Οταν ο ΠΑΟ «απήγαγε» τον Καλμαζίδη

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Οταν ο ΠΑΟ «απήγαγε» τον Καλμαζίδη

bet365

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για την έλευση του Γιάννη Καλμαζίδη στον Παναθηναϊκό, την παραμονή του υπηρεσιακού Άρη Γιαμακίδη στον ΠΑΟΚ, την επιστροφή του θρυλικού πλέον Ρολάντο Ντεσπέιν στην Ελλάδα για τον Άρη αλλά και τις αλλαγές που δρομολογούνται σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό «φουντώνοντας» το πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ...

Ο Γιάννης Καλμαζίδης ως αθλητής και ως προπονητής έχει βάλει συνολικά στην τροπαιοθήκη του 14 τίτλους. Οι 13 είναι με τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό και ο ένας με την Σολεντούνα Σουηδίας.

Πάντα, όμως, ο ίδιος θα αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί στην καριέρα του, εάν πριν από 24 χρόνια είχε φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού...

Κάποιοι πιστεύουν πως ο Καλμαζίδης πέρασε απόψε για πρώτη φορά το κατώφλι της Λεωφόρου. Η ιστορία, όμως, λέει άλλα...

Ο Καλμαζίδης όχι μόνο βρέθηκε κατά το παρελθόν στον «Τάφο του Ινδού» αλλά είχε κάνει και προπονήσεις στη Λεωφόρο υπό τις οδηγίες του Γιέρζι Βελτζ που τον ήθελε στην ομάδα που θα έφτιαχνε ως απάντηση στις μεγάλες μεταγραφές που είχε κάνει ο Ολυμπιακός με τον Γιώργο Κοσκωτά.

Ήταν η εποχή που ο Ολυμπιακός είχε πάρει τον Σουηδό Μπέγκντ Γκούσταφσον και ο Καλμαζίδης από το 1998 ήταν συμπαίκτης του και πασαδόρος στην Εθνική Σουηδίας η οποία ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει από την Εθνική Ελλάδας στο μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Γάνδης. Η Σουηδία εκείνη την εποχή ήταν υπερδύναμη. Η φήμη του νεαρού ελληνοσουηδού απογειώθηκε. και με την συμμετοχή της Σουηδίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ όπου πήρε και τη 7η θέση, εμπειρία που όπως λέει ο ίδιος είναι η σημαντικότερη της ζωής του.

Η περίπτωση να φτάσει στην Ελλάδα ο Καλμαζίδης για λογαριασμό ελληνικής ομάδας είχε γίνει σήριαλ από τον Τύπο της εποχής (καλοκαίρι 1989) όταν δηλαδή τα κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν και οι μυστικές αφίξεις ξένων παικτών, οι δοκιμές και οι φήμες περιβάλλονταν από ένα πέπλο μυστηρίου δίνοντας τροφή για.. φρέσκο ρεπορτάζ στις στήλες των εφημερίδων.

Ο Γιάννης Καλμαζίδης ενώ ήρθε στην Ελλάδα με πρόσκληση της Ορεστιάδα «απήχθη» από παράγοντες του Παναθηναϊκού που όπως του είπαν εκτελούσαν εντολές. Λίγο αργότερα συνάντησε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη που έβλεπε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο και συνάντησε για πρώτη φορά τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παύλο Γιαννακόπουλο. Οι ορεστιαδίτες, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα...

«Ήταν μέρες του ΄89 κι ερχόμουν στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ορεστιάδας μετά από πρόσκληση του αείμνηστου Χρήστου Παπαδόπουλο που τότε ήταν προπονητής στην Ορεστιάδα. Όταν ήρθα στο αεροδρόµιο της Αθήνας ήταν άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Με πήγαν στη Λεωφόρο που έπαιζε η ποδοσφαιρική οµάδα του Παναθηναϊκού. Μίλησα σύντοµα µε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη κι αργότερα µε τον Παύλο Γιαννακόπουλο με τον οποίο δώσαµε τα χέρια κι άρχισα προπονήσεις µε τον Γιέρζι Βελτζ στη Λεωφόρο. Λίγες µέρες µετά µου ζήτησαν να υπογράψω 5ετές συµβόλαιο. Εκεί διαφώνησα. Δεν ήθελα τόσο µεγάλη δέσµευση. Το θέµα πάγωσε για λίγες µέρες. Ενα βράδυ χτύπησε η πόρτα του δωµατίου µου στο ξενοδοχείο ''Σεντ Τζιόρτζ'' και ήταν ο Παπαδόπουλος µαζί µε παράγοντες της Ορεστιάδας. Μου είπαν να τα µαζέψω και να φύγουµε... Μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Δεν ήξερα που ήταν η Ορεστιάδα. Ταξιδεύαµε µία µέρα µέχρι να φτάσουµε στην Ορεστιάδα. Κάπως έτσι ρίζωσα στην Ελλάδα...», είχε πει ο Καλμαζίδης σε συνέντευξη του τον Μάιο του 2011.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ εάν θα αντικαταστούσε τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο (σήμερα προπονητής του Φοίνικα Σύρου). Στιγμιαίες συγκυρίες ανέτρεψαν τα πάντα, ο Ανδρεόπουλος έμεινε στο τριφύλλι και ο Καλμαζίδης πήγε στην Ορεστιάδα με δεύτερο τον νεαρό τότε Θεόδωρο Μποζίδη. Ήταν μάλιστα ο πασαδόρος που οδήγησε την Ορεστιάδα στην πρώτη της νίκη επί του Ολυμπιακού το 1992.

Το εντυπωσιακό είναι πως προπονητής στον Ολυμπιακό ήταν τότε ο Γιάννης Λάιος τον οποίο ο Καλμαζίδης διαδέχτηκε απόψε στον πάγκο του Παναθηναϊκού...

Και να ήταν μόνο αυτά που κάνουν την πορεία του Καλμαζίδη ξεχωριστή;

Γεννήθηκε το 1968 στη Βουδαπέστη, οι γονείς του από τον εμφύλιο βρίσκονταν στην Ουγγαρία μέχρι που αποφάσισαν να φύγουν στη Δύση. Το τρένο από την Βουδαπέστη τους φυγάδευσε στην Τεργέστη. Εκεί ο μικρός Γιαννάκης έμεινε έξι μήνες σε στρατόπεδο προσφύγων μέχρι που ο μπαμπάς του ο κυρ Όμηρος που ήταν αεροναυπηγός βρήκε καλή δουλειά στη Σουηδία και πήρε μαζί του όλη την οικογένεια. Αό τότε αρχίζει η ανάκαμψη...

Ο Καλμαζίδης σπούδασε προγραµµατιστής υπολογιστών και δεν είχε σκοπό να γίνει επαγγελματίας αθλητής. Εμαθε το βόλεϊ στις ακαδημίες του Άντερς Κρίστιανσον και οι πρώτοι του συμπαίκτες στην ομάδα ήταν ένας Τούρκος και ένας Κούρδος.

Μέχρι τότε ο Καλμαζίδης είχε έρθει στην Ελλάδα λίγες φορές (πρώτη φορά το 1975 σε ηλικία 7 ετών) και τα ελληνικά του δεν ήταν καλά.. Η πρόταση της Ορεστιάδας τον ενδιέφερε, ήξερε τη δυναμική του Παναθηναϊκού αλλά βρέθηκε στα σύνορα απ΄όπου κατάγονταν η γιαγιά του (από τα Βρισικά Εβρου).

Μετά την Ορεστιάδα αγωνίστηκε στον Εσπερο Βυζαντίου, τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ, πέρασε από τον Άρη αλλά τους 5 τίτλους ως αθλητής στην Ελλάδα τους κατέκτησε με τον Ηρακλή. Μάλιστα τον τελευταίο το 2007 σπάζοντας το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού στους τελικούς των πλέι οφς.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2007 ο Β΄προπονητής στον Ηρακλή. Δεν θα μπορούσε να έχει και πάλι στο πλευρό του τον Άντερς Κρίστιανσον με τον οποίο κατέκτησαν το πρωτάθλημα και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας έναντι του Παναθηναϊκού.

Την επομένη σεζόν κατέβηκαν στο λιμάνι και έφεραν τη λύτρωση στον Ολυμπιακό και το νταμπλ μετά από έξι πέτρινα χρόνια.

Τον Φλεβάρη του 2010 ο Κρίστιανσον τα «βρόντηξε» ανέλαβε πρώτος και πήρε το πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Ολυμπιακός δεν του εμπιστεύτηκε την ομάδα και έφερε τον Φλάβιο Γκουλινέλι με δεύτερο προπονητή τον Καλμαζίδη. Την Πρωτοχρονιά του 2011 ο Ιταλός την κοπάνησε και ο Καλμαζίδης για δεύτερη φορά έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του νταμπλ.

Τη δεύτερη φορά όλοι πείστηκαν πως ο «Κάλμα» μπορεί να πάρει την ευκαιρία του ως πρώτος αλλά στο τέλος της σεζόν τα οικονομικά και τα διοικητικά εκτροχιάστηκαν, η ομάδα κατέρρευσε στα πλέι οφ και βρέθηκε στην 5η θέση. Η ώρα των διαπραγματεύσεων με την διοίκηση ήταν σκληρή και επήλθε διαφωνία για ποσό που λέγεται πως ήταν χίλια Ευρώ..

Τον Οκτώβριο του 2012 έκανε στροφή στο γυναικείο βόλεϊ και αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΟΠΕ για την Εθνική γυναικών μέχρι που τελικά έφτασε η πρόταση του Παναθηναϊκού κλείνοντας έναν κύκλο 24 ετών...

Ξέρει πως η χρονιά θα είναι μαρτυρική και πως μπορεί να χρεωθεί τον πρώτο υποβιβασμό της ομάδας στην Α2. Ρισκάρει και πιστεύει στις δυνάμεις του. Αυτό έκανε πάντα, αυτό έκανε και τώρα αρκεί να έχει στήριξη στο μεταγραφικό παζάρι. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται 2-3 παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Δεν θα είναι εύκολες οι επιλογές και η προσαρμογή, ο χρόνος πιέζει και ο ανταγωνισμός αυξάνεται καθώς όλες οι ομάδες που παλεύουν για τη σωτηρία τους ετοιμάζουν διορθωτικές κινήσεις.

Και επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, και επειδή όπως έχουμε γράψει πολλές φορές τίποτα τυχαίο σε αυτή τη ζωή, ο Καλμαζίδης το Σάββατο θα κάνει ντεμπούτο στο ντέρμπι των «αιωνίων».

Με το τριφύλλι στο στήθος θα βρεθεί στους πάγκους και στα αποδυτήρια του Ρέντη που έζησε τέσσερα χρόνια και πανηγύρισε έξι τίτλους...

Η ζωή συνεχίζεται...

Υ.Γ1.Μετά τις 9 αγωνιστικές φτάσαμε αισίως στο 40,9% της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της Volleyleague και έχουν αλλάξει οι πέντε προπονητές από τους 12 πάγκους των ομάδων, δηλαδή, ποσοστό 41,6%. Με άλλα λόγια μέχρι να παιχτεί η 22η αγωνιστική προλαβαίνουν να αλλάξουν όλοι οι προπονητές...

Υ.Γ2.Ο Άρης Γιαμμακίδης ακολουθεί τα χνάρια του Γιάννη Καλμαζίδη. Την δεύτερη φορά που ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής και τα πήγε καλά πήρε και το επίσημο χρίσμα του Α΄προπονητή. Ο Γιαμακίδης κράτησε αήττητο τον ΠΑΟΚ σε τρείς αγώνες τη σεζόν 2012-13 όταν παραιτήθηκε ο Γιάννης Μέλκας και ανέλαβε ο Στέλιος Καζάζης και το ίδιο έπραξε εφέτος σε δύο αγώνες όταν παραιτήθηκε ο Αλέκος Λεώνης. Μάλιστα αν τριτώσει απόψε στην Πυλαία θα βάλει την υπογραφή του κάτω από την παρθενική πρόκριση του ΠΑΟΚ σε 8αδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…