Με 14-3 μπλοκ δεν γινόταν να χάσει ο ΠΑΟΚ

Με 14-3 μπλοκ δεν γινόταν να χάσει ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Παναθηναϊκού με 3-1 και μείωσε την σειρά των ημιτελικών σε 2-1 με τον Φώτη Καρακούση να γράφει στην τεράστια διαφορά των δύο ομάδων που υπήρχε στο μπλοκ. Μια διαφορά που έδωσε τη νίκη στους «ασπρόμαυρους».

Έχοντας χάσει τα 4 προηγούμενα παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό, είτε δύσκολα, είτε εύκολα και με το σκορ στην ημιτελική σειρά να είναι ήδη 2-0, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν πως ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε μέσα στο Μετς να μείνει «ζωντανός» και να μπει και πάλι στο παιχνίδι της πρόκρισης. Οι Θεσσαλονικείς ωστόσο όπως φάνηκε και στο παιχνίδι πρέπει να το πίστευαν και με το παραπάνω. Η ομάδα του Γιόσκο Μιλενκόσκι νίκησε ακόμα πιο εύκολα από όσο δείχνει το 3-1 τους «πράσινους», μείωσε σε 2-1 και συνεχίζει να έχει ελπίδες για την ολική επιστροφή από το 0-2 νίκες.

Το πιο σημαντικό για τους «ασπρόμαυρους» είναι πως μπορεί (λέω μπορεί γιατί θα φανεί στο επόμενο παιχνίδι και συνολικά στην συνέχεια), να έβαλαν τον σπόρο της αμφιβολίας στην ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου που με εξαίρεση την ήττα από τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, έδειχνε και ήταν ανίκητη. Μπορεί δηλαδή αυτό το 1-3 να κάνει μεγαλύτερο κακό, αν πειράξει την ψυχολογία του «τριφυλλιού» και να μετατραπεί σε σαφώς μεγαλύτερο κέρδος για τον ΠΑΟΚ.

Αυτά όμως είναι «αν» που το πόσο ισχύουν ή όχι θα φανεί στην συνέχεια, καθώς μπορεί να δούμε μέχρι και 2 ακόμα παιχνίδια των δύο ομάδων. Πάμε τώρα όμως να σταθούμε στο ματς της Δευτέρας και το που κρίθηκε. Και εκεί η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται πολλά πολλά, καθώς τα περισσότερα είναι λίγο ως πολύ ξεκάθαρα. Έχουμε γράψει πολλές φορές πως το βόλεϊ είναι απλό και δίκαιο άθλημα. Απλό γιατί για να το παρακολουθήσεις και να το καταλάβεις ως έναν βαθμό δεν χρειάζονται και οι πολλές γνώσεις και δίκαιο γιατί πάντα κερδίζει αυτός που θα παίξει καλύτερα.

Στο δεύτερο τομέα, ο ΠΑΟΚ χωρίς την παραμικρή αμφιβολία έπαιξε καλύτερα και κέρδισε δίκαια το παιχνίδι. Όσον αφορά το πρώτο, αν κάποιος που δεν ασχολείται και τόσο με το άθλημα δει λίγο τα στατιστικά, θα καταλάβει γρήγορα γιατί έγινε αυτό το 1-3. Όταν μια ομάδα κάνει 14 μπλοκ και η αντίπαλός της μόλις 3, δεν γίνεται να χάσει, μιλώντας πάντα για το συγκεκριμένο επίπεδο. Γιατί πάντα στα 14 μπλοκ βάζουμε και σχεδόν άλλα τόσα «σπασίματα» της μπάλας που φέρνουν κόντρα επιθέσεις. Ε με 11 παραπάνω πόντους από μπλοκ και 58% στην επίθεση (που σημαίνει πως η κόντρα επίθεση πήγε και αυτή εξαιρετικά), ήταν λογικό για τους φιλοξενούμενους να κυριαρχήσουν.

Αυτή η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει τόσο με το ότι έτσι και αλλιώς ο ΠΑΟΚ με τον Σαμοΐλένκο έχει δυναμώσει στο φιλέ, όσο και με το ότι ο Ιερεθουέλο δεν τα πήγε τόσο καλά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ στον αντίποδα ο Γαλιώτος πήρε καλύτερες αποφάσεις, κάτι που δείχνουν και τα μόλις 3 μπλοκ του Παναθηναϊκού. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως στο 3ο σετ που πήραν οι «πράσινοι» τα μπλοκ ήταν 2-0 και το «τριφύλλι» είχε 60% επίθεση, θα καταλάβει ακόμα περισσότερο πως οι «μάχες» πάνω στο φιλέ έκριναν το ντέρμπι.

Όλα τα άλλα στοιχεία που φυσικά υπάρχουν σε ένα ντέρμπι, έρχονται δεύτερα και τρίτα μπροστά στο συγκεκριμένο. Όταν δηλαδή δύο ομάδες που είναι σχεδόν ισάξιες, έχουν μια τόσο μεγάλη διαφορά στα μπλοκ και διαφορά σε όλα τα σετ εκτός από το 3ο (0-4 στο 1ο, 1-4 στο 2ο, 0-4 στο 4ο), τότε κατά 90% κερδίζει αυτή που έχει επικρατήσει και στην προκειμένη περίπτωση το έχει κάνει κατά κράτος.

Τώρα για την συνέχεια το παιχνίδι στην Πυλαία θα έχει ενδιαφέρον και γι' αυτό που ανέφερα πριν. Για το αν το χθεσινό 1-3 «χάλασε» το μυαλό των «πράσινων». Ο ΠΑΟΚ σίγουρα θα παλέψει όσο μπορεί και εμείς ετοιμαζόμαστε να δούμε ένα ακόμα εντυπωσιακό παιχνίδι όπως τα περισσότερα που γίνονται στο Παλατάκι, ένα γήπεδο που βοηθά στο να βγαίνουν εντυπωσιακές άμυνες...

ΥΓ: Ο Κόβαρ είναι κομβικός για τον Παναθηναϊκό και σε ντέρμπι είναι δύσκολα να κερδίσουν οι «πράσινοι» με τον Ιταλό να έχει μόλις 5 πόντους με 29% στην επίθεση, όσο καλά και να τα πάει (που τα πήγε) στην υποδοχή.

ΥΓ1: Μεγάλη διαφορά, για πρώτη φορά φέτος και στον διαγώνιο. Ο Βαν ντεν Ντρις είχε 19 με το εξαιρετικό 64% στην επίθεση και ο Ερνάντες 18, αλλά με μόλις (ειδικά για τα δικά του στάνταρ) 42%.

ΥΓ2: Στο Ρέντη ο Ολυμπιακός πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον Μίλωνα. Και στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια. Μια ομάδα που έχει 11 άσους έναντι 3 και 11 μπλοκ έναντι 7, δεν γίνεται να χάσει. Και δεν έχασε…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...