Μιχόγιεβιτς: Το διαμάντι από το Τρέμπινιε

Σταύρος Σουντουλίδης
Μιχόγιεβιτς: Το διαμάντι από το Τρέμπινιε

bet365

Το Weekend σας ταξιδεύει μέχρι το Τρέμπινιε της Βοσνίας, μιας πόλης που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «παράγει» αθλητές. Μεταξύ αυτών και ο Μάρκο Μιχόγιεβιτς, το «next big thing» του ΠΑΟΚ, ο οποίος απλά συνεχίζει την… παράδοση του χωριού του.

Την ώρα που ο ΠΑΟΚ αποχαιρετούσε τον Κάρλος «El Leon» Σαμπράνο, περίμενε, μάλλον αδίκως, τον «δικό μας», Ευγένιο Χατσερίδη (που ετοιμάζεται να βάλει την τζίφρα του στο νέο συμβόλαιο με την Ντιναμό Κιέβου) του προέκυψε ένα ψιλόλιγνο παιδί, ο Μάρκο Μιχόγιεβιτς, από το Τρεμπίνιε της Βοσνίας.

Μιας και το έφερε από την αρχή η κουβέντα, το Τρέμπινιε είναι μια πόλη στα νότια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μια περιοχή η οποία δε φημίζεται για κάτι άλλο πλην της «παραγωγής», υψηλού επιπέδου, αθλητών. Απ’ εκεί κρατά η σκούφια του παγκόσμιου πρωταθλητή με τη Σερβία το 2002, Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς, εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια και ανδρώθηκε ο Σάσα Ντανίλοβιτς, εκεί γεννήθηκε ο πρώην τερματοφύλακας της Τσέλσι, και αρχηγός της Εθνικής Βοσνίας, Ασμίρ Μπέγκοβπς, αλλά και δύο πρώην «ασπρόμαυροι», ο Γκόικο Τσίμιροτ και ο βολεϊμπολίστας Σάσα Στάροβιτς. Αν σουλατσάρετε, δε, στο διαδίκτυο θα βρείτε καμιά πενηνταριά ακόμη επώνυμους αθλητές. Ε, δε το λες και μικρό επίτευγμα για μια πόλη μόλις 32.000 κατοίκων, στην συντριπτική πλειοψηφία τους Σέρβοι.

Εκεί, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα έχει δημιουργήσει το δικό του καμπ μπάσκετ και επί δώδεκα χρόνια κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται ταλέντα ηλικίας 12 έως 18 ετών από όλα τα μέρη του κόσμου. «Το Τρέμπινιε θα είναι πάντα μέρος του εαυτού και της οικογένειας μου, είναι μια πόλη που βγάζει καλούς αθλητές και ανθρώπους», είχε πει για την περιοχή ο πρώην σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού.

Ο γεννημένος στις 21 Απριλίου 1996, Μάρκο Μιχόγιεβιτς, άρτι αφιχθέντας στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ, αποτελεί ένα από τα «next big thing» του βοσνιακού ποδοσφαίρου, συνεχίζοντας την… παράδοση του χωριού του. Η γοητευτική, αν μη τι άλλο, τζένεραλ μάνατζερ της FK Σαράγεβο, Σαμπρίνα Μπουλούμπασιτς, φρόντισε να καθησυχάσει τους ανθρώπους του «Δικεφάλου», «ο Μάρκο είναι ένα προσγειωμένο παιδί που ξέρει τι θέλει και τι ζητάει» είπε πρόσφατα στον αέρα της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας πως ο Μάρκο ή Μαρκ, όπως τον αποκαλεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου, είναι λάτρης της υγιεινής ζωής, της διατροφής και έχει για αγαπημένο του μότο το «από τα αγκάθια φτάνεις στα αστέρια».

Στην Τούμπα ελπίζουν, οι μαζεμένοι προβολείς της δημοσιότητας, που έπεσαν πάνω στο νεαρό παίκτη, να μην τον τυφλώσουν και ο 7ος Βόσνιος που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, να δικαιώσει όλους όσοι πιστεύουν στο ταλέντο του, όπως πρώτοι πίστεψαν πριν από πέντε χρόνια οι άνθρωποι της ομάδας από το Σαράγεβο.

Ο Μιχόγιεβιτς άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, σε ηλικία επτά ετών, στη Λεοτάρ του Τρέμπινιε, εκεί τον είδαν οι «πρωτευουσιάνοι» και τον πήραν στις ακαδημίες τους. Εκανε ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ της Βοσνίας την σεζόν 2012-13, ως ένας από τους νεότερους ποδοσφαιριστές.

Η Σαράγεβο είχε βρει «φλέβα χρυσού» στο Τρέμπινιε και στη Λεοτάρ. Μέσα σε ένα χρόνο πήρε τους τρεις πιο ταλαντούχους παίκτες: Το 2013 τον Γκόικο Τσίμιροτ, ένα χρόνο αργότερα τον Μάρκο Μιχόγεβιτς και τον Νεμάνια Αντουτσιτς. Μέχρι τις πρώτες ημέρες του 2015 αγωνιζόταν μόνο με την ομάδα κάτω των 19, όταν ο Μέχο Κόντρο (πρώην άσος της Μπαρτσελόνα) αποφάσισε να τον πάρει στη χειμερινή προετοιμασία της ομάδας στην Τουρκίας. Στα πρώτα δύο φιλικό κέρδισε τη Μέταλιστ και την Παρτιζάν με 1-0 και ο Κόντρο επαινούσε τον πιτσιρικά από το Τρέμπινιε. Ετσι, στο δεύτερο μισό της χρονιάς «έγραψε» 5 συμμετοχές, αναδείχθηκε πρωταθλητής Βοσνίας πριν κλείσει τα 20 του χρόνια.

Ο μικρός είχε αρχίσει να δείχνει το ταλέντο του, να βγάζει ηγετικές τάσεις μέσα στο γήπεδο, αγωνιζόμενος και με τις μικρές εθνικές ομάδες της Βοσνίας. Στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2015 οδήγησε την ομάδα της χώρας του στη δεύτερη θέση πίσω από τη Γαλλία και στις τάξεις των σκάουτερ σήμανε συναγερμός, όταν επανέλαβε τις ίδιες εντυπωσιακές εμφανίσεις και στο Elite Round το Μάιο της ίδιας χρονιάς. Το μοναδικό πρόβλημα ήταν η απουσία της οικογένειας και των φίλων του, που είχε αφήσει πίσω στο Τρέμπινιε, όπου όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, μένοντας μόνος σε μια μεγαλούπολη, όπως το Σαράγεβο, γι’ αυτό και στην αρχή ο δρόμος έμοιαζε με ανηφόρα. «Δεν ήξερα κανέναν, ζούσα σε μία πολύ μεγαλύτερη πόλη, νέες συνήθειες, κανένας φίλος. Ένιωσα πως ξεκίνησα τη ζωή μου από την αρχή», είχε πει τότε και η μόνη του ενασχόληση ήταν η προπόνηση και οι αγώνες.

Βραβείο «Ismir Pintol», βραβείο ζωής

Η σεζόν 2016-17 ήταν αυτή που άλλαξε τη ζωή και τις συνήθειες του. Αρχισε να γίνεται γνωστός, που και που έβλεπε τη φάτσα του στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες, την ίδια ώρα που η κρατική τηλεόραση εστίαζε το ενδιαφέρον της στον κεντρικό αμυντικό της Σάραγεβο, που αναδείχθηκε δύο φορές ως ο «καλύτερος παίκτης του μήνα» και στο τέλος της χρονιάς, μετά από συνολικά 52 εμφανίσεις και ένα γκολ, τιμήθηκε από τους οπαδούς με το βραβείο "Ismir Pintol".

Ενα όχι όποιο κι όποιο βραβείο, αλλά ένα βραβείο καρδιάς και ευγνωμοσύνης. Βλέπετε, το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στον καλύτερο παίκτη, στη μνήμη του νεαρού ποδοσφαιριστή που πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο πριν φύγει από τη ζωή τον Ιούνιο του 2002. Εκτοτε, οι οπαδοί της ομάδας τιμούν τον κορυφαίο, κατά τη γνώμη τους, παίκτη της χρονιάς με το συγκεκριμένο βραβείο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα οι συμπαίκτες του, μετά από ψηφοφορία, τον ανέδειξαν ως το νεότερο αρχηγό στην ιστορία της ομάδας και ο Μάρκο καμάρωνε φορώντας το περιβραχιόνιο στο ευρωπαϊκό παιχνίδι για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Ζάρια Μπάλτι από τη Μολδαβία, όπου μάλιστα σκόραρε το μοναδικό γκολ των Βόσνιων. Το κυριότερο ήταν πως δε λύγισε υπό το βάρος της ευθύνης. «Είναι μεγάλη ευθύνη, να είσαι αρχηγός σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω σου, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν οι συμπαίκτες μου πέφτουν σωματικά ή ψυχολογικά, πρέπει να είμαι αυτός που θα τους σπρώξει μπροστά», είχε πει δείχνοντας το δρόμο προς την επιτυχία.

Νωρίτερα, ο Ερυθρός Αστέρας προσπάθησε να τον κάνει δικό του, το ίδιο και η Αούστρια Βιέννης, που έστειλε άνθρωπο της στη Βοσνία για να τον δει από κοντά, ενώ σκόραρε νωρίς στο πρωτάθλημα.

Τον περασμένο Νοέμβριο ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2020 και στις 9 Ιανουαρίου ήρθε η κλήση από τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι στην εθνική ομάδα των ανδρών, που θα έφευγε για τουρνέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τους «δράκους» αγωνίστηκε στο φιλικό απέναντι στην αμερικανική ομάδα (0-0), με το νέο ομοσπονδιακό προπονητή της Βοσνίας να του επιτρέπει την αναχώρηση από το καμπ στο Σαν Αντόνιο, παρότι θα έμενε με έναν μόλις αμυντικό, γιατί έβλεπε πως για τον Μιχόγιεβτς η πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν «η μεγάλη ευκαιρία του».

Στο Σαράγεβο οι οπαδοί και ο Τύπος δεν συμφωνούσαν με την απόφαση της διοίκησης να τον παραχωρήσει για μόλις 300.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ. Ελεγαν ότι η αξία του Μάρκο είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως ο πιτσιρικάς δεν κρατιόταν! Ο Τσίμιροτ είχε προλάβει να τον ενημερώσει για όλα και η Θεσσαλονίκη έμοιαζε προορισμός δίχως γυρισμό…

 

Τελευταία Νέα