Ο κόσμος του ακατανόητου (pics)

Ο κόσμος του ακατανόητου (pics)

bet365

Σαν σήμερα (3/6), το 1924, πεθαίνει ο Φραντς Κάφκα. “Η Δίκη”, το πιο διάσημο έργο του, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και το Weekend γράφει γι' αυτή!

Το λογοτεχνικό modus operandi του Φραντς Κάφκα βρίσκεται στο μήνυμα το “ακατανόητο δεν μπορεί να κατανοηθεί”. Μέσω των παραβολών και των αλληγοριών του αυτό ήθελε να εκφράσει και σε αυτό βασίστηκε το έργο του. Η εξήγηση του παραλόγου δεν ήταν στις προθέσεις του, αλλά η απεικόνιση του κόσμου που αυτό δημιουργούσε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Κάφκα είναι μονοθεματικός, γιατί τα περισσότερα έργα του προέρχονται από τη μελέτη και τον προβληματισμό του πάνω στο ανεξήγητο. Η πρόσληψη του κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα δεν γίνεται παθητικά από τον τσέχο συγγραφέα.

Οι προσωπικές εμπειρίες, οι μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνταν και η ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την αντίληψη του. Η σύλληψη ενός δυστοπικού μέλλοντος έμοιαζε αναπόφευκτη και όσα έργα μας παρέδωσε δεν είναι απλά μια εικόνα του μέλλοντος, αλλά του παρόντος. Κατάφερε να ξεπεράσει το χωροχρονικό πλαίσιο της εποχής του και προσπάθησε να μας αφυπνίσει για όλα όσα είναι μπροστά μας και τα αγνοούμε.

Διαπόμπευση της γραφειοκρατίας

Το διασημότερο έργο του είναι “Η Δίκη” και δημιουργήθηκε σε αυτές τις συνθήκες. Δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του, το 1925 ενώ το 1914 ήταν η χρονιά που το εμπνεύστηκε. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως υπάλληλος στην ημικρατική ασφαλιστική εταιρεία “Arbeiter Unfall Versicherungs Anstalt” η οποία εξετάζει εργατικά ατυχήματα. Η εμπλοκή του αφορούσε στην πρόληψη βιομηχανικών ατυχημάτων. Παράλληλα συνέτασσε έγγραφα σχετικά με την πολιτική της εταιρείας. Επιπλέον, επιθεωρούσε εργοστάσια και αντιπροσώπευε την ασφαλιστική στα δικαστήρια καθώς είχε σπουδάσει Νομική και είχε αναγορευτεί διδάκτωρ. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται η πηγή της “Δίκης”.

Το έργο βασίστηκε και σε άλλους δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του πανεπιστημίου της Μεντελίν στην Κολομβία Γκιγιέρμο Σάντσεθ Τρουίλο, ο Κάφκα βοηθήθηκε από το βιβλίο του Ρώσου. Χρησιμοποίησε τα τρία πρώτα κεφάλαια του δεύτερου μέρους από το “Έγκλημα και Τιμωρία” για να οργανώσει το δικό του έργο. Ο δεύτερος παράγοντας -αρκετά ισχυρός- ήταν η σχέση με τον πατέρα του Χέρμαν Κάφκα. Η “Επιστολή προς τον πατέρα” γράφτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της το 1919 στο πανδοχείο Στυντ. Εκεί φαίνεται η υποταγή στην πατρική φιγούρα και διαβάζουμε πως ο πατέρας του μια νύχτα τον έβγαλε και τον παράτησε μόνο του στο κρύο. Το περιστατικό αυτό του καλλιέργησε τη φοβία πως ανά πάσα στιγμή ήταν δυνατόν να τον βρει κάποια τιμωρία. Τέλος, ο Κάφκα στη “Δίκη” επιχειρεί, κατά κάποιο τρόπο, τη διαπόμπευση της γραφειοκρατίας της εποχής στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Η παντοδυναμία του παράλογου

Τι είναι όμως “Η Δίκη”; Είναι η ιστορία του Γιόζεφ Κ., ο οποίος συλλαμβάνεται ένα πρωί δίχως λόγο. Για ένα έγκλημα που έχει κάνει, χωρίς όμως να γνωρίζει, ή να του λένε, ποιο είναι αυτό. Ο Κάφκα μας βάζει αμέσως στο εφιαλτικό, κλειστοφοβικό σκηνικό. Ένας μηχανισμός, αόρατος, ακατανόητος, ενεργοποιείται για να συνθλίψει ακόμη και τη σκέψη να αντιδράσει το άτομο. Η καταδικαστική απόφαση έχει παρθεί και σκοπός είναι να επιβληθεί δίχως απολογία. Σκοπός είναι η απόσπαση ομολογίας ενοχής, κι ας μην μάθει ποτέ το υποκείμενο ποια είναι η κατηγορία. Μια αντίστροφη διαδικασία της δικαιοσύνης. Μια νοσηρής δικαιοσύνης. Ο Κάφκα αποτυπώνει με ακρίβεια την αναταραχή στον εσωτερικό κόσμο του ήρωα και τον εκφοβιστικό μηχανισμό που κινείται εναντίον του. Παρουσιάζει με απίστευτη ενάργεια την παντοδυναμία του παράλογου που στο τέλος θα εξαφανίσει καθετί λογικό και καθέναν που πασχίζει να σκεφτεί λογικά.

Αυτό το περιβάλλον υπάρχει κι σε άλλα βιβλία του Κάφκα (“Πύργος”, “Μεταμόρφωση”, “Σωφρονιστική αποικία”, κ.α) και έχει καθιερωθεί πια με τον όρο “καφκικό”. Ο Γιόζεφ Κ. είναι απόλυτος αντι-ήρωας και πλέον σύμβολο και θύμα μιας αόρατης εξουσίας που ελέγχει τα πάντα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα