Νοικοκυρεύει τη Χαλ ο Μάρκο Σίλβα!

Κώστας Ζάλιαρης
Νοικοκυρεύει τη Χαλ ο Μάρκο Σίλβα!

bet365

Οι Άγγλοι δημοσιογράφοι έχουν να το λένε και το Gazzetta Weekend Journal παραθέτει τις εντυπώσεις που έχει ήδη προκαλέσει ο Μάρκο Σίλβα στην... παραπαίουσα, Χαλ.

Ο Μάικ Φίλαν απολύθηκε έχοντας βρεθεί για λιγότερο από τρεις μήνες στον πάγκο της ομάδας, με την ιδιότητα του μόνιμου κόουτς. Η σεζόν είχε ξεκινήσει μ' εκείνον να έχει αποδεχθεί το ρόλο του υπηρεσιακού και να κερδίζει το συμβόλαιο, έπειτα από τις εμφανίσεις της Χαλ που έβγαζε πάθος και ψυχή στο γήπεδο, κόντρα στα προβλήματα που έφταναν μέχρι και στη μη συμπλήρωση των θέσεων στους αναπληρωματικούς!

Ήταν λογικό από κάποιο σημείο και μετά η ψυχή και η φυσική κατάσταση να μην παίρνουν πλέον αποτελέσματα και η αλλαγή, κυρίως στο κομμάτι της ψυχολογίας και των κινήτρων, στοιχεία τα οποία έδειχναν να εκλείπουν το τελευταίο διάστημα, έμοιαζε απαραίτητη.

Όσο κι αν, ασφαλώς, το αγωνιστικό κομμάτι ερχόταν τελευταίο στο φταίξιμο για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Χαλ, ο Φίλαν δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο και κάτι περισσότερο. Πάλεψε, αλλά είχε όρια και συγκεκριμένη διάρκεια αυτή η μάχη. Τώρα, «όλα έχουν αλλάξει...» με τον Μάρκο Σίλβα, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο μέσος της ομάδας, Ράιαν Μέισον.

Κι όταν το αναφέρει αυτό ενεργό μέλος της ομάδας, φανερώνεται πραγματική αλλαγή που ξεκινάει απ' τα αποδυτήρια και από την εμπιστοσύνη και τη σοβαρότητα που εμπνέει ο άνθρωπος που έχει το «τιμόνι» στα χέρια του.

Και μπορεί η Χαλ να παραμένει στη ζώνη του υποβιβασμού της Πρέμιερ Λιγκ, ούσα μια από τα μεγαλύτερα φαβορί για τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ, ωστόσο, ο στόχος της επιβίωσης, ή τουλάχιστον η προσπάθεια για την παραμονή στην κατηγορία φαντάζουν σε καλύτερη μοίρα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος, στο οποίο ο Μάρκο Σίλβα καθοδήγησε τις «τίγρεις» από την άκρη του πάγκου, με την ομάδα να παίρνει τη νίκη με σκορ 3-1, οι ποδοσφαιριστές έκαναν... ρεκόρ. Ποιο ήταν αυτό; Των χιλιομέτρων που διήνυσαν στον αγωνιστικό χώρο στο σύνολό τους, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Τέτοια επίδοση δεν είχε παρουσιαστεί ούτε επί Φίλαν, με τα 117,61 χιλιόμετρα ν' αποδεικνύουν την πρόοδο στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, αλλά και το θέμα της διάθεσης των παικτών για να κυνηγήσουν τα παιχνίδια από τα οποία μπορούν πράγματι να πάρουν κάτι πολύ καλό.

Πριν από το παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ, είχαν προηγηθεί ματς για το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ. Αρχικά, η Χαλ ξεπέρασε το εμπόδιο της Σουόνσι (που με τον Πολ Κλεμέντ έρχεται αντιμέτωπη με τα θέματα που της προκάλεσε ο Μπομπ Μπράντλεϊ), ενώ, βρέθηκε και στο «Ολντ Τράφορντ» για να κοντραριστεί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην αναμέτρηση με τους «κύκνους» ήρθε νίκη με σκορ 2-0 και ακολούθησε η ήττα (με ίδιο αποτέλεσμα), όμως με σημαντικά μαθήματα και δείγματα γραφής ακόμα πιο θετικά, στο «Θέατρο των Ονείρων».

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, είχε δηλώσει για τον συμπατριώτη του πριν από εκείνο το ματς:

«Θεωρώ ότι δεν κάνει καλό στον Μάρκο να τον συγκρίνεται με εμένα. Δεν είναι καλό για εκείνον και δεν είναι δίκαιο. Υπάρχουν ομοιότητες στο ξεκίνημα της καριέρας μας, επειδή κι αυτός ήταν σε μικρή ομάδα, την Εστορίλ προτού πάει στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ήμουν κι εγώ στη Λεϊρία πριν την Πόρτο, οπότε στο ξεκίνημά μας στην Πορτογαλία είχαμε ομοιότητες. Είναι έξυπνος με σωστή νοοτροπία.

Πρέπει να ξέρει όμως πως η Πρέμιερ Λιγκ είναι πολύ δύσκολη για έναν ξένο προπονητή. Ξέρει ότι ανέλαβε κάτι πολύ δύσκολο από τη στιγμή που η ομάδα του είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 13 βαθμούς, όμως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνον. Είναι από τους καλύτερους νέους προπονητές στην Πορτογαλία. Πήγε στην Ελλάδα, έγινε πρωταθλητής και τώρα ανέλαβε μια μεγαλύτερη πρόκληση.

Είναι αρκετά σταθερός και ώριμος. Παρά την ηλικία του, έχει εμπειρίες και είναι σταθερή η πορεία της καριέρας του. Μακάρι να δω κι άλλους Πορτογάλους προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ, φυσικά τη νεότερη γενιά. Μακάρι να τα πάει καλά ο Μάρκο Σίλβα, αλλά σίγουρα η προσπάθειά του θα έχει δυσκολίες γιατί πάντα είναι ζόρικο όταν είσαι στην τελευταία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ».

Μετά από εκείνο το παιχνίδι, επιβεβαιώθηκε και κατάλαβε ότι ο Σίλβα μπορεί όντως να πετύχει. Όσο πρώιμο κι αν είναι το στάδιο της δουλειάς του πρώην κόουτς του Ολυμπιακού στις «τίγρεις», η ομάδα του εντυπωσίασε με τον τρόπο που αμύνεται μαζικά και έχει την ικανότητα να βγει γρήγορα στην επίθεση και με ορθολογικό τρόπο, επιδεικνύοντας οργάνωση και με τον καιρό να στοχεύει στη... μόνιμη απειλή προς κάθε αντίπαλη εστία.

Οι Άγγλοι δημοσιογράφοι αναγνώρισαν την προσπάθεια των παικτών του απέναντι σε αυτούς του Ζοσέ Μουρίνιο κι έχει κάνει τα Μέσα της Βρετανίας να κινούνται σε πολύ διαφορετικό ρυθμό και ύφος, σε αντίθεση με τις πρώτες ώρες που ο Μάρκο Σίλβα παρουσιαζόταν ως απόλυτο φαβορί για τη θέση στον πάγκο της Χαλ.

«Ποιος είναι αυτός; Είναι δυνατόν σε τέτοιο σημείο της σεζόν να εμπιστεύονται κάποιον που δεν έχει ιδέα από Πρέμιερ Λιγκ;» ήταν ορισμένα από τα σχόλια στον Τύπο, ενώ, υπήρξε και η ειρωνεία σε τηλεοπτική εκπομπή του SkySports από τον άλλοτε άσο της Άρσεναλ, Πολ Μέρσον, ο οποίος είχε τονίσει: «Και εγώ θα μπορούσα να κατακτήσω το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, χωρίς πλάκα».

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ο Σίλβα το... πάει καλά. Από την άλλη, η αρχή δεν έχει να πει απολύτως τίποτα. Ούτε η κατάσταση της ομάδας και η βαθμολογική της θέση αυτή τη στιγμή, στο τελευταίο κομμάτι του Ιανουαρίου, όταν μιλάμε για την Πρέμιερ Λιγκ και τις πιθανότητες να εξασφαλιστούν αλλά και να χαθούν βαθμοί από κάθε ματς, κάθε ομάδας.

Κόντρα στη Μπόρνμουθ, στο «KCOM Stadium», ήρθε ένα σημαντικότατο «τρίποντο», με στοιχεία όπως συμπαγής εικόνα, αφοσίωση και ξεκάθαρη επίγνωση του στόχου που είχε η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και επιβολή επί του αντιπάλου, με εκμετάλλευση του μομέντουμ και της στιγμής.

«Μας δίνει να καταλάβουμε που ακριβώς θέλει να παίζουμε και τι ακριβώς να κάνουμε. Έχει δώσει άλλη διάσταση στο πρόγραμμα των προπονήσεων. Τις προάλλες είχαμε συναντηθεί να μας δείξει βίντεο από το ματς με τη Σουόνσι, υποτίθεται θα συζητούσαμε 10 λεπτά και τελικά μείναμε 35 λεπτά ν' αναλύουμε το ματς. Είναι σχολαστικός και μπορεί πράγματι να μιλάμε για λίγες μέρες παρουσίας του στην ομάδα, όμως όλα δείχνουν τόσο διαφορετικά» δηλώνει ο Μέισον για να δώσει και το κλίμα εκ των έσω...

Ακολουθεί πρόγραμμα με αντιπάλους τις Τσέλσι (πρωτάθλημα στο Στάμφορντ Μπριτζ), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (επαναληπτικός Λιγκ Καπ εντός αλλά και πρωτάθλημα στο Ολντ Τράφορντ), Λίβερπουλ (πρωτάθλημα εντός) και Άρσεναλ (πρωτάθλημα στο Έμιρεϊτς), στα πέντε από τα επόμενα έξι παιχνίδια του προγράμματός της.

Αν και η παραμονή της ομάδας στην κατηγορία δεν μπορεί να κριθεί από αυτά τα ματς, θα παίξουν κι αυτά το ρόλο τους. Φόβος υπάρχει, αλλά και τα πρώτα σημάδια είναι θετικά.

Ο Μάρκο Σίλβα, ξεκάθαρα, έχει αναλάβει την πιο δύσκολη «αποστολή» της καριέρας του. Και στο -1, έχει τον εξπέρ σε θέματα επιβίωσης, Σαμ Άλαρνταϊς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα