Η παρανοϊκή 1η συναυλία του Nick Cave στην Ελλάδα!

Η παρανοϊκή 1η συναυλία του Nick Cave στην Ελλάδα!

bet365

To G-Weekend Journal γράφει για την «αρρωστημένη» παρθενική συναυλία του Nick Cave πριν από 35 χρόνια, το 1982, στο Σπόρτινγκ καταγράφοντας το κλίμα της εποχής!

O Nick Cave εδώ και 35 χρόνια έχει αναπτύξει μια σταθερή σχέση με το ελληνικό κοινό που εξελίχθηκε σε λατρεία. Με το προχθεσινό live (16/11) έφτασε αισίως τα 18 στη χώρα μας και βάζει πλέον πλώρη για το 19ο που θα γίνει στις 23 Ιουνίου στο πλαίσιο του Ejekt Festival.

Ο Αυστραλός μουσικός επισκέφθηκε την Ελλάδα 15 φορές με τους Bad Seeds, 2 φορές με τους Grinderman ενώ η πρώτη και για πολλούς «γερόλυκους» φανς του αξέχαστη συναυλία του πραγματοποιήθηκε στο μακρινό 1982 στο Σπόρτινγκ όπου συνοδεύονταν από τους Birthday Party.

Η πρώτη εμφάνιση του άσημου τότε μουσικού στη χώρα ήταν στο πλαίσιο ενός τριήμερου φεστιβάλ new wave συγκροτημάτων σε μια εποχή που στην Ελλάδα τα πάντα χαρακτηρίζονταν ως punk!

O Nick Cave και οι Birthday Party ήταν το μεγάλο όνομα της πρώτης μέρας, ενώ support μπάντα ήταν οι Έλληνες Metro Decay. Την δεύτερη μέρα έπαιξαν στο Σπόρτινγκ οι Fall με Support τους Magic De Spell, ενώ το φιλόδοξο φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τους θρυλικούς New Order, οι οποίοι ιδρύθηκαν από τις στάχτες των Joy Division του αδικοχαμένου Ιan Curtis.

Το ελληνικό κοινό αποδείχθηκε πολύ ψαγμένο, καθώς σε μια εποχή όπου ο Nick Cave έβαζε τις βάσεις για μια τεράστια καριέρα όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον 500 οπαδοί του βρέθηκαν στο Σπόρτινγκ αποσβολωμένοι να παρατηρούν τις κινήσεις του σπουδαίου frontman που έδινε κυριολεκτικά ρεσιτάλ αυθεντικότητας.

Ο Cave χτυπιόταν σαν να μην υπάρχει αύριο, έκανε περίεργες γκριμάτσες, έχανε την ισορροπία του, σηκωνόταν βουτούσε στο κοινό, ούρλιαζε υστερικά, έσπρωχνε τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την τήρηση της τάξης (σ.σ.: δεν υπήρχαν εκείνοι την εποχή security), διχάζοντας με την απόδοση του πανκιά, φρικά, νιουγουεϊβάδες, γκοθάδες, ροκάδες και μερικούς περίεργους που αδυνατούσαν να συνειδητοποιούσαν πως ένα κεφάλαιο της ροκ μουσική εν Ελλάδι γράφονταν εκείνο το βράδυ της 20 Σεπτεμβρίου 1982.

Ο κιθαρίστας Mick Harvey πιστός σύντροφος του και στους Bad Seeds μέχρι το 2009 έδειχνε από εκείνη την εποχή το ταλέντο του, ενώ οι Rowland S. Howar (κιθάρα) και Tracy Pew (μπάσο) αποτελούσαν το ιδανικό συμπλήρωμα στην παράνοια που έβγαζε ο frontman της μπάντας. Οι δύο τελευταίοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή...

O Cave έμοιαζε με τις χορευτικές κινήσεις του «Elvis των φτωχών», ενώ διέκρινες από το ξεκίνημα της καριέρας του ψήγματα επιρροής από τον μεγάλο Leonard Cohen σε μια σκοτεινή εποχή, γεμάτη λακ, ναρκωτικά, τσαμπουκάδες και αφέλεια!

Το Junkyard το οποίο προωθούσε είναι ένα αρκετά δύσπεπτο και πειραματικό άλμπουμ. Το τελευταίο με τους Birthday Party. Εκείνο το βράδυ πριν από 35 χρόνια στο κλειστό του Σπόρτινγκ λίγοι καταλάβαιναν ποια τραγούδια ερμήνευε από σκηνής, αλλά δεν είχε καμιά σημασία!

Highlight της συναυλίας τα δύο κομμάτια των Stooges του Iggy Pop με τα οποία ο Cave επέλεξε να κλείσει την βραδιά ζητώντας την απαραίτητα συνοδεία σαξοφωνίστα, όπου επικράτησε παροξυσμός. Δεκάδες οπαδοί ανέβηκαν στη σκηνή τραγουδώντας μαζί του, ενώ κάποιοι ξέσπασαν στα όργανα σε μια κλασική rock n' roll κατάσταση!

Ο αστικός μύθος της εποχής θέλει τον Nick Cave να κοιμάται σε παγκάκια στον παρακείμενο χώρο του Caravel και να δαγκώνει τους διοργανωτές!

Στα 60 του παραμένει ακμαιότατος αν και έχει αφήσει πίσω της ακρότητες του παρελθόντος.
Ο «πρίγκιπας του σκότους» Νο2 (σ.σ.: ο αυθεντικός είναι ο Ozzy Osbourne) εξακολουθεί να μαγνητίζει τα πλήθη με τις ερμηνείες του, τραγουδώντας για τον μοιραίο έρωτα, την τρέλα και τον θάνατο...

 

Τελευταία Νέα