Η δημιουργική ασάφεια του θρύλου

Η δημιουργική ασάφεια του θρύλου

bet365

O Kώστας Ασημακόπουλος γράφει για τον Α.Ο.Κηφισιάς που είναι η ομάδα η οποία έχει δημιουργήσει τόσους πολλούς μπελάδες στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια.

Πρώτα η συνάντηση τους στον τελικό του Λιγκ Καπ πριν δύο χρόνια στο Βραχάτι, μετά η νίκη Κηφισιάς στο Ζηρίνειο και ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από το φάιναλ-4 του Λιγκ Καπ και μετά νίκη της Κηφισιάς στο Ρέντη. Εφέτος νίκη με 3-1 σετ σε ένα ματς που ίσως και να κρίνει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλο το οικοδόμημα του Α.Ο.Κηφισιάς, στη διοίκηση, στον Κώστα Αρσενιάδη και στους παίκτες του όχι γιατί νίκησαν τον Ολυμπιακό, αλλά γιατί με αφορμή τη νίκη επί του Ολυμπιακού ανέδειξαν για άλλη μια φορά την καθαρά βολεϊκή πλευρά ενός πρωταθλήματος που έχει και ποιότητα και πρωταγωνιστές. Κι αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε τον Ζόραν Γιοβάνοβιτς ως τον ηγέτη της ομάδας, ο Όλεγκ Κόβαλτσουκ αναδεικνύεται στην αποκάλυψη του ΑΟΚ σε ένα ακόμα ματς κλειδί.

Μετά από 3-4 εκπληκτικά παιχνίδια ο Γιάννης Ρουμελιωτάκης είχε τη μέτρια μέρα του και ο Κόβαλτσουκ παρόλο που προέρχονται και από αποχή δύο εβδομάδων λόγω διαστρέμματος, έκανε και πάλι τη διαφορά σε υποδοχή και σερβίς. Αυτό είναι και το μυστικό του ΑΟΚ. Μπορεί να μην έχει βαριές αλλαγές αλλά ο ένας παίκτης συμπληρώνει τον άλλο και υπάρχει μεγαλύτερο το δέσιμο της ομάδας. Ο Κόβαλτσουκ είχε αντικαταστήσει με επιτυχια και τον Γιοβάνοβιτς στη θέση του διαγώνιου και αναδεικνύεται σε ένα πραγματικό πολυεργαλείο.

Προς τιμήν του ο Αρσενιάδης παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Άρη στον αγώνα της προηγούμενης αγωνιστικής στη Μίκρα όταν ο ΑΟΚ ηττήθηκε 3-2 σετ, αλλά απόψε η ομάδα του (όπως είπε και ο ίδιος) ήταν «χάρμα οφθαλμών». Μόνο που δεν βρέθηκε κανείς να του το αναγνωρίσει, εκτός φυσικά από τον κόσμο που χειροκρότησε θερμά την προσπάθεια της ομάδας του. Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα, πάντως, είδαν μία Κηφισιά που έπαιξε ελεύθερα ψυχολογικά και πειθαρχημένα στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ουσιαστικό παιχνίδι και από τον Δημήτρη Νικολάκη ειδικά στις κόντρα επιθέσεις. Αρνητικό του σημείο η επιμονή του στα άκρα και στον Φερέιρα, ενώ είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει περισσότερο τους πολύ καλούς Σουλτανόπουλο, Παπαγγελόπουλο.

Από την άλλη είδα έναν Ολυμπιακό που δεν είχε αυτοπεποίθηση, δεν πίεσε στο σερβίς και έμεινε αδύναμος στα άκρα με τους Κοκκινάκη, Σωτηρίου να σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η διαφορά κλάσης του Ντιάτσκοφ φάνηκε με την είσοδο του στο 2ο σετ αλλά ήταν φανερό πως ο Ουκρανός είχε πρόβλημα. Για αυτό και ο Καζάζης σκέφτηκε τα χειρότερα ενόψει του Κυπέλλου και τον αντικατέστησε ελπίζοντας πως δεν θα έπαθε καμιά υποτροπή.

Άριστη τακτική σε μπλοκ – άμυνα και σερβίς ακριβώς στη ρίζα των προβλημάτων του Ολυμπιακού. Στο χαμηλοτάβανο Ζηρίνειο ακόμα και έμπειροι υποδοχείς δεν την βγάζουν καθαρή και δεν είναι τυχαίο πως η Κηφισιά μετά από 19 αγώνες είναι η μοναδική ομάδα που διατηρεί απόρθητη την έδρα της.

Με τη νίκη αυτή ο ΑΟΚ ρεφάρισε την ήττα από τον Άρη και επέστρεψε στην τρίτη θέση προς απογοήτευση του Φοίνικα, του Εθνικού αλλά και του Παναθηναϊκού που ήλπιζαν σε ήττα της Κηφισιάς για να την βγάλουν έξω από το παιχνίδι της 4αδας. Με τέτοιες εμφανίσεις η Κηφισιά αξίζει να είναι μέσα στην τετράδα.

Τη νίκη που ήθελε ο Ολυμπιακός για να γιορτάσει τα 90α γενέθλια της ίδρυσης του συλλόγου δεν επιτεύχθηκε. Αντ΄ αυτού οι κηφισιώτες άθελα τους βοήθησαν τον ΠΑΟΚ να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την πρώτη θέση καθώς ξέφυγε με 3 βαθμούς τρεις στροφές πριν το τέλος. Κι αν στον δικέφαλο χαμογελούν με νόημα, ας κρατήσουν μικρό καλάθι γιατί θα περάσουν κι αυτοί από το Ζηρίνειο.

Ο Ολυμπιακός θύμισε κάτι από την δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη. Χωρίς συγκεκριμένη αγωνιστική εικόνα, χωρίς στοχευμένη τακτική και με λύσεις ανάγκης σε καίριους τομείς. Έκανε μέτρια εμφάνιση και είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην πολύ καλή Κηφισιά. Άλλες εποχές ίσως και να καλύπτονταν οι αδυναμίες. Σήμερα αναδείχτηκαν.

Είναι επίσης από τις ελάχιστες φορές που ο Ολυμπιακός προηγείται με 5 πόντους διαφορά και χάνει ένα σετ. Το είδαμε μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι προϊόν πίεσης και έλλειψης αυτοπεποίθησης. Ο Ολυμπιακός σήμερα έπαιζε χωρίς τον Χριστοφιδέλη, χωρίς ουσιαστικά τον Ντιάτσκοφ που βοήθησε μόνο για ένα σετ αλλά και χωρίς διαγώνιο καθώς τόσο ο Τζελάτι, όσο και ο Κλαρκ είχαν κακά χάλια. Η προσπάθεια του Προύσαλη να μοιράσει παιχνίδι και στους κεντρικούς ήταν φιλότιμη αλλά η υποδοχή δεν βοήθησε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τον μπόμπερ πίσω από 3μ. αλλά και από τη θέση του σερβίς. Έχασε 19 σερβίς, δεν πήρε εύκολους πόντους κι όταν η Κηφισιά επέμεινε ήρθε και ο εκνευρισμός με την εικόνα των «air ball» να δείχνει κόπωση και κορεσμό.

Ο Ολυμπιακός προβλημάτισε με την εμφάνιση του, έχασε πολύτιμο έδαφος για την πρώτη θέση αλλά δεν έχασε κανέναν τίτλο. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να αλλάξει μέχρι το Σάββατο που είναι το νέο ραντεβού με την Κηφισιά στον ημιτελικό του Κυπέλλου, αλλά το σίγουρο είναι πως έχει το βάθος και την εμπειρία για να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Οι παίκτες του γνωρίζουν τα όρια τους και έχουν διαχειριστεί πολύ χειρότερες καταστάσεις. Πήραν τίτλους πολλές φορές παρότι βρίσκονταν με τη πλάτη στον τοίχο κάτι που λίγες ομάδες μπορούν να πράξουν. Το μόνο που έχει να φοβηθεί πραγματικά ο Ολυμπιακός είναι οι τραυματισμοί. Εάν η κατάσταση με τους Χριστοφιδέλη, Ντιάτσκοφ δεν είναι αναστρέψιμη τότε πράγματι θα έχει πρόβλημα στη Σύρο.

Το θετικό είναι πως είδαμε ακόμα ένα καλό ματς με καλό και γρήγορο σχετικά βόλεϊ, πολλές άμυνες και εναλλαγές στο σκορ. Το δυσάρεστο είναι πως λόγω των μικρών διαστάσεων του γυμναστηρίου αρκετές φάσεις σταμάτησαν καθώς η μπάλα χτυπούσε στην οροφή.

Η 19η αγωνιστική αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς κι όπως φαίνεται η πρώτη θέση θα κριθεί στις τελευταίες τρεις στροφές. Ο ΠΑΟΚ μετά το Κύπελλο υποδέχεται την Ορεστιάδα, ταξιδεύει στο Ζηρίνειο για να παίξει με την Κηφισιά και τελευταία αγωνιστική φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό μετά το κύπελλο, μετά πάει πάλι στη Σύρο για να παίξει με τον Φοίνικα και τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τη Λαμία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…