Κυριάκος και Γκρέκα φίλμ

Κυριάκος και Γκρέκα φίλμ

bet365

Ανήμερα της ημέρας της γυναίκας και ο Ηρακλής Κηφισιάς επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στα τμήματα υποδομής του γυναικείου βόλεϊ.

Τρίτος τίτλος σε έξι χρόνια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Νεανίδων για έναν σύλλογο που πριν από 25 χρόνια ξεκίνησε σε μία ελιτίστικη γειτονιά των βορείων προαστίων κι έχει αναδειχτεί σε μία "λαϊκή δημοκρατία" για το γυναικείο βόλεϊ. Ο σύλλογος που ίδρυσε ο αείμνηστος Νίνος Τζίκας παρά τις δυσκολίες συνεχίζει το έργο του. Επιβιώνει μέσα από τις συνδρομές των γονέων, τις μεταγραφές αλλά και την υποστήριξη του Αιμίλιου Μαυριτσάκη. Αποτελεί πρότυπο για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και μάλιστα σε δύσκολες εποχές και κάθε χρόνο παράγει ολοκληρωμένες αθλήτριες.

Με πολυτιμότερη αθλήτρια για άλλη μία φορά τη Σοφία Γκρέκα ο Ηρακλής κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων. Κι όμως η κοπέλα αυτή που αποτελεί τη σημαία του συλλόγου στις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκορασίδες, κορασίδες και νεάνιδες δεν κλήθηκε ποτέ στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες. Το εντυπωσιακό είναι πως η Γκρέκα τιμήθηκε ως MVP και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κορασίδων του 2014. Μάλιστα την απονομή είχε κάνει τότε ο έμπειρος και καταξιωμένος ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Παπαδόπουλος αλλά δεν την κάλεσε ποτέ ούτε για μία προπόνηση στο εθνικό συγκρότημα. Προφανώς έχει εκτιμηθεί πως υπάρχουν άλλες καλύτερες...

Στην Ελλάδα δεν στερούμαστε επιτυχιών και ταλέντων. Στερούμαστε επικοινωνίας και συνεργασίας. Στο πρόσωπο της Σοφίας αποτυπώθηκε η απογοήτευση και η αδικία που νιώθουν πολλές κοπέλες στην πιο τρυφερή ηλικία. Άλλες μπορεί να τα είχαν παρατήσει κιόλας. Επίσης αποτυπώθηκε η αδικία που νιώθουν αρκετές αθλήτριες από τη Νότια Ελλάδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό από τους συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, σχετικά με τις επιλογές που γίνονται στις Εθνικές ομάδες;. Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί να είναι και σύμπτωση. Όμως, όπως έλεγε και ο Νταγκ Μπιλ το ζήτημα δεν είναι ποιους επιλέγεις, αλλά ποιους απορρίπτεις κι αν νιώθεις καλά κάθε φορά με τις επιλογές που έχεις κάνει.

Σημαδιακή όσο και ιστορική επιτυχία είχαμε και από τον ΑΟΝΣ Μίλων στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων. Πενήντα χρόνια πάλευε για αυτόν τον τίτλο ο ιστορικός σύλλογος της Νέας Σμύρνης και τα κατάφερε στο ορεινό Καρπενήσι με ηγέτη τον Κυριάκο Σπυριούνη που είναι και ένα από τα νέα ταλέντα του ανδρικού βόλεϊ. Ο Κυριάκος είναι ένα χαρισματικό παιδί, ένας άριστος χαρκτήρας μόνο που θα πρέπει ο ίδιος αλλά και το περιβάλλον του να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Το κοινό σημείο του Ηρακλή Κηφισιάς και του Μίλωνα είναι η σκληρή και μεθοδική δουλειά που κάνουν οι δύο σύλλογοι και η επιμονή τους στο κυνήγι το ταλέντο. Είναι η δικαίωση δύο σπουδαίων ανθρώπων, παιδαγωγών και προπονητών. Μιλάμε για τον Στέφανο Πολύζο και τον Χρήστο Ντόζη. Αμφότεροι έχουν υπηρετήσει το άθλημα από όλα τα πόστα. Ο Πολύζος ήταν ο προπονητής που καθιέρωσε τη μεγάλη ομάδα των Βριλησσίων πριν την παραλάβει ο Δημήτρης Μπαχράμης,ενώ έβαλε και τις βάσεις για να αρχίσει η ανάπτυξη και του γυναικείου τμήματος του Ολυμπιακού. Παρότι είχε πολλές και καλές προτάσεις την τελευταία τετραετία προτίμησε να βάλει βάσεις για μία νέα προσπάθεια στον Ηρακλή Κηφισιάς.

Μεγάλοι χαμένοι στους εφήβους ο Ηρακλής και ο Πανερυθραϊκός. Ο Ηρακλής έφτασε μέχρι τον τελικό. Ήταν το απόλυτο φαβορί εγκλωβίστηκε από την πίεση και την επιμονή του Μίλωνα σε συγκεκριμένη τακτική σε σερβίς και μπλοκ ενώ ευτύχησε να πάρει τα δύο πρώτα σετ του τελικού στον πόντο. Ο «γηραιός» έχασε τον 8ο τίτλο αλλά το υλικό που έχει στο ρόστερ του ότι και να γίνει δεν χάνεται με τίποτα. Όσο για τον Πανερυθραϊκό έχασε την πρόκριση στο φάιναλ-4 στη καραμπόλα της ισοβαθμίας στην ημιτελική φάση και η απουσία των Αρμόνη, Τσαδήμα του κόστισε ακριβά.

Η αυλαία των Πανελληνίων πρωταθλημάτων Εφήβων και Νεανίδων έπεσε με θετικό απολογισμό κι ελπίζουμε του χρόνου να γίνουν περισσότερα. Τα δύο κορυφαία πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν νωρίς χρονικά. Ευτυχώς δεν είχαμε τα παρατράγουδα των δύο τελευταίων ετών με καθυστερήσεις από τις Ενώσεις και ενστάσεις και τα παιδιά μπορούν να αφιερωθούν στις σπουδές τους. Αγωνιστικά υπήρξε υψηλού επιπέδου θέαμα, πήραμε γεύση μέσω livestreaming αλλά οργανωτικά οι σύλλογοι έμειναν με παράπονα. Κυρίως διότι οι διοργανώσεις έγιναν σε περιοχές που δεν έχουν παράδοση στο άθλημα και δεύτερον και σημαντικότερον ότι οι σύλλογοι που έλαβαν μέρος στις τελικές φάσεις έβαλαν πάλι το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μετακινήσεις και διαμονές.

Κι αν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και πούμε πως η μετακίνηση είναι αναγκαίο κακό, η διαμονή δεν είναι δυνατόν να μην είναι εξασφαλισμένη είτε από την ΕΟΠΕ είτε από τους τοπικούς φορείς που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση. Τότε ποιος ο λόγος να πηγαίνουν τέσσερις ομάδες σε μία πόλη της περιφέρειας; Μόνο για να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα της έδρας; Η, για να πούμε πως το βόλεϊ είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων και γυρνάει από πόλη σε πόλη;

Εάν δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και στη συνέχεια και ο κατάλληλος προγραμματισμός όλα θα μοιάζουν ξένα μεταξύ ξένων. Οι τελικές φάσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων δεν είναι αναγκαίο κακό αλλά μία ευκαιρία για γιορτή. Το έχουμε πει κι άλλες φορές, θα το πούμε και πάλι. Οι έδρες πρέπει να προγραμματίζονται και να ανακοινώνονται νωρίς και τα στάνταρ φιλοξενίας πρέπει να είναι υψηλά. Δεν έχει σημασία που δεν αγωνίζονται επαγγελματίας. Ισα, ίσα. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον μας και αξίζουν το καλύτερο. Πρέπει να αισθανθούν πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει σε αυτές τις διοργανώσεις. Μόνο έτσι θα κάνουν τη διαφορά.

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα θα είναι ξεχωριστή. Θα κρίνει τον δεύτερο από τους συνολικά τρεις τίτλους της σεζόν καθώς στη Σύρο θα γίνει το φάιναλ-4 του Κυπέλλου. Με βάση τη δυναμική των ομάδων στο πρωτάθλημα πολύ πιθανό να δούμε ένα μεγάλο τελικό μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, εκτός κι ο Φοίνικας ή ο ΑΟ Κηφισιάς έχουν άλλα σχέδια. Θα τα πούμε σύντομα για το φάιναλ-4. Απόψε πάντως θα πάρουμε μια γεύση στον «τελικό» πρωτιάς και τετράδας που θα γίνει στο Ζηρίνειο μεταξύ της Κηφισιάς και του Ολυμπιακού. Πέντε ημέρες πριν μονομαχήσουν στον ημιτελικό του κυπέλλου ένα είναι σίγουρο. Είτε η Κηφισιά θα γνωρίσει την πρώτη εντός έδρας ήττα της σεζόν, είτε ο Ολυπιακός θα χάσει το αήττητο μακριά από το Ρέντη και μαζί ίσως και την πρώτη θέση στη κανονική περίοδο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…