιατρευτούν με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο.

Το φαινόμενο του «θαυματουργού νερού του Καματερού» είχε πλέον λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντανακλαστικά των εισαγγελικών αρχών λειτούργησαν με σημαντική καθυστέρηση.

Σε τούτο το σημείο μπλέκεται και ΑΕΚ, καθώς στις 18 Μαρτίου 1976 το συνεργείο με το βυτίο του Καματερού είχε σταθμεύσει έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επικρατούσε πανικός από χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έδιναν μάχη για μερικά λίτρα του μαγικού νερού! Από το πρωί μέχρι το απόγευμα οι ουρές ήταν ατελείωτες, ενώ δεν έλειπαν και τα απρόοπτα αφού έπεφτε ξύλο για το ποιος θα εξασφαλίσει πρώτος μερικά λίτρα!

Πέντε ποδοσφαιριστές της «Ένωσης» που βρίσκονταν στο γήπεδο για την πρωινή προπόνηση, είτε για πλάκα, είτε από περιέργεια μπήκαν στη διαδικασία να δοκιμάσουν το νερό. Οι Γιώργος Σκρέκης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δέδες, Πέτρος Ραβούσης και Σπύρος Στεφανίδης πήραν το δικό τους δείγμα με την «Αθλητική Ηχώ» την επόμενη μέρα να προτάσσει το συγκεκριμένο θέμα στο φύλλο της. Ευτυχώς κανένας ποδοσφαιριστής δεν παρουσίασε πρόβλημα υγείας, μολονότι τα βιολογικά εργαστήρια στις αναλύσεις που έγιναν εντόπισαν ποσοστό ραδιενέργειας πάνω από 35% στο περίφημο νερό!

Λίγες μέρες αργότερα (30/3/1976), το νερό του Καματερού κρίθηκε επικίνδυνο και η κατανάλωσή του απαγορεύθηκε. Ο εμπνευστής της συγκεκριμένης ιστορία συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη, όπου καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση εξαγοράζοντας την ποινή του.

Ο Γιώργος Καματερός μετά τον ντόρο που έλαβε η υπόθεση αποφάσισε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Τα ίχνη του χάθηκαν μέχρι το 1998 όπου έγινε γνωστό πως αυτοκτόνησε έχοντας καταστραφεί οικονομικά. Είχε επιστρέψει λίγους μήνες νωρίτερα στην Κω...

 

Τελευταία Νέα