Η βλαχομπαρόκ κλήρωση με το κάρο και η ελπίδα του Ολυμπιακού

Η βλαχομπαρόκ κλήρωση με το κάρο και η ελπίδα του Ολυμπιακού

bet365

O Κώστας Ασημακόπουλος σχολιάζει την κλήρωση του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ του βόλεϊ και τις αλλαγές που... δεν έχουν γίνει, κρατώντας το μακριά από τον ανταγωνισμό.

Τι κι αν ο κόσμος αλλάζει, τι κι αν όλη η παγκόσμια αθλητική κοινότητα τρέχει με ταχύτητες φωτός, στα... υψίπεδα του Λουξεμβούργου ο Αντρέ Μέγιερ και η Ρίτα Ουμς ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. Ο Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και η Ολλανδέζα πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κυπέλλων συνεχίζουν ακάθεκτοι το θεάρεστο έργο τους. Πιστοί στο μοντέλο τους μας πρόσφεραν για άλλη μια χρονιά μία βλαχομπαρόκ κιτς κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ στο μέγαρο των Αψβούργων στη Βιέννη με το κλασικό βαρύ σκηνικό που θύμιζε άλλον αιώνα, χωρίς πληροφορίες και γραφικά και με ένα... κάρο για σκηνικό. Ο Μέτερνιχ έλειπε για να τραβήξει τα μπαλάκια.

Για άλλη μια χρονιά απλά διαπιστώσαμε πως το Ευρωπαϊκό βόλεϊ έχει μείνει μακριά από τον ανταγωνισμό. Κρατιέται σφικτά από την κεντροευρωπαϊκή ελίτ, με αποξηραμένες κιτσάτες ιδέες παρουσίασης χωρίς καμία πρωτοπορία και φαντασία, χωρίς καμία συμμετοχή νέων σταρ. Απονομές αγγαρεία, βραβεία της «ξεπέτας» και κλήρωση αλά Ουμς με φόρεμα φάσιον ΄80 και τον Μέγιερ να γνέφει στο κέντρο των βαρελοφρόνων σαν να δοκιμάζει τα κρασιά. Ήμουν νιος και γέρασα.

Την ώρα που στις αντίστοιχες κληρώσεις του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ γίνονται παρουσιάσεις των ομάδων, στατιστικά και αναλύσεις, η CEV αρέσκεται στα ξεπερασμένα Gala αναγεννησιακού τύπου και χωρίς καμία επαφή με το πραγματικό αντικείμενο που είναι το βόλεϊ. Εδώ θα μου πείτε πριν δύο χρόνια είχαμε την κλήρωση μόνο στα γερμανικά, τώρα που έσκασαν και δύο αγγλικά δεν θα ήταν επιτυχία;

Και φυσικά δε μιλάμε για το απαρχαιωμένο, μονότονο και εν πολλοίς άδικο σύστημα διεξαγωγής τους Τσάμπιονς Λιγκ με μόλις 4 ομάδες σε κάθε όμιλο και τον διοργανωτή να προκρίνεται κατ΄ ευθείαν στο φάιναλ-4. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο κύπελλο του μπριτζ.

Θα περιμέναμε ορισμένες αλλαγές με έναν, δύο αγώνες περισσότερους και χιαστί αναμετρήσεις στους ομίλους που πάντα κρύβουν εκπλήξεις, απρόοπτα και συγκινήσεις αλλά κυρίως δίνουν σε όλους ένα κίνητρο για να ελπίζουν.

Μέχρι, όμως, να αλλάξει όλο αυτό το βαρύ σκηνικό που κάποτε ο μεγάλος Μάικ Μαστρανδρέας είχε προβλέψει ότι θα συνέβαινε από το γερμανικό λόμπι και μέχρι ο Θανάσης Ρέρρας να αναλάβει πλήρως τα νέα του καθήκοντα ως τεχνικός υπεύθυνος, ας αφοσιωθούμε στα αγωνιστικά και στους αντιπάλους του Ολυμπιακού κι ας προσευχηθούμε πως κάποτε ο Κωστής Ψαρουδάκης θα βάλει στο μάτι και τη CEV για να σταματήσει επιτέλους τα πάρτυ και τις σπατάλες στα παλάτια.

Με την πρώτη ματιά η κλήρωση φαίνεται και είναι δύσκολη για τον Ολυμπιακό καθώς έχει να αναμετρηθεί με δύο πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης, την ρωσική Ζενίτ Καζάν και την γερμανική Φριντρισχάφεν αλλά και την αυστριακή Ποσογίλνιτσα που μπορεί να είναι άσημη αλλά όχι και ασήμαντη.

Αν συγκρίνουμε την κλήρωση με εκείνη της περιόδου 2013-14, η αποψινή είναι σαφώς καλύτερη και πιο βατή για τον Ολυμπιακό.

Κατ΄αρχήν η Καζάν παρότι πήρε το πρωτάθλημα στη Ρωσία δεν έχει τη δύναμη της Μπελογκόριε που αντιμετώπισε εφέτος ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ και επί πλέον δεν θα αγωνίζεται ο Νίκολα Γκραμπιτς που σταμάτησε την ενεργό δράση. Χωρίς τον Σέρβο η Ζενίτ Καζάν θα είναι μία άλλη ομάδα κι ας ενισχυθεί με όσους παίκτες θέλει.

Δεύτερον, η γερμανική Φριντρισχάφεν έκανε ριζικές αλλαγές αλλά δε νομίζω πως οι νέες μεταγραφικές κινήσεις θα της προσφέρουν κάτι καλύτερο από την περσινή ομάδα. Δεν θα είναι καλύτερη από την περσινή Νόλικο Μαασέικ αλλά σίγουρα παραμένει μια έμπειρη και δυνατή ομάδα που θα αποκτήσει και πάλι ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της επιστροφής του Σιμόν Τίσερ. Ο Γερμανός πασαδόρος που τη σεζόν 2009-10 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού επέστρεψε στην Φριντρισχάφεν με την οποία είχε μία άκρως επιτυχημένη τριετία (2004-07) που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (2007).

Τρίτον, η αυστριακή Ποσογίλνιτσα μπορεί να έχει την «προστασία» του γερμανικού λόμπι αλλά σε αυτές τις διοργανώσεις μετράει και η φανέλα και η εμπειρία. Μέχρι στιγμής δεν έχε κάνει εντυπωσιακές κινήσεις και είναι μία ομάδα στα μέτρα του Ολυμπιακού.

Τέταρτον, το πρόγραμμα ευνοεί τον Ολυμπιακό καθώς παίζει πρώτα εκτός έδρας με τους Αυστριακούς και του Γερμανούς και τους δεύτερους αγώνες τους δίνει στο Ρέντη. Αντίθετα, το πρώτο εκτός έδρας ματς είναι με τους δυνατούς Ρώσους έχοντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Με άλλα λόγια η Ζενίτ Καζάν είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση ενώ ο Ολυμπιακός θα δώσει μάχη με την Φριντρισχάφεν (κυρίως) αλλά και την Ποσογίλνιτσα για την δεύτερη θέση που οδηγεί στη φάση του top-12.

Η Ζενίτ Καζάν που ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2012 και το 2008 έχει προπονητή τον Βλαντιμίρ Αλεκνό. Πρόσφατα απέκτησε τον Κουβανό ακραίο Βιλφρέδο Λεόν και τον πασαδόρο Κονσταντίν Λέσικ που θα αντικαταστήσει τον Γκρμπιτς, τον Αλεξάνδρερ Βολκόφ και τον Αλεξάντερ Γκούτσαλιουκ, τον Αντρέι Αστσεφ και τον Αλεξάντερ Αμπροσίμοφ. Ο Ολυμπιακός έχει συναντήσει την Καζάν άλλες δύο φορές. Τη σεζόν 2007-08 όπου έχασε δύο φορές με 3-0 και 3-2 στη Ρωσία και την περίοδο 2009-10 με τον Τίσερ πασαδόρο όταν νίκησε με 3-1, έχασε με 3-2 και πέρασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η γερμανική Φριντρισχάφεν από το 2007 οπότε και έφτασε στο ζενίθ με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ προσπαθεί να φτιάξει μία νέα ομάδα που θα φτάσει στην κορυφή. Οχι μόνο δεν το καταφέρνει αλλά έχει χάσει και τα σκήπτρα στη Γερμανία και από μόνιμη πρωταθλήτρια έχει μόνο δύο Κύπελλα την τελευταία τριετία.

Ο προπονητής της Στέλιαν Μοκουλέσκου χάλασε το βουλγαρικό λόμπι των Σιμεόνοφ, Μπρατόεφ, Γκότσεφ και γύρισε πίσω τον Σιμόν Τίσερ (αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό και Ηρακλή). Αποκτήθηκε και ο Αμερικανός κεντρικός Νικ Βόγγελ που τη σεζόν 2012-13 έβαλε ένα χεράκι για να σωθεί ο Παναθηναϊκός από τον υποβιβασμό έχοντας μάλιστα προπονητή τον Δημήτρη Καζάζη που θα βρει αντίπαλο στον Ολυμπιακό. Αποκτήθηκαν ακόμα ο Μόριτζ Ρέιχερτ, ο Ολλανδός ακραίο Μάαρτν Φαν Γκαρντενερ από την Μποβέ και ο Ρουμάνος διεθνής Αντριάν Γκοντάριου που τον εμπιστεύεται ο ρουμανογερμανός Μοκουλέσκου. Οι Γερμανοί θα βρουν τον Ολυμπιακό για τρίτη φορά αντίπαλο έχοντας δύο νίκες στην έδρα τους, ενώ ο Ολυμπιακός έχει δύο νίκες στο Ρέντη.

Αν ο Ολυμπιακός υποτιμήσει την Ποσογίλνιτσα θα το μετανιώσει πικρά. Οι αυστριακοί στην παρθενική τους εμφάνιση σε Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2013-14 πάλεψαν όλα τα μεγαθήρια του ομίλους τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Μιλάμε για Ζενίτ Καζάν που την αντιμετωπίζει για δεύτερη σεζόν, την Ματσεράτα και την Λοκομοτίβ Νοβοσιμπίρσκ. Γύρισε στον πάγκο της ομάδας ο Μπόντγκαν Κότνικ και ακόμα δεν έχει κινηθεί μεταγραφικά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…