Επιστροφή στην κορυφή για Παναθηναϊκό, το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ, ντέρμπι και μεγάλη μάχη στο νέο πρωτάθλημα (vids)

Φώτης Καρακούσης
Επιστροφή στην κορυφή για Παναθηναϊκό, το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ, ντέρμπι και μεγάλη μάχη στο νέο πρωτάθλημα (vids)

bet365

Το 2022 βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο, ενώ στη νέα Volley League βλέπουμε μεγάλες μάχες με τις μικρομεσαίες ομάδες να έχουν ενισχυθεί.

Η φετινή χρονιά για το βόλεϊ ανδρών μόνο άσχημη δεν θα λέγαμε πως ήταν. Είδαμε ωραία παιχνίδια και μάχες, είδαμε μεγάλους παίκτες και το καλύτερο είναι πως περιμένουμε ακόμα περισσότερα το 2023. Και όταν λέμε ακόμα περισσότερα, γιατί όχι και έναν ημιτελικό στο Challenge Cup ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και κατάκτηση τροπαίου από έναν από τους δύο «αιωνίους». Μέχρι τότε όμως, ας πάμε να δούμε τι έγινε στο άθλημα αυτό μέσα στο 2022.

Παναθηναϊκός

Επιστροφή στην κορυφή για τον Παναθηναϊκό

Ας ξεκινήσουμε με την Volley League, όπου στην κορυφή επέστρεψε ο Παναθηναϊκός. Σε ένα φορμάτ χωρίς playoffs (ευτυχώς στο νέο πρωτάθλημα επέστρεψαν), οι «πράσινοι» κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο με 34 βαθμούς, έναντι 31 του Ολυμπιακού, ενώ την τετράδα συμπλήρωσαν οι Φοίνικας και ΠΑΟΚ με 29 και 28 αντίστοιχα. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου πήρε τον τίτλο μπροστά σε 10.000 στον αγώνα που έγινε με τους Συριανούς στο ΟΑΚΑ, ενώ στον αντίποδα τα πράγματα για τον Φίλιππο Βέροιας δεν πήγαν καθόλου καλά, με την ομάδα να πέφτει κατηγορία πληρώνοντας τα διοικητικά λάθη που έγιναν. Το περσινό πρωτάθλημα είχε σε γενικές γραμμές καλό θέαμα, αλλά όπως και σε αυτό του 2020-21 έλειψαν οι συγκινήσεις που προσφέρουν τα playoffs, καθώς είχε κριθεί νωρίς. Ωστόσο ξαναλέμε πως έγιναν μεγάλα ντέρμπι, ειδικά ανάμεσα στις 4 πρώτες ομάδες.

Όσον αφορά το Κύπελλο το έκανε δικό του ο ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να επικρατούν στο Final-4 της Γλυφάδας του Φοίνικα στον τελικό και να κάνουν δικό τους το τρόπαιο, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που κατέκτησε το League Cup.

Πρωτοψάλτης

Ποιοι ξεχώρισαν

Μιλώντας πάντα για το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε, πάμε να δούμε τους παίκτες που ξεχώρισαν στην περσινή Volley League. Αρχικά θα βάζαμε τον Θανάση Πρωτοψάλτη, που αν και δεν πήρε τον τίτλο του πολυτιμότερου από την ΕΣΑΠ, ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου από τους «πράσινους». Από τους πρωταθλητές ξεχώρισαν ακόμα οι Γιάκομπσεν, Ανδρεόπουλος, αλλά και ο πανύψηλος Στάλεκαρ.

Οι Πειραιώτες είχαν ως πρώτο βιολί τον Πέριτς, ενώ ξεχώρισαν και οι Μιγιαΐλοβιτς και Παγένκ. Από τον Φοίνικα έκαναν την διαφορά οι Μιχάλοβιτς, Ιερεθουέλο και Στερν, ενώ από τον ΠΑΟΚ ο Ούντρις ήταν ασταμάτητος, έχοντας δίπλα του τους, Κουμεντάκη και Ουόλς.

ΠΑΟ - Χάλκμπανκ

Από Ευρώπη ξεχώρισε ο Παναθηναϊκός, ενώ μπορεί να δούμε και ημιτελικό «αιωνίων»

Όσον αφορά την Ευρώπη, δυστυχώς δεν θα λέγαμε πως η περσινή αγωνιστική χρονιά ήταν και η καλύτερη για τις ελληνικές ομάδες και αναφερόμαστε στο πρώτο μισό, γιατί στο δεύτερο δεν είναι απίθανο στο 2023 να δούμε ημιτελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Αρχικά από όσες έπαιξαν εκτός συνόρων ξεχώρισε η πορεία του Παναθηναϊκού που έφτασε ως τα ημιτελικά του Challenge Cup, αλλά έπεσε πάνω στην πανίσχυρη Χάλκμπανκ του Φερνάντο Ερνάντες και έμεινε εκτός τελικού. Ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός από την Μπαστάρντο, ενώ ο Ολυμπιακός στο Champions League δεν μπόρεσε να προκριθεί στους ομίλους μένοντας εκτός από την Πάζαρτζικ του Αλεξίεφ, ενώ αποκλείστηκε και από το CEV Cup από την Μονπελιέ, αλλά οι αγώνες και με τις δύο ομάδες ήταν το 2021.

Στη νέα αγωνιστική χρονιά είχαμε ένα γρήγορο αποκλεισμό του Μίλωνα και έναν πιο μετά από τον ΠΑΟΚ, ωστόσο οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συνεχίζουν στο Challenge Cup, έχοντας φτάσει στα προημιτελικά. Εκεί οι «πράσινοι» θα παίξουν απέναντι στην Ορίον από την Ολλανδία και οι «ερυθρόλευκοι» απέναντι στην Στεάουα από την Ρουμανία και αν προκριθούν και οι δύο θα έχουμε ελληνικό «εμφύλιο» στα ημιτελικά και σίγουρα μια ομάδα μας να διεκδικήσει το Challenge Cup.

Ολυμπιακός

Πιο ενδιαφέρον το νέο πρωτάθλημα με μεγάλες μάχες και ομάδες που κάνουν ζημιές

Στο νέο πρωτάθλημα και το πρώτο μισό της κανονικής διάρκειας που έχει παιχτεί, έχουμε δει ωραίο βόλεϊ και κυρίως έχουμε δει λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες που μπορούν να σου κάνουν ζημιά, κάτι που κάνει ακόμα πιο όμορφη την Volley League. Αρχικά η μεγάλη διαφορά είναι πως επιτέλους επέστρεψαν τα playoffs και έτσι σίγουρα η κορύφωση θα είναι ιδανική με δύο μεγάλες ομάδες να παλεύουν για τον τίτλο.

Μέχρι τότε όμως, πάμε να δούμε τι έχει γίνει στον πρώτο γύρο. Εκεί ξεχωρίζουν οι Ολυμπιακός αρχικά που είναι στην κορυφή παίρνοντας τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα και μετά ο ΠΑΟΚ που ακολουθεί με 3 βαθμούς πίσω (24-21), ενώ την τετράδα συμπληρώνουν οι Μίλωνας και Παναθηναϊκός με 19 και 18 αντίστοιχα. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι και η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος όχι μόνο για την εξαιρετική της πορεία στον πρώτο γύρο, αλλά γιατί έχει καταφέρει να φτιάξει φιλάθλους του βόλεϊ, με το γήπεδο να γεμίζει στα περισσότερα παιχνίδια από οικογένειες. Το ίδιο γίνεται και με τον Άθλο που φέτος έβαλε και πάλι την βολεομάνα Ορεστιάδα στον χάρτη, ενώ θετική είναι η παρουσία και του Πήγασου Πολίχνης. Συνολικά ως τώρα έχουμε δει ένα ωραίο πρωτάθλημα με πολλά ντέρμπι και συγκινήσεις που σίγουρα μας έχει ανοίξει την όρεξη για την συνέχεια.

Ερνάντες - Ιντάλγκο

Μεγάλοι παίκτες που κάνουν την διαφορά

Το καλοκαίρι του 2022 πολλές ήταν οι ομάδες που αποφάσισαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στην χώρα μας παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Για τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό ήρθαν οι Ερνάντες και Κόβαρ με τις καριέρες του Κουβανού διαγώνιου και του Ιταλού (Τσέχου που παίζει στην Εθνική Ιταλίας) ακραίου να μιλάνε από μόνες τους. Για το πρωτοπόρο στο νέο πρωτάθλημα Ολυμπιακό αποκτήθηκαν οι Ιντάλγκο και Τράβιτσα με τον Γερμανοκουβανό ακραίο και τον Ιταλό πασαδόρο να δείχνουν από την αρχή το τι μπορούν να κάνουν. Ο ΠΑΟΚ πρότιμησε την δοκιμασμένη λύση του Βαν ντεν Ντρις, ενώ πήρε και τον Κόστα από Φοίνικα, ο Μίλωνας έχει τον Μολίνα αλλά και τον αειθαλή Γιορντάνοφ, η Κηφισιά πήρε τον Σέρβο Οκοσάνοβιτς και συνολικά στο νέο πρωτάθλημα βλέπουμε ακόμα πιο ωραίο θέαμα, γιατί υπάρχουν και οι παίκτες που μπορούν να το προσφέρουν.

Εθνική

Πρόκριση της Εθνικής στο Eurovolley

Εκτός από τις ομάδες και τα όσα ωραία είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε, το 2022 ήταν εξαιρετικό και για την Εθνική Ανδρών. Η ομάδα του Ντάντε Μπονιφάντε που αντικατέστησε τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο, κατάφερε να προκριθεί σε ακόμα ένα Eurovolley και το καλοκαίρι του 2023 στο Ισραήλ θα προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω. Οι αντίπαλοι της Εθνικής ομάδας στον Δ' όμιλο που όπως αναφέραμε θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ, είναι οι Ισραήλ, Γαλλία, Τουρκία, Ρουμανία και Πορτογαλία.

Συνολικά τόσο σε πρωτάθλημα, όσο και από την Εθνική το 2022 ήταν πολύ ωραίο και με μεγάλο ενδιαφέρον για το βόλεϊ και φυσικά όλοι ελπίζουμε το 2023 να είναι ακόμα καλύτερο και να μας χαρίσει ένα Ευρωπαϊκό είτε με τον Παναθηναϊκό, είτε με τον Ολυμπιακό (για το Challenge Cup λέμε) και το καλοκαίρι να δούμε την Εθνική να κάνει το βήμα παραπάνω και στο Eurovolley.

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα